Washington, DC belediye başkanları listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara
Günümüzdeki belediye başkanı Vincent Gray (sağdaki)'in 2 Ocak 2011'deki yemin töreni esnasında önceki belediye başkanı Adrian Fenty (soldaki)'den mührü devralırken.

Bu maddede Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington, DC'nin belediye başkanlarının bir listesi yer almaktadır. 1871 yılına kadar Washington, DC; City of Washington, Georgetown ve tüzel kişiliği olmayan Washington County olarak bilinen üç ayrı belediyeden oluşmakta ve her bir belediye birbirinden bağımsız olarak yönetilmekteydi. 1871 District of Columbia Anayasası ile birlikte bu üç belediye ortadan kaldırıldı ve bunları yöneten tek bir valinin bulunduğu sistem getirildi. Üç yıl kadar süren bu sistemden 1874'te vazgeçildi ve üç üyeden oluşan Delegeler Meclisi'nin başkanı, ilçeyi yöneten kişi olarak belirlendi. 1975 yılına kadar bu sistem devam etti. 24 Aralık 1973'te yürürlüğe giren District of Columbia Yerleşim Yasası ile birlikte halka kendi belediye başkanını seçme hakkı verildi.

Günümüzde District of Columbia Belediye Başkanı dört yılda bir yapılan seçimle belirlenirken, başkanlık veya adaylık sayısı için herhangi bir sınırlama yoktur. Washington, DC eyalet statüsünde olmasa da belediye başkanı, eyalet valileriyle aynı seviyede sorumlulukları taşır. 2 Ocak 2011 tarihinde göreve gelen Demokratik Parti üyesi Vincent C. Gray, günümüzdeki Washington, DC belediye başkanı konumundadır.

City of Washington belediye başkanları (1802-1871)[değiştir | kaynağı değiştir]

Aşağıda, 1802 yılında oluşturulan ve günümüzde varlığını sürdürmeyen City of Washington'ın belediye başkanları sıralanmıştır. 1802 ile 1812 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı tarafından atanan belediye başkanı, 1812 ile 1820 yılları arasında şehir konseyinin seçimi sonucunda belirlenmekteydi. 1820'den sonra ise halk tarafından seçilmeye başlandı. Belediye başkanının görev alanı batıda Rock Çayı, kuzeyde Florida Caddesi, doğu ve güneyde ise Anacostia Nehri'ne kadar uzanmaktaydı.

Belediye başkanı Başlangıç Bitiş
Robert Brent 1802 1812
Daniel Rapine 1812 1813
James H. Blake 1813 1817
Benjamin G. Orr 1817 1819
Samuel Nicholas Smallwood 1819 1822
Thomas Carbery 1822 1824
Samuel Nicholas Smallwood 1824 1824
Roger C. Weightman 1824 1827
Joseph Gales, Jr. 1827 1830
John Peter Van Ness 1830 1834
William A. Bradley 1834 1836
Peter Force 1836 1840
William Winston Seaton 1840 1850
Walter Lenox 1850 1852
John Walker Maury 1852 1854
John Thomas Towers 1854 1856
William B. Magruder 1856 1858
James G. Berret 1858 1861
Richard Wallach 1861 1868
Sayles J. Bowen 1868 1870
Matthew Gault Emery 1870 1871

Georgetown belediye başkanları (1790-1871)[değiştir | kaynağı değiştir]

1801'e kadar Maryland'e bağlı bir kasaba olan Georgetown, bu yıldan itibaren District of Columbia'ya bağlı bir belediye oldu. 1802 ile 1871 yılları arasında her yıl seçilen Georgetown belediye başkanının görevde kalma sayısı için herhangi bir sınırlama yoktu.[1] City of Washington ve Washington County'de olduğu gibi Georgetown'un yerel yönetimi 1871 yılında kaldırıldı ve bu üç yerleşim yeri için tek bir yönetim merkezi oluşturuldu.

Belediye başkanı Başlangıç Bitiş
Robert Peter 1790 1791
Thomas Beale 1791 1792
Uriah Forrest 1792 1793
John Threlkeld 1793 1794
Peter Casenave 1794 1795
Thomas Turner 1795 1796
Daniel Reintzel 1796 1797
Lloyd Beall 1797 1799
Daniel Reintzel 1799 1804
Thomas Corcoran 1805 1806
Daniel Reintzel 1806 1807
Thomas Corcoran 1808 1810
David Wiley 1811 1812
Thomas Corcoran 1812 1813
John Peter 1813 1818
Henry Foxall 1819 1820
John Peter 1821 1822
John Cox 1823 1845
Henry Addison 1845 1857
Richard R. Crawford 1857 1861
Henry Addison 1861 1867
Charles D. Welch 1867 1869
Henry M. Sweeney 1869 1871

District of Columbia valileri (1871-1874)[değiştir | kaynağı değiştir]

1871 yılında oluşturulan District of Columbia adlı yerleşim birimiyle birlikte yönetim sisteminde de değişikliğe gidildi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı'nın atamasıyla belirlenen bir vali, şehrin yöneticisi oldu. Fakat bu yönetim sistemi üç yıl sonra, 1874'te sonlandırıldı.

Vali Başlangıç Bitiş
Henry D. Cooke 1871 1873
Alexander Robey Shepherd 1873 1874

Delegeler Meclisi başkanları (1874-1975)[değiştir | kaynağı değiştir]

1874'ten 1974'e kadar Washington, DC, ülke başkanı tarafından görevlendirilen bir Delegeler Meclisi tarafından yönetildi. Bu meclis teki Demokratik Parti, diğeri Cumhuriyetçi Parti, sonuncusu ise herhangi bir parti üyesi olmayan bir inşaat mühendisi olmak üzere üç üyeden oluşmaktaydı. Bu üç üyenin kendi aralarında yaptığı seçimle bir başkan belirlenmekteydi. Fakat bu Delegeler Meclisi Başkanı, belediye başkanlarıyla tam anlamıyla aynı statüde değildi.

Başkan Başlangıç Bitiş Siyasi parti
William Dennison, Jr. 1874 1878 Cumhuriyetçi Parti
Seth Ledyard Phelps 1878 1879 Cumhuriyetçi Parti
Josiah Dent 1879 1882 Demokratik Parti
Joseph Rodman West 1882 1883 Cumhuriyetçi Parti
James Barker Edmonds 1883 1886 Demokratik Parti
William Benning Webb 1886 1889
-
John Watkinson Douglass 1889 1893
-
John Wesley Ross 1893 1898
-
John Brewer Wright 1898 1900
-
Henry Brown Floyd MacFarland 1901 1909
-
Cuno Hugo Rudolph 1910 1913
-
Oliver Peck Newman 1913 1917
-
Louis Brownlow 1917 1920
-
Charles Willauer Kutz (acting) 1920 1920
-
John Thilman Hendrick 1920 1921
-
Cuno Hugo Rudolph 1921 1926
-
Proctor L. Dougherty 1926 1930
-
Luther Halsey Reichelderfer 1930 1933
-
Melvin Colvin Hazen 1933 1941
-
John Russell Young 1941 1952
-
F. Joseph Donohue 1952 1953
-
Samuel Spencer 1953 1956
-
Robert E. McLaughlin 1956 1961
-
Walter Nathan Tobriner 1961 1967 Demokratik Parti
Walter Washington 1967 1975 Demokratik Parti

District of Columbia belediye başkanları (1975-günümüz)[değiştir | kaynağı değiştir]

1975 yılından itibaren Washington, DC Belediye Başkanı ve şehir konseyi, halk tarafından seçilmektedir.

Belediye Başkanı Başlangıç Bitiş Siyasi parti
Walter Washington 2 Ocak 1975 2 Ocak 1979 Demokratik Parti
Marion Barry 2 Ocak 1979 2 Ocak 1991 Demokratik Parti
Sharon Pratt Kelly[A] 2 Ocak 1991 2 Ocak 1995 Demokratik Parti
Marion Barry 2 Ocak 1995 2 Ocak 1999 Demokratik Parti
Anthony A. Williams 2 Ocak 1999 2 Ocak 2007 Demokratik Parti
Adrian Fenty 2 Ocak 2007 2 Ocak 2011 Demokratik Parti
Vincent C. Gray 2 Ocak 2011 günümüz Demokratik Parti

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

A.   "Sharon Pratt Dixon" adıyla seçildi. Soyadı, aralık 1991'de evlenmesinin ardından değişti.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Ecker, Grace Dunlop (1933). A Portrait of Old Georgetown. Garrett & Massie. ss. sf. 8.