Vortex Bahçesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vortexs Bahçesi,[1] Hessian şehri Darmstadt da (Almanya) bir özel sektöre ait halka açık bir bahçedir. Mathildenhöhe de Art Nouveau bölgesindeki bir pantheistik permakültür bahçesidir. İcerisinde John Wilkes, Jacopo Foggini, Jerome Abel Seguin and Hyesung Hyun gibi ünlü heykeltıraşlar sanatsal tasvir yoluyla Viktor Schauberger’in kaldırma kuvvetini keşfetmesine atıfta bulunuyor. Bahçe, Henry Nold' un Darmstadın şehrindeki özel mülküdür, fakat halka açıktır.

Konsept[değiştir | kaynağı değiştir]

"Vortexs" terimi, bir girdap veya dönen hareketi ifade eder. Bahçenin sahibi icin spiraller veya sarmal biçimli formlar DNA çift sarmal ve yaşamın yapıtaşları gibi kavramları anlamına gelir.

Tarihsel ve Kültürel Arka Plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Vortexs Bahcesi, 1921 yılında mimar Jan Hubert Pinand tarafından Diefenbach ailesi için inşa edilen “Haus Hubertus” ile birlikte, yaşam reform hareketine bir saygı olarak kabul edilen yeni bir “kutsal topografya” biçiminin temeli olarak hem komünizm, hem de kapitalizmin alternatiftir. Alman ve İsviçreli sanatçıların karizmatik etkisi Mathildenhoehe, Worpswede, Amden and Monte Verità kolonileri bohemler ve özgür düşünürlerin yaratıcılığını besledi ve diğer ütopik projelerin ortaya çıkmasında ve Avrupa'da yeni bir alternatif düşünce bağlamında etkili oldu.

Tüm bunların arkasında cennet yokluğundan acı çeken ve yeni bir tane bulmak isteyen Anarsistler, Nudistler, Feministler, Dadaistler, Pasifistler, masonlar, Theosophistler ve kendini arayanlar vardı. Bu insanlara giderek daha fazla hitap eden, ütopyanın ruhu ve zamanın onurlu yaşam süreçlerinden ve alışkanlıklarından uzak tutulan kendi mitolojisinin yaratılmasıyla yeni bir öz tanımıydı. Vortex bahcesi, bu istek ile kendilerini gösterebileceği bir yer için görünmez bir şekilde enerjilerin toplanıp bir araya getirildiği ve yansıtıldığı yerdir.

Yumurta seklinde Geometry

Geometri ve Numeroloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Vortex Bahçesindeki bir başka tema da, “altın oran” ve ondan türetilen Fibonacci sayı dizisi, gibi kutsal şekiller ve kozmolojik sayısal ilişkiler bulunur, genellikle her yıl İngiltere'de tahıl tarlalarında gizemli bir şekilde 70 metre çapında görülür. Bu ekin çemberlerinin daha küçük versiyonları Prinz-Christians-Weg 13, Darmstadt'ta mozaikler ve fayans piktogramları ile üç boyutlu olarak titiz işçilik heykellerinde ölümsüzleştirilmiştir. Bu mısır çemberlerinin son derece karmaşık desenleri, adım adım anlaşılabilir geometrik tasarımlar olarak çizilir ve bir sıra oyulmuş durumda olan yan giriş merdivenlerinde olduğu gibi, bulunduğu ortam üzerinde düzenli, dekoratif bir etkiye sahiptir. Bronz sikkeler, 48 değişik ekin çemberi resimli simgelerle kısa aralıklarla serpiştirilmiş yan yana durmaktadır. Goethe’nin Weimardaki yazlığındaki taş pentagramı gösteren bir fotoğrafı, kubbeli tasarımında ışıltılı cam prizmalarla köşedeki kireçtaşı plakalarının ekin çemberi mozaiğine ilham verdi.

Dairesel-Pentagram

Evin etrafına yerleştirilen 108 adet yumurta şeklindeki yürüme yolu basamak taşı, 108 atom ağırlığı ve ayın yarıçapını andıran, 1080 mil hızla andıran gümüş değerli metalden yapılmış bir ay çağrısı sağlar.

Biyonik ve Permakültür[değiştir | kaynağı değiştir]

John Wilkes tarafından organik olarak şekillendirilmiş basamaklı havuzlarda, su, farklı havza genişliklerine göre çeşitli ritimlerle akan ışıklı desenleri oluşturur. Hile çeşmeleri, oluklardan üç tank üzerinden yağmur suyu ile beslenir; akış şekli havzalarındaki canlandırıcı hareketle geliştirilmiş bu su, bahçe sulamalarında kullanılır. Vortex Garden'da bahçe toprağı ve bitki bakımı permakültür yaklaşımının ilkelerine dayanır. Hermann Benjes'in tavsiyesi üzerine, göreceli olarak çok sayıda ölü odun yığını ve odun yığını bu kasaba bahçesindeki mikroorganizmalar için tercih edilen üreme alanları sağlar.

Yumurta şeklindeki Elemanlarla Bahçe Düzeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Jacopo Foggini,Gölet, krater benzeri, oval bir biçimde kazılmış ve yuvarlak bir ahşap geçit ve macenta renkli Stalattite heykeli ile hatırı sayılır bir dünya hareketi gerektiren “egzersiz hunileri” üzerine uygulanmaktadır. Çan şeklindeki ve spiral olarak dönen su akışına sahip üç bacaklı bakır bir huni, biyotoplara canlılık kazandırılmistir. Üst kattaki yatak odası pencerelerinin önündeki iki büyük yarasa yuva kutusu arasındaki bir çıkıntıya yerleştirilmiş, böcekler için olası konutlar oluşturmak için uçtaki tahıl tarafında binlerce delik bulunan binlerce kısa kütük bulunmaktadır (ayrıca böcek oteline bakınız). Başka yerlerde, yüzeyine kesilmiş deliklerle neredeyse 2 metre yüksekliğinde bir kanopi kil yumurtası, yalnız böcekler için bir ev ve diğer böcekler için bir yuva bölgesi olarak düşünülebilir. Arılar için bahçede birkaç petek kutusu vardır.

Viktor Schauberger Avusturyanın bozulmamış bölgelerinde doğayı gözlemlemek için harcadığı 30 yıldan sonra makineler, türbinler, motorlar için alternatif yakıt enerjisi üretimi için temel yaşam ve hareket süreçlerini ve prensiplerini uygulamaya ya da ısı üretmeye çalıştı.

Vortex ismi, pek çok akış şeklindeki su özelliğinden ve su fışkırtma ve ışıklandırma şeklindeki hunilerden gelir.

Gallery[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Eylül 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]