Vikipedi tartışma:VikiProje Zooloji/Sınıflandırma/Kuşlar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Almanca isimi Schuhschnabel (ayakkabı gagalı). Gagası gerçekten de hollandalıların geleneksel odun pabuçlarını andırmakta. 'Pabuç gagalı' olarak çevirdim.
Az önce türkçe isimi bulunmayan 25-30 familyanın isimlerini almancadan veya ingilizceden çevirdim. Bazılarının isimi garib gelebilir. Eğer daha iyi bir fikiri olan varsa buyursun.
Bazıları hakkında bir iki birşeyler açıklamam lazım:
  • Lori - Lorigiller, Kagu - Kagugiller, Turol - Turolgiller, Trompetçi kuşugiller: Bunların Türkçe isimleri bulunmuyor, ama ingilizcede almancada da aynı şekilde adlandırılıyorlar, bu yüzden aynı şekilde aktardım. Ayrıca Trompetçi kuşu gerçekten Trompet gibi sesler çıkarıyormuş.
  • Albatrosgiller ve Sekreter kuşugiller: Türkçede Albatros ve Sekreter kuşu türleri tanılıyor ve bu isimleri kullanılıyor ama bu yeni sınıflandırmada eski familyalarından çıkarılıp ayrı familyalara ayrılıyorlar.. bu yüzden Albatrosgiller ve Sekreter kuşugiller oluyorlar.
  • Bal kılavuzu kuşugiller: Aslında Bal kılavuzu ağaçkakanı da denilebilir. Bu kuş Afrikada ki yaşam alanını paylaştığı Bal porsuğu ile çok ilginç bir simbiyoz içinde yaşamaktadır. Bu iki tür de balı çok sevdikleri için ortak iş yaparlar. Bal kılavuzu kuşu bir ballı kovan bulursa derhal bir Bal porsuğu arar ve ona öterek ve kanat çırparak yolu gösterir. Bal porsuğu arı sokmasına karşı dayanıklı olduğu için tepe taklak kovana dalar ve ballı petekleri çıkarır. Peteklerin bir kısmını yiyip kuşa da yeterince pay bırakır. Yani kuş kılavuzluk yapar.

Yani bazı isimler garib de duyulsa, aslında hepsinin mantıklı bir nedeni var. Sadece Yağmur kuşları takımı içersinde 'Çulluk' adını Çullukgiller familyasının haricinde üç kez daha kullandım, çünkü bu ingilizcede böyleydi. Eğer bunu doğru bulmuyorsanız lütfen değiştirin. Ötücü kuşlara başlıyamadım, pilim bitti. selamlar --Erdall 05:39, 1 Mart 2007 (UTC)

Arkadaşlar Rheidae familyasını girdim. Ancak madde adını Nandular diye yazdım. Madde içinde eski literatürlerde Güney Amerika deve kuşları olarak da tanımlanırlar diye geçtiği için madde ismini Amerika deve kuşugiller diye açmadım. Ama bu konuyu daha iyi bilen varsa ve bu yazılanlar tam doğru değilse gerekli değişiklikleri yaparsa iyi olur.--Atacameñoileti 18:50, 9 Mart 2007 (UTC)

Evet Amerika deve kuşugiller terimi 1960 yıllardan kalma. Yeni sınıflandırmalarda rea veya nandu ismiyle anılıyor. Bu bakımdan familya ismi nandugiller veya reagiller olmalı buna karar verelim. Bir diğer sorunda Rheidae familyasının sınıflandırılmasının almanca ve ingilizce vikide farklı olması. Birazcık daha derine inelim bakalım neler çıkacak. --Karduelismsj 21:59, 9 Mart 2007 (UTC)

Şimdilik nandugiller yapalım o zaman. Malum familyalarda giller olayı annemgiller gibi gelenek halini aldı.--Atacameñoileti 22:09, 9 Mart 2007 (UTC)
Karduelis maddeye koyduğun şablon yanlış olabilir mi? Zira bu familyanın 2 cinsi var Nandu (Rhea) ve Darwin nandusu (Pterocnemia) ama şablonda direk olarak türler verilmiş. Yani burada aslında Nandu maddesinin şablonu kullanılmış gibi.--Atacameñoileti 23:06, 9 Mart 2007 (UTC)
  • İngilizce'deki sınıflandırmada rea=reagiller=Rheidae ve iki türe ayrılıyor; 1) Amerika reası (Rhea americana) 2) Darwin reası veya küçük rea (Rhea pennata)
  • Almanca'daki sınıflandırmada nandular=Rhedidae; iki türe ayrılıyor; Darwin nandusu (Pterocnemia pennata) ve nandu ((Rhea americana)

Birde son zamanlarda tekil adların yerine -gil ekli maddeler açıklmaya başlandı bunada karar vermek gerekir. Her telden çalmak insanların kafasını karıştırabilir. --Karduelismsj 15:33, 10 Mart 2007 (UTC)

Leyleksiler takımı içinde verilen bilgilerin kontrol edilmesini rica ederim.--Atacameñoileti 14:29, 10 Mart 2007 (UTC)

Palaeognathae[kaynağı değiştir]

Palaeognathae alt sınıfı girildi. Kontrol edilmesini rica ederim--Atacameñoileti 15:12, 11 Mart 2007 (UTC)