Vikipedi:Madde uzunluğu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir maddenin uzunluğu zamanla birçok yazarın konuyla ilgili değişik katkılarıyla artmaktadır . Bu büyüme sonsuza kadar sürememekte ve kısa sürede bazı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Bu uzayan maddenin içeriği Vikipedi'den silinmeyeceğine göre (yazarların katkısı dışlanmaz) başka bir çözüm yolu gerektirmektedir. Bu çözüme "parçalara ayırma" diyoruz. "Parçalara ayırma" Vikipedi'nin madde sayısının artmasına neden olmaktadır.

Vikipedi'nin bilgileri organize etme şekli bir bakıma haber sunum şekline benzemektedir. Bütün bir kavramı (olguyu) bir madde olarak görmek yerine kavramı (olguyu) oluşturan her bir parçayı bir madde olarak algılamakta ve bu maddeleri kendi içinde manalı bir ana maddenin (organizasyon maddesinin) çevresinde toplamakta. Kısaltma işlemi aynı kavram çok uzun bir maddenin manalı parçalara bölünmesi ve bu parçaların daha kısa bir özetle ana madde içinde toplanması ile gerçekleştirilebilmekte. Kısaca Vikipedi yazarlığı normal düz yazıda olmayan bu yapısıyla yazarları değişik bir açıdan bakmaya zorlamakta. Bir Vikipedi yazarı düz (biçem, şekillenmemiş) bir yazıyla karşılaştığında, "Bu yazı kendi içinde bütünlüğü olan kaç maddeye ayrılabilir?" sorunu devamlı kendine sormalıdır. Vikipedi yazarı bu yöntem ile kendi kafasında detayları azaltıp arttırarak en etkili madde yapısını yakalamaya çalışır.

Vikipedi'nin parçalardan oluşmuş yapısı, okuyucuya uzun ve karmaşık yazıları anlama, bu yazılara daha kolay odaklanma şansı sunmaktadır. İşte bu sebeplerden dolayı mükemmel bir uzunluk bulunmamaktadır. Konuların uzunluğu yazarın kafasında maddeyi oluştururken ya da düzeltirken şekillenmektedir.