Vikipedi tartışma:Beş temel taş

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Vikipedi (Proje-sınıf, NA-önem)
VikiProje simgesi Bu proje, Vikipedi'deki Vikipedi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Vikipedi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Proje  Bu proje için herhangi bir değerlendirme yapmaya gerek yoktur.
 

2020 düzenlemeleri[kaynağı değiştir]

Önümüzdeki yarım saat içerisinde tartışmasız olduğunu düşündüğüm iki değişiklik yapmayı planlıyorum, itiraz olursa geri alınabilir. Değişiklikler şu şekilde olacak:

  1. Üçüncü temel taşta yer alan "Telif hakkı ihlallerine yol açan ya da bir şekilde GFDL lisansı ile uyuşmayan içerik eklemeyin." cümlesini "Telif hakkı ihlallerine yol açan içerik eklemeyin." şeklinde düzenleyeceğim. Vikipedi'nin lisansı değiştiğinden içerik güncelliğini yitirmiş. Bunun yanı sıra spesifik olarak lisans zorunluluğu getirmesi, aslında varsayılan olan hâlihazırda olan adil kullanım uygulamamızı dışlıyor. Bu nedenle telif haklarına genel bir atfın zaten bunu da kapsayıcı şekilde yeterli olması lazım, mevcut uygulamamızı da daha iyi yansıtıyor.
  2. Her temel taşın yanında yer alan ve aslında temel taşı değil, sütun başlığı (pillar) gösteren 2005 model görselleri, İngilizce ve Fransızca Vikipedilerde yer alan çağdaş görsellerle değiştireceğim.

Sıkıntılı olduğunu düşünen varsa, belirttiğim gibi, geri alsın, konuşalım. Bunun yanı sıra dil, ifade ve içerik detayında birkaç düzenlemenin iyi olacağını düşünüyorum ancak onları bilahare değerlendirmek lazım. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.03, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir diğer ufak düzeltme: "Onlara katılmasanız bile Vikipedist arkadaşlarınıza saygıyı elden bırakmayın." => "Fikir ayrılığı yaşasanız dahi diğer Vikipedistlere saygıyı elden bırakmayın." "Respect your fellow Wikipedians, even when you disagree." cümlesinin kötü bir çevirisiydi, Vikipedistler arasında arkadaşlık ilişkisi olmak zorunda değil (fellow burada diğer anlamına daha yakın). --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.14, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Keza üçüncü temel taşta güncellik açısından şöyle bir düzenlemede bulunuyorum:

"Vikipedi özgür ve ücretsizdir, GNU Özgür Belgeleme Lisansına tabidir ve uygun bir şekilde dağıtılıp değiştirilebilir."

yerine

"Vikipedi özgür ve ücretsizdir, Creative Commons Atıf-AynıLisanslaPaylaş 3.0 lisansına tabidir ve uygun bir şekilde dağıtılıp değiştirilebilir."

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.19, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]

Bir diğer ufak değişiklik: 2009 yılında yapılan tartışmada "kişisel saldırı" ifadesinin kafa karıştırıcı olduğunda fikir birliği kılınmış, politikanın ismi "Kişisel saldırılar yasaktır"dan "Vikipedi:İçerik üzerine yorum yapınız, katılımcı üzerine değil" hâline getirilmişti. İlk cümlesi de "Vikipedi'de hiçbir yerde konuları kişiselleştirmeyiniz." şeklinde değiştirilmişti. "Kişisel saldırı" ifadesinin uygunsuz olduğuna dair fikir birliğinden hareketle dördüncü temel taşta şu değişikliği uyguluyorum:

"Kişisel saldırılardan ve hatalı genellemelerden uzak durun."

yerine

"Konuları kişiselleştirmeyin ve hatalı genellemelerden uzak durun."

--Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 22.27, 30 Ağustos 2020 (UTC)[yanıtla]