Walling

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Walling, CIA tarafından kullanılan, işkence uygulanacak kişinin boynunun bir tasma ile çevrelendiği ve ardından kişiyi duvara çarpmak için kullanıldığı bir işkence yöntemidir. Uluslararası Kızıl Haç Komitesi tarafından altı tutukludan toplanan bilgilere göre, "walling", en az birisi için beton bir duvara "tasma kullanarak vurma" anlamına geliyordu.[1]

2005 yılında Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı'na sorgulama tekniklerini açıklaması istendiğinde CIA, departmanın Hukuk Müşavirliği Ofisi'ne biri "walling" yöntemini anlatmak üzere bir dizi not verdi. Verilen not, walling'in "esnek, sahte bir duvar içerdiğini belirtir. ... sorgulayıcı, bireyi öne doğru çeker ve ardından bireyi hızlı ve sert bir şekilde duvara doğru iter. Kişinin kürek kemiklerinin duvara çarpması sağlanır. Bu hareket sırasında kişinin baş ve boyunbölgesi, rulo bir başlık veya havlu ile desteklenir”.[1][2]

Bush yönetimi sırasında Başsavcı Yardımcısı Steven G. Bradbury, walling yönteminin "kaba kuvvet olarak nitelendirilebilecek şeyleri içerdiğini" söyledi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Mainstreaming Torture: Ethical Approaches in the Post-9/11 United States. New York, NY: Oxford University Press. 2014. ISBN 978-0-19-933643-2.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Gorman (17 Nisan 2009). "CIA Memos Released; Immunity for Harsh Tactics". The Wall Street Journal. 12 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Şubat 2017.