Vikipedi tartışma:Hizmetliler/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Administrator/Sysop olmak için gönüllüler[kaynağı değiştir]

   Hepinizi kutsadım arkadaşlar!
   Gazanız mübarek ola :)

   -volkan 23:30 13 Nisan 2004 (Amerikanya doğu yakası saatiynen.)

Bürokrat olmak için gönüllüler[kaynağı değiştir]

Hello. Sorry I don't speak Turkish. I am from the English Wikipedia and have been working on the requests for permissions page at meta. I noticed that Ether had asked Brion for sysop access (I think this is what he was asking for). However, as the Turkish language Wikipedia now has 151 users, it might be best for you to choose a bureaucrat instead. A bureaucrat is a type of sysop (or administrator) who can also make other users into sysops. This would mean you would not have to ask at meta, or at the English Wikipedia, for sysops to be made here. If you agree this is a good idea, please could you decide which user this should be and leave a note at m:requests for permissions. Thank you. Angela 23:03, 8 Apr 2004 (UTC)

Angela bir bürokrati seçmemizi öneriyor. Bir bürokrat kullanıcıların genel onayı ile administratörleri (sysopları) yaratabilir. O zaman meta veya ingilizce Wikipedia'da sormaya gerek kalmaz. Sysop veya bürokrat olmak isteyenler için bir liste öneriyor. Ben listeleri yaptım, herkes yorum yapabilir veya başka önerileri getirebilir. (Daha önce Firat ve Arnout Steenhoek sysop olmak istemiş, o yüzden listeye ben yazdım.) Erdal Ronahi 01:40, 9 Apr 2004 (UTC)

Merhaba arkadaşlar, maalesef son 3 ay katkıda bulunacak vaktim olmadı. Yine de oluşmuş gelişmelere çok sevindim. Mezun tezimi bitirdikten (3 ay) sonra aslan gibi çırpınacağım. Ana sayfa görüntüsü harika oldu, tebrikler! Yakında bol bol sizinle tartışmak ümidiyle Arnout Steenhoek 19:26, 26 Apr 2004 (UTC)

Bürokratlik tartışmasi[kaynağı değiştir]

Burokrat olmak icin listeye adimi yazdim. Onaylandiginda buradan isteyenleri kutsamaya baslayacagim :). Yukaridaki adlari taniyorum. Uzunca bir suredir wikipedia'ya ciddi katkilari olan insanlar. O yuzden "sozum meclisten disari" dedikten sonra ekleyeyim:

Bazi kriterlerimiz olmali diyorum. Kimlerin iyi niyetli, kimlerin vandal oldugunu ayirabilmek icin belli bir "katki" ve "zaman" alt limiti koyalim diyorum. Ne dersiniz? -volkan


Türkçe wikipedia'ya daha önceleri ip adresimle bir kaç katkıda bulunmuştum. Düzeltmeler, biçimlendirmeler gibi. Bu günlerde oldukça fazla vaktim olduğu için, bu kaynağın gelişimine daha çok katkıda bulunmak istiyorum. Bu yüzden brion vibber'e yazdım -bir yazıda moderatörlük vs. için ona başvurulduğunu okumuştum. Madem az kişiyiz, aktif kullanıcılardan seçme konusuna ben de katılıyorum. --Ercan Ether Inan 09:43, 9 Apr 2004 (UTC)


Aslında yöneticilerin ve bürokratların ayrıcalıklarını biraz özetlerseniz, ben de bunlardan biri için aday olmak istiyorum. Ama bu kavramlarla ilgili fazla bilgim yok.

Asteko 12:10, 10 Apr 2004 (UTC)


Yoneticilerin ne yapabildikleri icin Administrators'a bakabilirsiniz...

EnginGunduz 23:00, 10 Apr 2004 (UTC)


Bence de sysop olabilmek icin olcutlerimiz olmali. Kafadan atiyorum:

  1. En az uc aydir Turkce Wikipedia'ya katkida bulunuyor,
  2. VE en az 100'en sozcukluk 50'den cok madde yazmis olmali.
  3. VE admin sayisi 4-5'i gecmemeli
  4. VE yazdiklarinin genel 'kalite'si dusuk olmamali (ornegin, sayfalari Turkce karakterlerle yaziyor olmali [benim simdi yaptigim gibi degil! :)], cok sIk yazim hatasi yapmamali)
  5. VE genel etige uygun davraniyor olmali (ornegin, telif haklarini cignememeli)

4. ve 5. maddeler yoruma cok bagli, ama onemli olduklarini dusunuyorum. 1. ve 2. maddeler icin: Turkce Wikipedia bence su an acinacak durumda. 70 milyonluk ulkenin resmi dili olan bu dilde yazilmis 200 civarinda madde varken (ki cogu da kisa kisa maddeler, bazilari tumden bos), yapay bir dil olan Esperanto ile yazilmis 10 bin madde var! Nufusu bizimkiyle karsilastirilabilecek olan Italya'nin diliyle 9 bin, bizimkinin beste biri kadar konusani olan Hollandaca ile 25 bin madde var. Bu kadar kucuk icerik icin bence:

  1. cok fazla admin'e ihtiyacimiz yok,
  2. admin olacaklarin da onemli katkida bulunmus olmalari gerekiyor

ki en azindan admin olmak isteyenler biraz daha kendilerini zorlasinlar, icerik gelistirsinler :)

Burokrat: Bence yalnizca bir burokrata ihtiyac var. O da deneyimli bir admin olmali. Burokrat olmak isteyen adminlerden en deneyimlisini burokrat yapmak bence uygun olur.

Bunlar benim dusuncelerim. Biraz da yavastan tartisma baslatmak icin yazdim bunlari. Siz ne dusunuyorsunuz?

EnginGunduz 22:24, 10 Apr 2004 (UTC)

Bence tek 5. madde önemli, cünkü sysop Wikipedia'nin idaresi ile mesgul, vandalizm önlüyor vb. En önemlisi demokratik isleyisi oturtmaktir. Erdal Ronahi

EnginGunduz'ün görüşlerinin çoğuna katılırken, yönetici olma sürecinin sadece bu seçimlerle sınırlandırılmaması görüşünü savunuyorum.

Diğer bir konu ise yöneticilerin Türkçe Wikipedia ile sürekli ilgilenebiliyor olması. Kısıtlı sürede burayla ilgilenip, sadece sayfa silme, yıkıcı kullanıcıların erişimini yasaklama gibi işler yapan ve içeriğe çok az katkısı olan birinin yönetici olması mantıksız.

Son olarak, bu işi benden daha iyi yapabilecek kişilerin var olduğunu gördüğüm için, en azından bu seçimlik, yöneticilik için adaylık koymuyorum.

Asteko 13:20, 11 Apr 2004 (UTC)


Wikipedianın almanca bölümünde onlarca yönetici var. Evet herkese yetki vermek doğru değildir ama ne yazık ki Türkçe bölümde daha çokluktan şikayet edecek durumda değiliz.

Zaten kısıtlı olan kaynak sayısınıda yöneticilerin artırması gerektiği gibi bir kaide olamaz.Önemli olan eklenecek olan yazıları yöneticilerin mümkün olduğu derece gramatiksel ve içerik doğruluğu açısından kontrol etmektir. Bunu genelde ben kendi şahsımda oturum açmadanda yapıyordum. Son karar Volkan'ındır.

Firat


Bir kac gün icerisinde bir oylama olabilir. Bence gönüllüler hepsi uygun. Erdal Ronahi


I have made volkan a bureaucrat. He can now make other users on tr: into sysops and bureaucrats. Angela 11:21, 13 Apr 2004 (UTC)

Hayırlı olsun :)

Fırat


Anasayfa ve Diğer Dillere Bağlantılar[kaynağı değiştir]

Tembellik yaptım ve wikipedia'nın bu konudaki politikasını araştırmadım.

Kendi aramızda da karar verebiliriz diye düşündüm.

Inter language bağlantıları hoş birşey. Lakin anasayfadaki o kargacık burgacık düzensiz yığın çirkin görünüyor (bence!).

Tamamen kaldıralım demiyorum ama "diğer dilleri için" diye bir bağlantı koyup o çirkinliği (şahsi görüşüm meclisten dışarı vs) başka bir sayfaya taşımaya ne dersiniz?

İlk sayfada olması ne kadar yararlı sizce?

Bir de, ingilizce wikipedia'nın anasayfasında olduğundan daha çok "dil" bağlantımız var. Ne kadar anlamlı?

Bizim okuyucularımız arasından "urdu, swahili, tagalog" bilen adamlar çıkar mı sizce?

5 kuruşluk fikrim budur... Yorum lütfen.

-volkan

Ben Kürtce Wikipedia'da sunu esas aldim: 1. En büyük Wikipedialar 2. Kürtlerin yasadigi ülkelerin dilleri. Genelde bütün diller yoktur diger Wikipedialarin ana sayfalarinda, birkac tane var ve "diger dillere" diye bir link. Bence öyle yapabiliriz. Erdal Ronahi 09:10, 14 Apr 2004 (UTC)

Bana makul gelen yaklaşım da bu. Bu durumda oldukça küçülecek demektir o liste. Geri kalanlar ne düşünüyor?

-volkan

Bence de mantıklı. Asteko 13:38, 14 Apr 2004 (UTC)

mantıklı olanda budur zaten. --Firat 18:11, 14 Apr 2004 (UTC)


Administratör? Administrator sözünün Türkçe'deki karşılığı "Yönetici"dir. O yüzden bu sayfa Yöneticiler olarak adlandırılmalıydı.

Asteko 10:21, 20 Apr 2004 (UTC)

Haklısın, ama bir arkadaş MediaWiki'de değiştirmişti, o yüzden Statistics sayfasındaki bağlantı kopmuştu. Ben o yüzden değiştirdim. Tekrar değiştirilecekse her ikisini beraber değiştirmek gerekiyor. Erdal Ronahi 10:34, 20 Apr 2004 (UTC)

Daha MediaWiki ve ilgili konuları çözemediğimden olayın teknik boyutuyla ilgili yorum yapamıyorum. :-)

Aslında şu an hemen taşıyabilirim (taşıyabiliriz), ama ilk olarak tartışılması gerektiğini düşündüğümden bu öneriyi buraya yazdım.

Asteko 10:50, 20 Apr 2004 (UTC)


Önemli: Değişiklikleri geri almak (rollback/revert) ve sayfa silmekle ilgili:[kaynağı değiştir]

Dikkatimi çeken birşey var: Vandalizm örnekleri dışında da, sırf belli bir konuda hemfikir olunmadığı için bazı değişiklikler geri alınıyor. Sizden http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:How_to_revert_a_page_to_an_earlier_version#Revert_wars_considered_harmful sayfasını okumanızı rica ediyorum.

volkan 01:03, 25 Apr 2004 (UTC)

Bu konuda bir anlaşılmazlık var.Yapılan düzeltmeler konuyu abartan belirli bir grubun böyle siteleri hedef almış olmasından kaynaklanıyor. Bu sorunu ben ve Erdal çok yakından tanıdığımız için elimizi verirsek kolumuzu kaybedeceğimiz ve propagnadalarına alet olacağımız düşüncesinden ibarettir. Hatta yapılan propagandaların bile bilgi değerine bakıp bunları değerlendirmeye çalıştığımızın en güzel örneği kendi ekledikleri bir makalenin wikipediaya uygun ve bazı ajitasyon içerikli sözleri ayıklıyarak kaynaklara aktarmış olmamızdır.

Demokrasi uygulayacağız diye, her önüne gelene propaganda meydanı olmamaya dikkat etmemiz ve akla,karayı iyi ayırt etmede kendi karar hakkımızı iyi kullanmamız gerekir. --Firat 04:16, 25 Apr 2004 (UTC)

Fırat,
Ne bahsettiğin konu hakkında ne de makalenin içeriği hakkında hakikaten hiç fikrim yok. Ben sadece genel bir uyarıda bulunmak istedim.
volkan 04:37, 25 Apr 2004 (UTC)

---

İlgilenen herkese çok teşekkürler!

Bir de dikkate alınsa[kaynağı değiştir]

Administratör? Administrator sözünün Türkçe'deki karşılığı "Yönetici"dir. O yüzden bu sayfa Yöneticiler olarak adlandırılmalıydı.

Asteko 10:21, 20 Apr 2004 (UTC)

Haklısın, ama bir arkadaş MediaWiki'de değiştirmişti, o yüzden Statistics sayfasındaki bağlantı kopmuştu. Ben o yüzden değiştirdim. Tekrar değiştirilecekse her ikisini beraber değiştirmek gerekiyor. Erdal Ronahi 10:34, 20 Apr 2004 (UTC)

Daha MediaWiki ve ilgili konuları çözemediğimden olayın teknik boyutuyla ilgili yorum yapamıyorum. :-)

Aslında şu an hemen taşıyabilirim (taşıyabiliriz), ama ilk olarak tartışılması gerektiğini düşündüğümden bu öneriyi buraya yazdım.

Asteko 10:50, 20 Apr 2004 (UTC)

Asteko 16:18, 25 Apr 2004 (UTC)

Hallettim. volkan 20:06, 2 May 2004 (UTC)

DUYURU! SÖZLÜK PROJESİ http://tr.wiktionary.org ile ilgili[kaynağı değiştir]

Yeni bir proje var:

http://tr.wiktionary.org

Bu yeni wiki sadece sözlük olarak kullanılacak. Henüz detayları bilmiyorum ama wiki'ye katkıda bulunan herkesin ilgi göstereceğini sanıyorum.

Henüz yöneticisi falan yok bu projenin.

İlgilenenler:

http://tr.wiktionary.org/wiki/Yöneticiler sayfasından bilgi alabilirler.

volkan 18:23, 2 May 2004 (UTC)

Yönlendirme (REDIRECT) ile ilgili[kaynağı değiştir]

Çok sık yapılan bir uygulama var: Başlığın yanlış olduğu
farkedildiğinde "REDIRECT" özelliğini kullanarak doğrusuna
yönlendiriyoruz.

Bunun doğru şekilde kullanılmadığını düşünüyorum. Eğer
başlık doğru değilse sayfayı silip yeni adla yaratmalıyız.

Yönlendirme alternatif adlandırmalar için kullanılmalı. Bu
alternatif adlandırmalar konusunda anlam kargaşası
yaşandığında da anlam ayrım sayfası yaratılmalı.

Vikipedi'nin bu konuyla ilgili bir makalesi olsa gerek bir
yerlerde. Onu bulup değiştireyim ilk fırsatta. Benden önce
davranan olursa da ne ala.

volkan 23:03, 6 May 2004 (UTC)

Bence silinmesin, kalsın. Sebep da şudur: Hiçbir zarar vermez, ama yanlış yazılan bir şey aranırsa yada 'git' ile oraya gidilmek istenirse, o redirectler oldukça faydalı olabilir. Aynı nedenden dolayı standart karakterlerle yazılan sayfalar (Cografya gibi) redirect olarak kalsın. O zaman Türkçe klavye kullanmayan biri de arama fonksiyonunu kullanabilir. Erdal Ronahi 14:14, 9 May 2004 (UTC)
Ben de Erdal'a katılıyorum. Yönlendirme sayfaları yalnız özdeş anlamlar için değil, işletim sistemleri ve klavyelerinin azizliğine uğrayanlar için de faydalı. Ben şahsen hala Türkçe karakterleri kolayca kullanamıyorum. Sırf bu yüzden Linux dağıtımımı değiştireceğim. Arama kutucuğuna yazılım yazmak benim için yazılım yazmaktan çok daha kolay. Benim durumum da pek çok insan olduğuna da eminim.
Bu arada benzer bir uygulama TDK sözlüğünde de var. Eğer yazdığın sözcük sözlükte yoksa, ama i->ı s->ş vb. değişiklikler sonucu ortaya çıkan sözcük varsa, bunu mu aramıştınız bilader diye soruyor. Bu özellik benim şu ana kadar çok isime yaradı. atakan 19:12, 9 May 2004 (UTC)
Atakan, böyle birşey olacaksa yazılımın bir parçası olmalı. Aksi takdirde birileri özellikle peşine düşmedikçe sayfaların bir kısmının alternatif başlığı olacak bir kısmının da olmayacak. Bu hiç olmamasından daha kötü gibi geliyor bana. volkan 19:16, 9 May 2004 (UTC)
Sen de haklısın agbi. Anlasam şu işlerden bir "bot" yazacağım ama tesisler yetersiz. Wikipedia'da arama yaparken çıkan "similar pages" diye bir kavram var, acaba kodun o kısmını değiştirmek çok mu zor? Her dilde birbirine benzeyen harflerin bir karşılık tablosu olsa, "similar pages" diye ararken bu tablo (da) kullanılsa. falan filan... atakan 20:04, 9 May 2004 (UTC)
Software kendisi yaparsa iyi olur tabii. Ama öyle olmadıkça mevcut olan yönlendirmeler silinmesin. Zaten onların mevcut olması onlara ihtiyaç olduğunu gösterir. Çünkü orada biri bir sefer yanlış bir şey yazmış. Kalmasında fayda var, silinmesinde hiçbir fayda yok bence. Erdal Ronahi 22:14, 9 May 2004 (UTC)
Wikitech-l listesine yazdım. Başlıkları işleyip doğru yazıma yönlendirecek
bir modül eklemek mümkün olur mu diye. Aldığım yanıtlar:
  • Timwi: You can create redirects yourself: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Redirect Admittedly, it's a bit of work to create such a redirect for every page whose title has diacritics, but once you've done it, you only need to make one redirect for every new page created.
  • Lars Aronsson: Among the Javascript buttons above the edit window, Mediawiki should present a line of that language's most commonly used umlaut characters, like this page, http://www.visit-sweden.com/
  • Timwi: No, it shouldn't. It is absolutely completely trivial for users of Microsoft Windows 2000 or newer to install a Turkish keyboard layout. Wikipedia could provide a tutorial on how to do that, and link to it on the Turkish edit page (or that of any other language that uses diacritics), but other than that, I think excessive aid in inputting these characters might be offensive to the bulk of regular Turkish users who perfectly normally type their characters every day and have never seen any problem with it.
Alternatively, we could come up with a Wiki syntax for special characters (e.g. {'s} for Å›) that is replaced with the correct character upon save, but I think that would be pretty cumbersome to input.
  • atakan: agbi, sağolsunlar iyi adamlar da, "windows'da bu iş kolay" deyip işin içinden çıkmak saçma olmuş. ya windows'um yoksa ne olcak? bi' de asıl öneriye bir yanıt getirmemişler gibi. search fonksiyonuna biraz fuzziness ekleseler. mesela ataturk deyince, ataturk bulunamazsa atatürk'ü de arasa. nedir bu liste, biz de üye olak bi' yol.
http://mail.wikipedia.org adresinde wikitech-l. Adamlar benim dediğimden farklı birşey söylemediler. Biz astarı yüzünden pahalı çözümlerden bahsediyoruz. Şuraya "bilgisayarınızda Türkçe klavye dizilimini nasıl ayarlarsınız" gibi bir "nasıl" yazdığımızda okuma yazmayı bilen herkes için sorun çözülmüş olacak.
bir biçimde derdimi anlatamıyorum... (bu arada xmodmap işini çözmüşem) sorun yazma değil arama sırasında. dalgınlık olsun, üşengeçlik olsun, bir nedenle "Türkiye'nin illeri" yerine "Turkiye'nin illeri" yazan adamın istediği sayfaya gidebilmesi. Biz Türkçe klavye nasıl kullanılır diye bir şeyler yazsak bile buraya yeni gelmiş, "bu ne yahu" diye dolanan birinin arama foksiyonundaki ufak bir değişiklik bana çok işine yarar gibi geliyor. atakan 04:25, 11 May 2004 (UTC)
Hmm, şimdi anladım ızdırabını. Lakin, farkında mısın bilmem, viki'nin arama fonksiyonu çalışmıyor zaten performans sorunları yüzünden. Doğru başlığı yazdığında indekste varsa getiriyor yoksa da üzgünüz diyor. Arama fonksiyonunu kullanmaya kalkıştığında da önüne Dr. Google geliyor. Google'dan arasınlar Atakan :) volkan 05:02, 11 May 2004 (UTC)
Aslında, bu işin başka bir sorunu daha var! Malum, bu viki nanesi olmayan birşey yazdığında "bulamadım, siz yazın bari" diyor. Olur da, olmayan bir başlığı, sırf benzerliği yüzünden olan birşeyle eşleştirirse bu bizim aradaki hede o zaman ciddi sorunumuz olacak. Tabii, iyice sofistike birşey yapıp: "bakın benzer bulduğum maddeler şunlar. Hala beğenmiyorsanız kendiniz girin" de dedirtebiliriz ama... Yaw, değecek birşey için mi kasıyoruz? Bak, var Dr. Google işte? volkan 05:06, 11 May 2004 (UTC)

Telif Haklari Meselesi (ÖNEMLI! Görüntü dosyalarıyla ilgili)[kaynağı değiştir]

Bir süredir bu konuda bir hatırlatma yapmayı düşünüyordum. Nerval'in yeni yüklediği dosyanın açıklama kısmında "open source" notunu görünce (sanırım public domain gibi birşey demek istedi) hatırladım tekrar.

Malumunuz, buraya eklenebilecek görüntü dosyaları

  • Ya size ait olmalı, ve buraya yükleyerek GNU Özgğr Belge Lisansını kabul etmiş olursunuz
  • Ya, telif hakkı sahibinden onay alınır
  • Ya da zaten telif hakları miadını doldurmuştur (sanırım Nerval portresindeki durum buydu) ve sorun yoktur.

Şu ana kadar yüklediğiniz tüm görüntü dosyalarını bir gözden geçirmenizi rica edeceğim: izinsiz olarak alıp buraya koyduğumuz birşey var mı?

volkan 01:50, 9 May 2004 (UTC)


Sevgili Volkan, işin garibi Türkiye'de telif hakları üzerine doğru düzgün bir tasarı olmadığı için ; public domain'i yetkili bir merci bulup sorsak "ha buyur?" yanıtını alırız sanırım. Public domain'lerden resim ya da bilgi almak için ;

Resim: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Public_domain_image_resources ve Yazı: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Public_domain_resources adreslerine bir göz gezdirin dilerseniz :)

Sağlıcakla kalın, Nerval


Nerval,
Türkiye'de de "fikir ve sanat eserleri"nin telif haklarını koruyan yasalar var.
İnternet'e uygulanabilirlikleri tartışılır (ki bu konuda çalışan bir sivil toplum örgütü olduğunu hatırlıyorum). Lakin var birşeyler :).
O yüzden, kitaplardan, dergilerden resim alırken dikkat edelim. Atatürk'ün tüm resimleri sanıyorum artık public domain. Bir zamanlar bir kısmının yayın hakları birilerine ait olmuş olsa da o kadar yıldan sonra miadını dolmuş olması gerekiyor.
Öte yandan, gazete, dergi, kitap ya da internet sitelerinde yayınlanmış tablo fotoları public domain midir? Bilmiyorum...

volkan 03:20, 9 May 2004 (UTC)

evet, bu konu daha once benim resimler hakkinda acilmis, ben, wikipediada arastirmis ve public domainde bulunan resim bankalarini bulmustum. iclerinden ibiblio ve artschive sitelerini secmistim... ve copyright verilmis tum resimlerimi yeniden degistirmistim.

simdi, volkan yeniden konuyu acinca tekrar o sayfaya gittim ; bu sefer farkli bilgiler buldum!!!!(bende mi yamukluk, site saniyeden saniyeye degisiyor mu?!!!belki bu adres, o adres degil..)

neyse, uzun lafin kisasi, resim yuklerken yapmamiz gereken/vermemiz gerekenbilgilerin oldugu adres bu. yukledigimiz resimler 'public domain'de olsalar bile belli tagler ile yukleyecekmisiz... ben, yukledigim resimlerin hepsine (fair use) tagi eklemek zorundaymisim mesela... oyle de yapacagim...yarin. funda 19:17, 9 May 2004 (UTC)

Yaklaşık 5 yıl boyunca oldukça sık ziyaret edilen bir web sitesinin A'dan Z'ye herşeyini yapıyordum. Başımdan geçen bir kaç olayı anlatayım. İnternette gol görüntülerini sergilediğimiz dönem içerisinde, başka hiç bir web sitesi bu hizmeti vermediği için özgürdük. Bunun ardından Digitürk kendi web sitesinden sunmaya başladı, ancak tüm kullanıcılara açık olduğu için hak tayin edemiyorlardı. Ardından paralı üyelik sistemine geçtiler, ve bizim golleri yayınlama ihtimalimiz de kalktı. Ancak o noktaya kadar hiç bir kanun dışı hareket teşgil etmedi tüm golleri sunmamız. Bunun yanı sıra, internet üzerinde herhangi bir üyelik veyahutta yayımlama kısıtlaması getirmeyen tüm haberler heryerde yayımlanabiliyor. Bu yüzden bir çok gazete üyelik sistemine geçti Amerika'da. Türkiye'de ise gazeteler bilgilerini herkese açık olarak internette yayımladıkları için, ajansspor.com gibi web siteleri dilerlerse kaynak göstermeden gazetelerin haberlerini aynen yayımlayabiliyorlar. Bunun aleyhinde de gazeteler üyelik sistemine geçmedikçe hiç bir zorunluluk olamıyor. Resimlere gelince; tanıtım ya da reklam amaçlı yayımlanan her dosyayı dilediğiniz gibi kendi web sitenizde kullanabiliyorsunuz. Bir süreliğine otomobiller üzerine wallpaper arşivinin bulunduğu bir web sitem vardı, tamamı katalog resimleriydi ve hiç bir zaman sorunla karşılaşmadım. (Hatta teşekkür mektubu bile gönderdiler , malum otomobil şirketlerinin tanıtımı olduğu için.) Bunların da çok ötesinde, Wikipedia kar amacı gütmeyen bir kurum olduğu için, yığınla olanakları var ve kolay kolay hiç kimse aleyhinde bir karar alınamaz. Eski eser veyahutta resimlere gelince, sanırım belli bir süresi var telif hakkının da, belli bir süre sonunda miladını dolduruyor. Hele hele 1 adet orijinali bulunan bir tablonun, dilendiği kadar internet üzerinde eser sahibinin bir itirazı olmadıkça bulunabiliyor. Karikatürist Gary Larson eserlerinin internet üzerinde yığınla web sitesinde bulunması aleyhinde bir uğraş veriyordu; legal olarak hiç bir yaptırımı olamayacağı için çareyi web sitelerine teker teker başvurup rica ederek kaldırtmakta buldu. Kimisi kaldırdı, kimisi kaldırmadı ama Gary Larson aleyhte hiç bir yaptırımı olamadı. Bunun yanı sıra, geçtiğimiz gün Volkan da haklı bir konuya değindi ; Kamu kurumlarının yayımladığı tüm bilgiler kamuya açık bilgileri teşgil ediyor. Bu vesile ile, kültür bakanlığı veyahutta herhangi bir devlet hizmeti veren kurumun kendi web sitesinde bulundurduğu tüm bilgileri özgürce kullanabilme hakkına sahibiz. Amma uzun paragraf oldu :) Sağlıcakla kalın, Onur. Nerval

Merhaba,
Nerval'in yukarıda yazdıklarına katılmıyorum. Maalesef yazdıklarının ciddi bir kısmı da yanlis. En basta, Wikipedia'nın tabi olduğu yasalar, ABD yasaları, çünkü sunucu ABD'de, ayrıca sitenin sorumluluğunu taşıyan insanlar da ABD'de yaşıyor. Dolayısıyla, yapılan herhangi bir katkının, herhangi bir kurum ya da kuruluşun telif hakkını çiğneyip çiğnemediği ABD yasalarına göre belirlenmek zorunda. Bunu unutmayalim.

ABD telif hakkı yasalarının Türk yasalarından önemli bir farkı var. Bir eseri ortaya çıkaran kişinin, bu eserin telif hakları bana aittir demesine gerek yok. Türkiye'de ise deyip dememesine göre telif haklarının ortadan kalkma süresi değişiyor. Fakat her iki durumda da, bir eserin özgün yapımcısı, o eserin telif haklarına da sahip. Bir eseri internete koymak, bu haklardan vazgeçmiş olmayı gerektirmiyor.

Haber niteliğinde olan eserlerin telif haklarını savunmak daha zor, çünkü her tür eserin telif hakkı olmuyor. Ancak, bir olayın yazılış biçimi ile olayın içeriği farklı şeyler. Birebir kopyalamak, eğer olayın yazılış biçiminde herhangi bir yaratıcı unsur varsa, telif haklarının ihlalidir. Herhangi bir yaratıcı unsur olmasa bile, gol haberleri, formula-1 vs. örneklerinde olduğu gibi, eserin sunumundan bir kazanç elde ediliyorsa, ve bu eserin başka kişiler tarafından kopyalanması kazanca etki ediyorsa telif hakları iddia edilebilir. Bu yuzden gazete ve televizyonlarin gazeteler üyelik sistemine geçmesi hak iddia etmelerini kolaylastiriyor.

Gary Larson olayını bilmiyorum ama bir sitede, herhangi bir karikatürü, uygun bir sayfanız varsa yayınlayabilirsiniz. Nitekim benim ODTÜ'deki sayfamda da bir Gary Larson karikatürü vardı. Ancak bunun yapılabilmesinin sebebi ABD yasalarındaki "fair use" kurali. Bizim yasalarımızda da muhtemelen yeri vardır. Fair use kuralı çerçevesinde kullanılan bir eser telif haklarının ihlali değildir. Gary Larson'un sitelere şahsen rica da bulunmasının sebebi muhtemelen bu.

Bir kurumun kar amacı gudup gütmemesi yalnızca kullanılan eserin fair use kuralına uygun olup olmadığını belirlemek için gözönüne alınacak bir etken. Ben Gary Larson'in bir Farside kitabını alıp, PDF'e çevirip internet'e koyarsam, bunun için bir para talep etmesem bile, Gary Larson beni dava edebilir ve davayı da kazanır. Biliyorsunuz Wikipedia'da yayınlanan tüm yazıların GFD Lisansı ile dağıtılabilmesi gerek. Bu lisans eserin, elinde tutan kişi tarafından, kişinin eseri elde ettiği koşullar altında dağıtabilmesini öngörüyor. Wikipedia Vakfı kar amacı gütmese bile eseri Wikipedia'dan alan kişi ya da kuruluş kar amacı güdebilir, bu yüzden "fair use" bağışıklığı da çok ise yaramıyor.

Kamu kurum ve kuruluşlarının durumunu bilmiyorum, ancak kamunun ürettiği kamuya aittir diye bir şey yok. Milli Eğitim Bakanlığı'nin bastığı kitabı fotokopi ile çoğaltıp satamazsın. Eğer bir devlet kurumunun mevzuatında bu kurumun ürettiği eserler üzerinde telif hakkkı yoktur diye bir ibare yoksa, devlet kurumu bile üretse ortaya çıkan eserler izinsiz kopyalanamaz. Ancak Devlet Planlama Teşkilatı olsun, Devlet İstatistik Enstitüsü olsun, Maden Tetkik Arama olsun, pek çok kurumun bastığı pek çok doküman yaratıcılık içermiyor ve dolayısıyla serbestçe kopyalanabilir.

Benim mesaj da biraz uzun oldu ama önemli bir konu, bence tartışmamız ve iyice anlamamiz lazım.
atakan 03:49, 11 May 2004 (UTC)

benim anladigim,bu sayfadaki telif haklari kurallarina gore, benim yukledigim goruntulere Şablon:PD etiketini eklemem gerektigi idi. bu etiketi (tag) ekledigimde PD yazisi cikiyor. acaba turkceye cevirmek mi gerekiyor etiketleri?funda 14:28, 11 May 2004 (UTC)

Sayfaların silinmesi hakkında[kaynağı değiştir]

sysop arkadaşlar, yanlış anlamıyorsam, makaleleri sadece 'doldurulmamış oldukları için' siliyorsunuz. Oysa, vikiye katkıda bulunmak isteyenler için güzel bir başlangıç oluşturuyor boş makaleler. Acaba silme çalışmalarınızı bağlantısız / atıl / öksüz sayfalarda yoğunlaştırsanız daha faydalı olmaz mı? funda 14:34, 11 May 2004 (UTC)

Boş bir sayfa bir başlangıç oluşturabilir, ama nasıl o sayfaya gelindi? Bir link ile. O link ise boş bir sayfaya gösterirse mavi, varolmayan (veye silinmiş) bir sayfaya gösterirse kırmızı oluyor. Yani olmayan bir sayfayı sanki varmış gibi göstermek iyi değil. O yüzden silinir. Ama makaleye benzeyen bir şey varsa, kısa olsa bile, silinmez, stub mesajı konulur.
Bağlantısız ve öksüz (yetim) sayfalar ise bağlanır, silinmez. Erdal Ronahi 14:42, 11 May 2004 (UTC)

Merhaba Funda, bence boş sayfalar kullanıcıları yanıltıyor, Erdal'ın dediği gibi. Boş sayfaların çoğu deneme yapmak isteyen kullanıcıların yaptıkları sonucu oluşuyor. Temizlenmezlerse kısa zamanda Vikipedi'deki sayfaların çoğunun boş sayfalardan oluşması işten bile değil. Bu durum içerik görmek isteyen kullanıcılar için hayal kırıklığı yaratıyor (en azından benim için. Mavi bir bağlantıya her tıklayıp boş ya da ilgisiz içeriğe sahip sayfa gördükçe bozuluyorum). Tabii, en iyisi, bu boş sayfaları doldurmaktır, ama sayıları silinmezlerse çok artıyor. EnginGunduz 19:13, 11 May 2004 (UTC)

Kendisine baglanti yapilarak olusturulmus, ancak doldurulmamis (bombos olan) sayfalarin silinmemesi icin bir sebep daha :
  • kendisine baglanti veren sayfada linkin kirmizi gozukuyor hale gelmesi...
mesela ingilizce vikiciler, kazaklari anlatirken Kars sayfasina baglanti verip sayfayi olusturmuslar. sayfayi silmemisler. bir gun biri o sayfayi doldururken "yaw ben sifirdan sayfa nasil yaratirim?" diye kafa yormayacak...direk yazmaya girisecek....
ayni tur sayfalar hakkinda konusuyoruz degil mi? kendisine baglanti olan ancak bos sayfalar? bunlarin kazara olusabilmesini pek anlamiyorum???
oksuz sayfa konusuna gelince... ben, mesela , KAZARA :( rusca vikide ve sanirim tatarcada birer oksuz sayfa yarattim. onlarin baglantilarini duzelttigimde yaratmis oldugum YANLIS sayfalar oksuz kalacaklar...
bu konuyu fikrinize sunduktan sonra ben kendi yarattigim (ve ileride doldurulmasinda fayda gordugum) sayfalara stub ekliyorum, sakincasi yoksa. sevgiler. funda 20:27, 11 May 2004 (UTC)
silinecek sayfalar listesi (isimli bir sayfa) yapalim mi? benim silinmesini istedigim iki dosyam var..sysop lara nasil soyleyecegimi bilemiyorum...eminim hem bizlere hem sysop lara faydasi olur boyle bir sayfanin...funda 16:39, 12 May 2004 (UTC)