Vikipedi:Seçkin resim adayları/Koln dom katedrali.jpg

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.
Bu resmin "seçkin resim" statüsüne alınması konusunda, Vikipedi topluluğunca fikir birliğine varılamamıştır.— Pınar [m] 05:46, 4 Nisan 2009 (UTC)

Köln Dom Katedrali[kaynağı değiştir]

Köln Dom Katedrali
Gerekçe
Bu açıdan binanın tamamının çıktığı ve önünde başka bir bina olmayan bir fotoğrafı daha yok.
Resmin dahil olduğu maddeler
Köln Katedrali, Katedral
Üreten
Fatih Mazı
Aday gösteren
fatih mazı

Destek Destekfatih mazı 02:08, 26 Şubat 2009 (UTC)

Köln Katedrali
  • Karşı Karşı Bu güzel fotoğrafı bizimle paylaştığınız için teşkkürler. Ancak ne yazık ki fotoğrafınızın çözünürlüğü her ne kadar bir boyutu 1000px üzerinde olsa da yetersizdir. Ayrıca odaklama sorunu var. Bir diğer önemli sorunda fotoğrafın çekildiyi açı itibariyele binanın persgektifinin geçekte olduğundan farklı olmasıdır. Binanın sol tarafındaki alçak yaı ne yazık ki binanın bütünü ile aynı persfektif algıya sahip değildir. Binanın tamamını görüp hissedemiyor olmamız da bir diğer sorundur. Ancak bundan 100 seneden daha uzun yıl önce çekilmiş yandaki bu fotoğraf çok daha iyi ve ansiklopedik bir değer katacaktır maddeye. Ayrıca Commons altındaki Commons:Category:Exterior of Cologne Cathedral kategorisinden de görüleceği gibi aynı katedralin hem gece hem de gündüz çekilmiş daha kaliteli fotoğrafları bulunmaktadır.--Manco Capac 19:59, 2 Mart 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum-- Merhaba, Ne güzel bir fotoğrafmış. Maalesef artık kulelerin etrafı müzeler ve binalar ile çevrili. Sanırım her açısından katedrali çektim. Fakat fiziksel zorluklar nedeni ile en orjinalinin bu olduğunu düşünmüştüm. (İnternette bu cephede çekilmiş bütün binayı alan başka bir fotoğraf yok). Hiç bir fotoğrafta yüksek kuleler sağda değil, yani binanın bu cephesini tamamen gören başka fotoğraf yok. Yaklaşık olarak fotoğrafı çektiğim nokta. 103 dereceyi gören ve bunu kadraja düzmüş gibi yatıran merceklerde kenarlarda detay problemi var. Aynı lenslerde F/8 de net alan derinliği sonsuzdadır. Odak problelim gibi gözüken şey 10mm lenslerde teknolojik bir problemdir. Yorumunuz için teşekkür ederim. Google maps ölçeği ile bina ve çektiğim nokta. Unutmayınız kuleler 157m yükseklikte. Tabi bu perspektiften tüm binayı alan bir fotoğrafın pek tabi hiç bir ansiklopedik değeri de olmayabilir. http://img369.imageshack.us/img369/3069/koln3.jpg. Saygılar.--Fatih Mazı 23:28, 2 Mart 2009 (UTC)
  • Karşı Karşı Öncelikle tebrik ederim; özellikle ışığına bayıldım. Bence fotoğrafın bu açıdan olması fotoğrafın ansiklopedik değerini tamamen götürmüyor; elbette iki kulesinin birden gözükmesi hoş olur fakat çevredeki modern binalarla şu anda bu yapının iki kulesini de kenar boyunu da alacak bir açıdan SR'lik fotoğraf çekmek büyük ihtimalle mümkün değildir (nitekim ben Commons'da hem yapının iki kulesini hem de kenar boyunu gösteren herhangi kayda değer bir fotoğraf göremedim - gözümden de kaçmış olabilir). Elbette ikonik iki kulesinin gözükmesi önemli ama ansiklopedik açıdan yapının yan kenarlarındaki mimarî özelliklerden bahsederken (ki bu yapının genel mimarisinin önemli bir kısmıdır) bu tip bir fotoğraftan daha betimleyici ne olabilir? Ancak orijinal eskizleri sanırım ^_^ Bunlara rağmen oyum eksi zira: a) Manco Capac'ın da belirttiği gibi çözünürlüğü düşük bu da kriterler açısından sorunlu olduğu gibi yapının mimari detaylarını yeterince gözlemleyebilmemize de engel oluyor, ve b) çok grenli. Exif bilgilerini göremediğimden tam olarak ISO neydi bilemiyorum ama sanırım bu güzel aydınlığı ve ayrıntıları yakalayabilmek için biraz yüksekti? Özellikle gökyüzünde grenler pek belli oluyor. Korkarım gren azaltmaya (noise reduction) gitsek bu sefer de yapının ince ayrıntıları bozulur. Emeğiniz için teşekkür eder, güzel fotoğraflarınızın devamını dilerim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:39, 3 Mart 2009 (UTC)
  • Yorum Yorum-- Jpeg exif bilgilerinin olmaması fotoğrafın Raw çekilmesinden kaynaklanıyordu . ASA:100, F/8, Odak uzaklığı:12 (10mm de köşelerde detay kaybı, kararma yapar), Poz Süresi: 6sn (Aydınlık uzun pozlama ile alakalı). Bu fotoğrafın olabilecek en büyük boyutunu aslıyla değiştiriyorum. İlerde kullandığım lensin yeni versiyonu belki detay problemleri daha az yaşatacaktır. Şu an bu kadar detayla bu kadar yakından fotoğraf çekilebilir. Saygılar.--Fatih Mazı 22:19, 3 Mart 2009 (UTC)
Yorum Yorum İki fotoğrafın kompozisyonu vs. çok farklı; böyle bir durumda farklı değerlendirilmeleri gerekir. Aynı resmin üzerine mi yüklediniz? Ayrı bir resim olarak yükleyip bu oylamada ikinci seçenek gibi sunabilirsiniz - yani normalde yapılan bu. Böylece kullanıcılar kişisel fikirlerini iki resim içinde belirtip birini seçebiliyorlar. Şahsî fikrimi sorarsanız bunun kompozisyonu çok sorunlu; özellikle sağ kenardaki marjin o kadar ince ki cidd anlamda estetiği bozuyor. Şahsen buna da kompozisyon yönünden + veremem. Aslında sorun şu ki bu tip yapıların Commons'ta uzmanlarca çekilmiş çok fazla örneği var; ondan bu tip fotoğraflarda her ayrıntısına fazla dikkat ediliyor. Seçkin seçilen yapı fotoğraflarına göz atarsanız ne dediğimi anlarsınız; bu arada siz de cidden çok zor bir yapı seçmişsiniz ^_^ Ayrıca 6 sn pozlama olabileceğini aklıma gelmemişti, daha kısa bir pozlama gibi gelmişti - gerçekten güzel ^_^ Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 22:34, 3 Mart 2009 (UTC)
Yorum YorumLensimden soğudum valla. Neyseki henüz bir eşi daha üretilmedi. 40m uzaklıktan 157m yanda yükselen kulelerini alıp kadraja düzgün olarak oturtması ile tüm diğer geniş açılı balık gözlü lenslerden ayrılıyor. Geniş açılı olmasına rağmen balık gözü değil. Yapının onlarca fotoğrafını çektim. Bu fotoğraf için şahsi kanaatim yeterince konuştuk. Aslında daha geniş açılı çekildiği için sıkıntı yaratacak bir kadrajı olmamasına rağmen temel fotoğrafçılık açıklamaları yapmak zorunda bıraktığı için bir daha yüklemezsem herkes rahat edecek. Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ederim. --Fatih Mazı 23:16, 3 Mart 2009 (UTC)
Bu, bir seçkin resim adaylığının arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen bu sayfa üzerinde değişiklik yapmayın. Konuyla ilgili yorumlarınızı resmin tartışma sayfasına ekleyebilirsiniz. Bu sayfada herhangi bir değişiklik yapılmamalıdır.