Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Mereyü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Oylamada dile getirilen görüşler değerlendirildiğinde, Mereyü'nün hizmetli olması yönünde bir görüş birliği oluşmadığı kararına varılmıştır. --Superyetkinileti 15.21, 1 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 10
 Destek: 0
 Karşı: 10
 Tarafsız: 0
 Oran: %0

Mereyü[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/10/0) Oylama bitiş tarihi 10:55, 1 Aralık 2023 (UTC)

Mereyü (MesajKatkılarİstatistikler)

Hizmetlilik adaylığımı kabul ediyorum. Olumlu yanıtlanmasını ummaktayım. 20 seneyi aşkın faaliyet gösteren Vikipedi Türkiye ailesine 2015 yılında katıldım. 2020 yılından bu yana aktif olarak hizmet göstermekteyim. Kendimin ve bu mecranın gelişmesi adına daha aktif pozisyonlara getirilmek isterim. Bu hususta adaylığımı nitelendirdiğiniz için teşekkür ederim.— Bu imzasız görüş Mereyü (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Oylamanın bitmesine çok az bir süre kala oylamaya katılıp görüşlerini sunan herkese teşekkür etmek istiyorum. Hizmetlilik için hazır olduğumu düşünmüştüm ama maalesef yanıldığımın farkına vardım. Yeni madde oluşturup madde düzenleyerek bu yetkiyi almak mümkün değilmiş. İleride bir gün Vikipedi'ye olan katkılarımı bu yöne çevirirsem ve hazır olduğumu düşünürsem tekrar başvurabilirim. Şimdilik benim için olumsuz bir durum yok.— Bu imzasız görüş Mereyü (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.


Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Kullanıcının hizmetlilik yapabilecek yetkinlikte olmadığını düşünüyorum. Adaya başarılar dilerim.--Kadı Mesaj 13.12, 17 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  2. Topluluğun adayı daha iyi tanıması ve hizmetli fonksiyonlarını güvenerek emanet edebilmesi adına katkılarını arttırdıktan sonra tekrar başvuru yapması daha doğru olacaktır. Başarılar!--Kuntra (mesaj) 13.21, 17 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  3. Merhaba, katkı profilinizi ve istatiklerinizi biraz inceledim fakat bence hizmetlilikten önce devriye olmanız, kendinizi geliştirmenize, hizmetlilik için hazırlanmanıza, böylece hizmetli sorumluluklarını daha iyi yerine getirmenize yardımcı olur. Tabii ki hizmetli olmak için devriye olmak gibi bir zorunluluk yok ama kişinin Vikipedi'ye olan hâkimiyetini geliştirmesi bence aşama aşama olur. Bu yüzden devriyelik başvurusu yapmanızı öneriyorum. (Bu arada "Vikipedi Türkiye" diye bir şey yoktur, Türkçe Vikipedi vardır) Katkılarınız için çok teşekkürler. --Kırmızı💬 18,34 18 Kasım 2023
  4. Merhaba, kullanıcının oluşturduğu maddeleri ve istatistiklerini inceledim ve olumsuz bir intiba edindim. Bunun gerekçelerini şu şekilde sıralayabilirim:
    1-Katkılarında bulunan dil hataları: Kullanıcının maddelerinde bir sürü dil hatası buldum. Şüphesiz herkes, muhtemelen (özellikle ilk başladığımda) bende, zamanında bu tür hatalar yapmışızdır lakin kendisinin son zamanlarda oluşturduğu maddelerde dahi bir sürü gramer ve vokabüler hatası mevcut. Sade buna bakarak henüz yeterince tekmil olmadığını(yetkinleşmediğini) iddia etmek yanlış olmayacaktır. Birkaç örnek vermek istiyorum:
    bkz 'gönderimde bulunmak' bir ifadeyle daha önce hiç karşılaşmamıştım. Gönderim TDK'ya göre sade 'Birtakım bilgileri içeren, kişiden kişiye veya kurumlar arası bilginin geçişini sağlayan belge.' manasına geliyormuş. Gönderme yapmak, ima etmek, hatta telmih etmek vs kullanmak varken neden gönderim dediğini anlayamadım. (ve çeviri de yanlış)
    bkz 'tabi' yerine 'tabii' yazılması (...) dikkatsilik midir bilemiyorum ama bilenin yapamayacağı fahiş bit hata
    bkz yaşam öyküsü bölümünün 3. ve 4. paragraflarına dikkat çekmek isterim. Çevirisinin sıkıntılı olduğunu düşünyorum.
    Daha fazla örnek verilebilirim lakin bunlarla iktifa etmenin doğru olduğunu düşünüyorum. Bu basit hataların olumsuz bir kanaat oluşturmamda etkili olduğunu belirtmek isterim
    2-Düzenlemerindeki sıkıntılar:
    Şüphesiz kullanıcı vikipediye çok değerli katkıları olmuştur(son zamanlarda aktivitesinin azalmış olması başka bir konu) lakin bazı maddelerinin, bilhassa Ukrayna, konularında tarafsız olduğunu söylemek bence imkansız. 'Ukraynafon' diye yazılması gereken bir maddenin Ukraynosfer şeklindeki yazımını, Russuzlaştırma maddesindeki tanımındaki ifadesini örnek verebilirim.
    Cis (cinsiyet) maddesinde bunun sadece modern batı kültüründe kullanılan bir bakış açısı veya bir terim olduğunu belirtmemesi ise dikkatimi çeken bir başka unsur oldu.
    Özetle kendisinin Hizmetli olmaya hazır olmadığını düşünüyorum.
    Meraklı bir zat (mesaj) 21.54, 18 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
    Küçük not: Meraklı bir zat'a katılıyorum, bunları fark etmek uzun sürmüyor. Orlando Ferguson maddesi beni güldürdü açıkçası önce evlenmiş, taşınmış, "nihayet Güney Dakota'daki Hot Springs şehrine yerleşmiş", manavı varmış sonra otel yapmış sonra otel yanmış, hamamda çalışmış... Bunları dalga geçmek için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın sakın. Kullanıcı belki devriye olabilir, tekrar başvuru yapabilir, ama hizmetlilik... Belki biraz daha sonra :) --Kırmızı💬 01,09 19 Kasım 2023
    Bu kadar uzun bir açıklamanın tamamını hiçbir anlam ifade etmeyen şeylerle doldurabildiğin için seni tebrik etmek gerekiyor Meraklı bir zat. Styyx (mesaj) 11.52, 21 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  5. @Mereyü ile ilgili yukarıda yapılan "hizmetlilik için yeterli yetkinlikte olmadığı" yönündeki düşüncelere temel hatlarıyla katıldığımı ifade edebilirim. Detaylandırmak gerekirse; hizmetlilik kullanıcılara ekstra üç önemli yetki veriyor. Bunlar; engelleme, koruma ve silme. Bu nedenle bu üç yetkiye ilişkin politikaları kullanıcının doğru bir şekilde uygulayabileceğine dair elimizde somut bulguların olması gerekiyor. Ben şahsen kullanıcının katkılarına (özellikle de Vikipedi ad alanında olanlara) baktığımda bu yönde çok fazla done göremiyorum. Özellikle engellemeye ilişkin KET başvuruları, korumaya ilişkin SKT/SGT başvuruları aradım ancak bulamadım. Mereyü, eğer varsa ve benim gözümden kaçmışsa bunları hem benim hem de topluluğun görebilmesi ve değerlendirmeleri için buraya örnek olarak sunmanı rica ve naçizane tavsiye ediyorum. Silme konusuna gelirsek ise, kullanının yine Vikipedi ad alanındaki katkılarına baktığımızda SAS süreçlerine çok az katıldığını görüyorum. Üstelik burada yaptığı yorumlar da kayda değerlik politikasından temellenen görüşler olarak da görünmüyor. Örneklemek gerekirse:
    • Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Hayri İnönü tartışmasında şahsın belediye başkanlığı yaptığı ilçenin önemli olması ve soyadından yola çıkarak kayda değer olduğuna ilişkin bir tespiti var. Varmış olduğu sonuç doğru olmakla birlikte, kendisini sonuca götüren yol, yani kayda değerlik politikasını yorumlama şeklinin doğru olmadığını değerlendiriyorum. O sayfada aynı yönde görüş bildiren Nanahuatl ve Seksen iki yüz kırk beş gibi kullanıcıların yorumlarını, dikkate şayan emsal yorumlar olarak göstermek isterim.
    • Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Hilmi Türkmen (Trabzon doğumlu) tartışmasında, "tüm belediye başkanlarının maddesi olmalı" şeklinde bir görüşü var Mereyü'nün. Bu doğrudan VP:KİŞİ'nin hatalı yorumlanması anlamına geliyor. Zira ilgili sayfada yerel siyasetçilerin doğrudan KD sayılmayacağı, KD'lik için sağlanması gereken bazı şartların olduğu açıkça vurgulanmakta.
    • Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Roza Hakmen tartışmasında ise "Kendisi çeviri topluluğu için önemli bir insandır. Don Kişot ve Kayıp Zamanın İzinde çevirileri ile fark yaratmıştır." şeklinde bir yorumu var. Bu yorum, aynı tartışmada Nanahuatl tarafından da vurgulandığı üzere Kayda değerlik ile popülerlik aynı anlama gelmez ilkemizin de ihlali anlamına geliyor. Her ne kadar tespitleri, bahsettiği konu ile ilgili doğru olsa da politikanın yorumlanmasında bunu tek başına ele almamak gerekir. Nitekim Bjelica bu adaylıkta Mereyü'ye katıldığını belirtmekle birlikte, ayrıca kayda değerlik kriterlerini sağladığını gösterir kaynaklar da sunarak politikal düzeyde görüşünü gerekçelendirmiş.
    • Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/Beşli Çete tartışmasında da bir üsttekine benzer bir yorumu var. Bu yorum, görebildiğim kadarıyla bir SAS'ta yaptığı son yorum ve yaklaşık 1,5 yıl öncesine ait.
    • Vikipedi:Silinmeye aday sayfalar/İstanbul İttifakı tartışmasındaki yorumu da yine politikal düzeyde temeli olmayan bir yorum. "Slogan düzeyinde bir söylem veya taban ittifakının neden maddesi olmasın ki?" yorumuna ilişkin evolutionoftheuniverse ve Seksen iki yüz kırk beş, "bağımsız ve güvenilir kaynaklar" temelli yorumlarıyla politika düzeyinde daha güçlü argümanlar ileri sürmüşler ve bu nedenle de madde, kendisinin görüşü hilafına silinmiş.
    Yukarıda örneklediğim tartışmalar, kullanıcının hizmetlilik yetkilerinden biri olan kayda değerliğe ilişkin tartışmalarda belirttiği görüşlerinin hizmetlilik için kullanıcıda aradığım "politikal yetkinliğin" kullanıcıda bulunmadığına dair fikrimi pekiştiriyor. Yine Vikipedi'nin en temel politikalarından biri olan vandalizm konusunda da yetkinliğini gösterir bulgulara rastlayamadım. Bu nedenle yaptığı devriyelik başvurusu olumsuz sonuçlanmış. Bu nedenle kullanıcının şu an için sadece beyaz liste hakları var. Bu her ne kadar hizmetlilik için bir şart olmasa da, kullanıcının vandalizme hakimiyetini göstermemiş olmaması ve aradan geçen süreçte buna ilişkin gelişim kaydettiğini gösterir bir katkı örüntüsünün bulunmaması benim nazarımda hizmetli seçilmesine bir engel teşkil ediyor. Bu nedenlerle şimdilik olumsuz düşünmekle birlikte, adayın kendisini bahsettiğim konularda geliştirip tekrar başvurması halinde seçilebileceğine inanıyorum. Zira temel olarak bakıldığında, güvenilir ve iyi niyetli bir kullanıcı olduğu bariz. Kendisine başarılar dilerim. --justinianus | mesaj 12.29, 19 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  6. Mereyü'nün katkı profilinde SAS, KET, SKT gibi süreçlerde pek katkısı yok. Son 1 yıldır tartışma veya kullanıcı mesaj alanlarında pek katkısı da yok. Kullanıcılara karşı nasıl yaklaştığına, nasıl bir iletişim yürüttüğüne dair veri de bulunamıyor. Bu nedenlerle hizmetli araçlarına ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum. İleride Mereyü katkıları ve deneyimi derinleştiğinde makul bir adaylık gerekçesi ile tekrar şansını deneyebilir. Vikipedi'ye uzun süredir katkısı olan Mereyü'nün katkılarının devamını dilerim. --Uncitoyenmesaj 12.49, 19 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  7. Elimizde kullanıcının hizmetli yetkilerini hangi doğrulukla kullanabileceğine dair yeterli veri bulunmuyor. Buradaki geri dönüşleri iyi değerlendireceğini umuyorum. Erken bir adaylık. Vincent Vega mesaj? 10.04, 21 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  8. Uncitoyen ve Vincent Vega'nın da üzerinde durduğu üzere, hizmetli ilgisi gerektiren süreçlere katılımını görmediğim için hizmetlilik başvurusu bağlamında değerlendirecek bir veri bulunmuyor. Dr. Coalmesaj 18.15, 29 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  9. Selamlar. İyi niyetini anlayabiliyorum ancak yukarıda da uzun uzun dendiği gibi, önce devriye olup, bir süre geçtikten sonra hizmetliliğe aday olman bence daha iyi olacaktır. Hizmetliliğin getirdiği sorumluluk devriyelik yapmamış bir kullanıcıya oldukça ağır gelebileceğini düşünüyorum. O yüzden biraz daha vakit ve deneyim gerektiğini düşünerek maalesef olumsuz oy veriyorum. Vikipedi yolculuğunda başarılar! Kurmanbek💬 20.52, 29 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]
  10. Kullanıcıya katkıları için teşekkür ediyor, maalesef olumsuz oy veriyorum. LionelCristianomesaj 20.56, 29 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

  • Kıymetli bir kullanıcımız ve iyi bir madde yazarıdır, bu adaylığın ve hizmetli +3'ü ile uzaktan yakından alakası olmadığını düşündüğüm birkaç değerlendirmenin kendisinin buraya katkı verme şevkini kırmamış olmasını diliyorum. VP politika ve yönergelerine hakimiyetini ispatlar nitelikte bir katkı örüntüsü ve VP karar alma süreçlerinde artacak etkinliği sonrasında başvuruda bulunması gerektiği yönündeki görüşlere katılmaktayım.--Bjelica (mesaj) 05.52, 20 Kasım 2023 (UTC)[yanıtla]

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Mereyü, hizmetli olarak görev alarak Vikipedi'ye katkıda bulunmak istediğin için teşekkürler. Görüş bildirecek kullanıcılara kılavuzluk etmesi için aşağıdaki sorulara yanıt vermeni rica ediyoruz.

1. Hizmetlilik görevlerinden hangilerine daha yoğun, hangilerine ise daha sınırlı katkıda bulunabileceğini öngörüyorsun? Şu anda yaptığın katkılarla hizmetlilik görevleri arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: Hizmetlilik görevlerinden olan 3 ana madde içerisinde en iyi katkıda bulunacağım konu vandallık engelleme olacaktır. Vikipedi Türkiye'nin daha doğru kaynaklara sahip olması okuyucular için güvenilirlik sağlayacaktır. Bilginin doğruluğu ve güvenirliği herkes için çok önemlidir. Son zamanlarda Vandallığın artması maalesef Vikipedi için güvenirliği azalttı. Diğer yandan Sayfaları koruma altına alma ve yanlış bilgileri veya kaynadığı doğrulanmamış bilgileri silme konusunda da aktif rol alacağımdan eminim.
2. Bugüne kadar yaptığın katkılar arasında en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Profilimde ve katkılarımda görüldüğü üzere ağırlıklı olarak çeviri yapmaktayım. Yabancı kaynalardan alınan doğru bilgileri Vikipedi Türkiye sayfasına taiımaktan çook memnunum. Örnek vermek gerekirse " Olgu-değer ayrımı " 4 Ocak 2021 tarihinde yazdığım madde benim için diğerlerinden daha özeldir.
3. Bugüne kadar başka kullanıcılarla etkileşiminde herhangi bir sorun yaşadın mı ve bununla ilgili bir özeleştirin var mı? Yaşadığın sorunlar seni nasıl etkiledi? Gelecekteki benzer durumlarda nasıl hareket edersin?
C: Yaşadığım olumsuzluklar oldukça azdır. Bir kaç sefer maddelerim silinmeye çalışıldı. Sıfırdan oluşturduğum ve büyük emek ve zaman harcadığım bu yazıların silinme isteği kişisel olarak beni üzdü. Siyasi yazılarımın engellemesinde maalesef iyi niyet göremedim. Bu tarz gelişmeler motivasyonumu bir miktar etkilemektedir.
4. Trollük ve süresiz engelleme konularında ne düşünüyorsun? Trollüğü nasıl belirlersin? Trollük veya politikalarda değinilmiş başka bir ağır ihlal durumunda süresiz engelleme verir misin, yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: Trollük hakkında düşüncelerim oldukça net. Doğru ve güvenilir kaynaktan bilgi toplamaya çalışan okuyucular ile dalga geçen bu kişiler Vikipedi Türkiye içerisinde bulunmamalıdır. Süresiz engelleme düşüncesini destekliyorum ancak herkes ikinci bir şansı hak eder. Süresiz engelleme aşamasına gelinmeden önce trollük yapan kişilerin uyarılması veya süreli engelleme yapılmasını ardından devamı olması halinde süresize dönülmesi gerektiğini düşünüyorum.

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.