Sky-Map.org

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(WikiSky sayfasından yönlendirildi)
Sky-Map.org
URLSky-Map.org
Ticari?Hayır
KayıtEvet
Geçerli durumAktif

Sky-Map.org (veya WikiSky.org), yarım milyardan fazla göksel nesneyi kapsayan bir wiki ve etkileşimli gökyüzü haritasıdır. Kullanıcılar tüm yıldız gökyüzünü aynı anda görebilir ve alanları daha ayrıntılı görüntülemek için yakınlaştırabilir. WikiSky; birçok yıldız, galaksi, takımyıldız ve gezegen içerir, ancak hala geliştirilme aşamasındadır. Kullanıcılar ayrıca makale yazarak, Internet bağlantıları ekleyerek, resim yükleyerek veya belirli bir görev için özel bir vikiproje oluşturarak farklı yıldızlar hakkındaki bilgileri düzenleyebilir. Web sitesi, kullanıcıların ziyaret edebilmesi için hala kullanılabilir olsa da, 2010'dan beri çok fazla etkinlik göstermedi.[kaynak belirtilmeli]

Yazılım[değiştir | kaynağı değiştir]

Kullanıcılar, GALEX, DSS ve SDSS dahil olmak üzere çeşitli şekillerde gökyüzüne göz atabilir. Her iki modda da kullanıcı görünür nesnelerin adına ve kısa bir açıklamasına erişebilir. Makaleler ve farklı fotoğraf görüntüleri de dahil olmak üzere daha ayrıntılı bilgilere erişmek için kullanılabilir.

Sky-Map.org ayrıca haritalara, nesnelerin bilgilerine ve SDSS verilerine erişmek için kodun yazılabilmesi için kendi API'sına sahiptir. API, web sitesinin şu anda kullandığı etkileşimli bölümden daha fazla işlevselliğe sahiptir.

Wikisky görüntü telif hakları[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikisky'nin Sayısal Digitized Sky Survey (DSS2) gibi bazı görüntüleri "ticari olmayan kullanım"dır.[1] DSS veri hakları birden fazla kurum tarafından tutulmaktadır.[2] Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması (SDSS) görüntüleri artık kamu malı, ancak önceki veri sürümleri yalnızca ticari olmayan kullanım içindi.[3] Hubble Uzay Teleskobu (HST), Spitzer Uzay Teleskobu (kızılötesi) veya GALEX uzay teleskobu (ultraviyole) görüntüleri "PD-NASA-USgov" ile lisanslanmıştır.

Benzer haritalar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • WorldWide Telescope
  • Stellarium
  • Google Sky

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Copyright - DSS2 images". 23 Şubat 2009. 9 Eylül 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 
  2. ^ "The DSS datarights". Multimission Archive at STScI. 12 Haziran 2007. 15 Haziran 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 
  3. ^ "Image use policy". Sloan Digital Sky Survey. 10 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2010. 

Genel kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]