Vikipedi:WMTR/Vikimaraton/A+F Vikimaraton Ankara 2017

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikipedi Eğitim Programı
Art+Feminism Vikimaraton Ankara
Öğrenciler büyükelçinin eşi Holly Holzer Bass ile birlikte
Tarih8 Mart 2017
SaatUTC 10:00
YerCer Modern Sanatlar Merkezi, Sıhhiye, Ankara, Türkiye
KonuVikipedi tanıtım, temel bilgiler sunumu. İnternete bağlanarak uygulamalı madde değişikliği gösterme.
EğitimciPragdon, Yagmurkozmik
Katılımcı sayısı~80
MaddelerA. Catrina Bryce
Ahu Aslan Yıldız
Alice Alldredge
Ayşegül Çoban
Burçin Mutlu Pakdil
Duygu Kayaman
Frances Hardcastle
Füsun Özgüner
Hande Özdinler
Hatice Altuğ
Hertha Ayrton
Kâmile Şevki Mutlu
Maria Teresa Ruiz
Mihri Özkan
Nalan Kabay
Naşide Gözde Durmuş
Neva Çiftçioğlu
Sibel Ayşıl Özkan
Susan Blackmore
Yeliz Özel
Ümmü Kiraz

Art+Feminism Vikimaraton Ankara 2017, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Girls Can STEM" projesi kapsamında, ABD Ankara Büyükelçiliği desteğiyle 8 Mart 2017 günü Ankara'da Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Harici video
"Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar - Girls can STEM". 9 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin "Girls Can STEM" projesinin afişi

Ankara'da Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde saat:10:00'da başlayan etkinliğe Ankara'nın Ayaş ilçesinden 80 kadar ortaokul öğrencisi katıldı. Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye'den Pragdon ve Art+Feminism'den Yagmurkozmik'in sunumuyla başlayan etkinlik sırasında Vikipedi'yle ilk defa tanışan öğrencilere, Vikipedi'nin tarihinden başlanarak, Vikipedi'de değişiklik yapma, yeni madde açma ve Vikipedi'nin beş temel taşı hakkında bilgiler verildi.

Yapılan sunum sonrası öğrencilerin üyelikleri başlatılarak Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve Mavrikant'ın hazırladığı listelerden bilim, teknoloji ve spor alanlarında başarılı 21 isim, öğrencilere dağıtıldı. İsimlerin dağıtılmasından sonra öğrenciler, küçük gruplara ayrılarak araştırmalarına başladılar. İnternette buldukları bilgileri önlerindeki kağıtlara not alan öğrenciler daha sonra bu bilgileri Vikipedi'ye girmeye başladılar. Saat 13:00'te araştırmaların ve Vikipedi'ye girişlerin çoğu tamamlandı.

Vikipedi girişlerinin yapılmasının ardından verilen öğle yemeği molasından sonra öğrenciler, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nin düzenlediği "Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar" adlı panele katıldılar. Panel'de ABD Büyükelçisi John R. Bass'ın eşi Holly Holzer Bass ve çeşitli üniversitelerde akademik araştırmalar yapan bilim kadınlarının sunumlarını izlediler. Ayrıca öğrenciler, Vikipedi etkinliği sırasında hakkında araştırma yapıp maddesini açtıkları Duygu Kayaman'ın da sunumu izleyip, kendisiyle tanışma fırsatı buldular.

Kullanıcılar ve açılan maddeler[kaynağı değiştir]

Katılımcı ve madde listesine ulaşmak için tıklayınız.

Etkinlik notları[kaynağı değiştir]

Etkinlik, genel anlamda problemsiz ve planlanan akışa uygun olarak ilerledi. Ankara'nın Ayaş ilçesinden 80 kadar Ortaokul öğrencisi öğretmenleri ile birlikte Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği tarafından sağlanan servisler tarafından etkinlik alanına getirildiler. Öğrencilerin kendi öğretmenlerinin yanı sıra Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği'nden de, biri Psikolojik danışmanlık ve rehberlik öğretmeni olmak üzere üç öğretmen etkinlikte hazır bulundular.

Gelen her öğrenciye bilgisayar temini zor olduğu için, öğrenciler gruplara ayrıldılar ve ortalama, bir bilgisayarda üç öğrenci çalıştı. Öğrencilerin sadece bir kaçı dışında diğerleri Vikipedi'yle ilk defa tanıştılar.

Durum böyle olunca Vikipedi tarihinden itibaren başlayan bir sunum yaptık. Sunumu Vikipedi'nin 5 Temel Taş'ını anlatarak bitirdik. Sunum sonrası öğretmenlerinin de yardımıyla her bilgisayarda birer kullanıcı açtık ve öğrencilere araştırmaları gereken isimleri dağıttık. Araştırmalarını bitiren öğrencilere uygulamalı olarak Vikipedi'de yer almayan bir maddeyi nasıl açacaklarını gösterdik ve araştırmalarını Vikipedi'ye girmelerini sağladık.

Vikipedi'ye girişlerin tamamlanmasının ardından öğle yemeği arası verildi. Yemek sonrası öğrenciler, "Bilim ve Teknolojide Kız Çocuklar" paneline katıldılar. Burada, birçok bilim insanın kendileri için hazırladıkları sunumları izleme fırsatı buldular. Sunum yapanlar arasında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Technology Review Dergisi tarafından düzenlenen "Innovators Under 35" (35 Yaş Altı Yenilikçiler) yarışmasında "Yılın Sosyal Yenilikçisi" seçilen ve öğrencilerinde Vikipedi etkinliği boyunca hakkında araştırma yapıp maddesini açtıkları Duygu Kayaman da bulunmaktaydı. Çocuklar, hakkında araştırma yaptıkları ismi karşılarında görünce bir hayli sevindiler. Çocuklar adına iyi bir deneyim olduğunu düşünüyorum bu noktada.

Öğrencilerin ilk Vikipedi deneyimi olduğu için maddelerin Vikipedi standartlarında olmayacağını biliyorduk. Bu sebeple her maddenin başına çalışma şablonu koydurttuk ki etkinlik sonrası, sağlıklı bir değerlendirme yapıp maddeleri düzenleyebilelim. Etkinlik sonrası, @Basak hocamın da katkılarıyla maddeleri teker teker düzenlemeye, geliştirmeye ve Türkçe Vikipedi'ye kalıcı olarak kazandırmak için çalışmalara başladık. Açılan maddelerde, düzen ve kaynak çalışmalarına bir kaç gün daha devam ettik ve bu bir kaç günün sonunda Ankara Vikimaraton kapsamında açılan tüm maddeler Vikipedi standartlarına ulaştı.

Görüntüler[kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[kaynağı değiştir]