Washington Yangını

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Washington Yangını
1812 Savaşı

Paul de Rapin'den 1816'da çizilen bir portre
Tarih24 Ağustos 1814
Bölge
Sonuç İngiliz zaferi
Taraflar
Büyük Britanya Amerika Birleşik Devletleri
Komutanlar ve liderler
George Cockburn
Robert Ross
James Madison
Güçler
4,250[1] 7,640
Kayıplar
30 Öldürüldü[2]
6 Yaralı[3]
?


Washington Yangını, 1812 Savaşı'nın Chesapeake Harekâtı sırasında Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington DC'nin İngilizler tarafından işgal edilmesidir.

Bu olay Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana yabancı bir gücün başkenti ele geçirip işgal ettiği tek zamandı. Bu, Amerikan Bağımsızlık Savaşı'ndan bu yana yabancı bir gücün başkenti ele geçirip işgal ettiği tek zamandı. Amerika Birleşik Devletlerinin. 24 Ağustos 1814'te Bladensburg Muharebesi'nde bir Amerikan kuvvetinin yenilgisinin ardından, Tümgeneral Robert Ross liderliğindeki bir İngiliz ordusu Washington DC'ye yürüdü. İngiliz birlikleri, daha sonradan Amerikan Kongre Binası olarak bilinecek olan Beyaz Saray da dahil olmak üzere çok sayıda hükümet ve askeri binayı ateşe verdi.[4]

Saldırı kısmen, ABD kuvvetlerinin önceki yıl York'u yakıp yağmaladığı ve daha sonra Dover Limanı'nın büyük bölümünü yaktığı, Britanya'nın elindeki Yukarı Kanada'daki Amerikan eylemlerine bir misillemeydi.[5] Saldırıların başlamasından dört gün sonra, muhtemelen bir Kasırga ve Hortum olan şiddetli fırtına, yangınları söndürdü ve daha fazla yıkıma neden oldu. Washington DC'deki İngiliz işgali yaklaşık 26 saat sürdü.

Amerikan Başkanı James Madison, yönetim Kurulu ve birkaç askeri yetkiliyle birlikte tahliye edildi ve Maryland'in Montgomery İlçesindeki küçük bir kasaba olan Brookeville'de geceyi geçirmeyi başardı; Başkan Madison geceyi Brookeville'de yaşayan ve çalışan bir Kuveykır olan Caleb Bentley'in evinde geçirdi. Bentley'in bugün Madison Evi olarak bilinen evi hala var. Fırtınanın ardından İngilizler, çoğu fırtına nedeniyle onarım gerektiren gemilerine geri döndü.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ ""Burning of Washington, D.C.; Chesapeake Campaign"" (İngilizce). 24 Ağustos 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ ""On this day, the British set fire to Washington, D.C."" (İngilizce). 2 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ ""The tornado that stopped the burning of Washington"" (İngilizce). 11 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ ""The White House at War: The White House Burns: The War of 1812"" (İngilizce). 9 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Greenpan, Jesse. ""When the British Burned Washington, D.C."" (İngilizce). 8 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi.