Vikipedi:Hizmetlilik başvurusu/Evrifaessa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Sonuç: Başarısız. Aday çekildiği için başvuru sonlandırılmıştır.--Vito Genovese 08.01, 13 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Sayısal sonuç
 Geçerli oy: 12
 Destek: 5
 Karşı: 5
 Tarafsız: 2
 Oran: %50

Evrifaessa[kaynağı değiştir]

Oy verin! (0/0/0) Oylama bitiş tarihi 09:06, 22 Ekim 2020 (UTC)

Evrifaessa (MesajKatkılarİstatistikler) – herkese selamlar, sevgiler. ben evrifaessa. vikipedi'de bir süredir aklımda olan hizmetlilik başvurusunu bugün yapmaya karar verdim ve bu yüzden bu metni ele alıyorum. biraz kendimden bahsedeyim..

vikipedi'ye kaydolmam 5 eylül 2019 tarihine denk geliyor, engel döneminde ödevlerim dolayısıyla vikipedi'de sıkça anonim olarak zaman geçirmeye başlamış, hatta kullandığım IP adresi üzerinden yazım yanlışlarını küçük küçük düzeltmeye bile başlamıştım. sonra da hesabımı oluşturdum ve ilgili olduğum konular olan bilişim, medya ve televizyon dizileri hakkında katkı sağlamaya başladım. 2019 yılında kaydolduğum zamandan sonrasına denk gelen 3 ayda ise 2200'e yakın değişiklik yaparak ortama hızlı bir şekilde uyum sağladığımı söyleyebilirim.

daha sonra engel açıldı, ben de bilgisayarımdaki VPN'den kurtularak katkılarımı artırdım. bugün itibarıyla 2019 yılında 2.200, 2020 yılında ise 24.000 değişikliği geçerek 29.000 değişiklik yapmış durumdayım. değişiklik sayımdan bahsetmemin nedeni bunun hizmetlilik başvurularında ele alınabilecek bir faktör olduğundan değil, silinen katkılarıma oranlayacağımdan. başvuruyu yaptığım an itibarıyla 3.367 silinmiş değişikliğim var, ve bu değişiklikler toplam katkılarımın %11,2'lik bir dilimini oluşturmakta.

engel döneminde üye olduğumdan itibaren engel sebebiyle güncelliğini yitirmiş vikipedi'yi güncellemek için uğraştım. buna ek olarak gerek yazdığım botlarda, gerekse de arayüz yöneticisi olarak yaptığım işlerde daima biz vikipedist'lerin burada gönüllü olarak geçirdiğimiz vakti en verimli kılacak çözümler üretmeye çalıştım. ilk bot başvurumu mayıs 2020'de yaptım, bu başvurumun başarılı bir şekilde sonlanmasının ardından diğer botlarımla birlikte vikipedi'deki insanların yazım yanlışları, biçem sorunları gibi küçük meselelerle ilgilenme işini botlara bırakıp madde yazmaya odaklanabilmesi için elimden geleni yaptım.

daha sonra temmuz 2020'de başarılı bir teknisyenlik başvurusunun ardından teknik boyuttaki katkılarımı artırdım; vandalların önünü başarılı bir şekilde kesmemize olanak sağlayan süzgeçlerin gelişimine katkıda bulundum, ve hemen 15 gün sonra teknisyenliğimin yanına bir de arayüz yöneticiliği ekledim. arayüz yöneticiliği yapmaya başladığım günden itibaren eskide kalmış betiklerimizi güncelleyerek gerek anonim okuyucuların, gerekse de biz vikipedist'lerin geçirdiği zamandan keyif ve verim almasını sağlayacak yeni betikler ekledim. son günlerde de twinkle'ın baştan aşağı yenilenmesi işleminde aktif bir biçimde görev alıyorum.

uzun süredir aramızda bulunan, ve topluluğun ön planda olduğu bu sitede daima aramızda olacak olan troller ve kuklacıların önünü kesmekte de önemli rol oynadığımı düşünüyorum. henüz 1 yıllık bir kullanıcı da olsam VP:KET sayfasında en çok değişiklik yapan ilk 5 kullanıcı arasında olup VP:SGT sayfasında da yine bu bakımdan 1. kullanıcıyım. yine bunlar gibi silinmeye aday sayfalarda da yeterli bir şekilde aktif olduğumu düşünüyorum.

troller, vandallar ve benzeri sorunlu kullanıcılara karşı verdiğim savaşta bana yardımcı olabilecek 3 butona talibim. bıkmayan kore vandalları, uzun süredir bizi rahatsız eden kuklalar ve bizim vaktimizi çalan her şeye karşı aktif bir şekilde savaşmak istiyorum. artık vandallarla geri döndürme savaşına girmek yerine direkt olarak sayfaları korumaya alabilmek, bıkmadan geri dönen vakit hırsızlarını uyardıktan sonra engelleyebilmek istiyorum.

hizmetli olmak teknik alandaki katkılarımı da oldukça artıracaktır elbette. şu anda tartışması devam eden "hizmetli yetkisi olan botlar" teklifi eğer onaylanırsa kendimi kanıtladığım bot operatörlüğü alanında hizmetli yetkisi kazandıracağım botumla birlikte vandallara karşı tam otomatik savaşmak istiyorum.

özetle, zaman zaman kişiden kişiye aktifliği düşebilen hizmetli takımına bir takviye olmak umuduyla bu başvurumu yapıyorum. yetkilerim onaylanırsa adil bir şekilde yürüttüğüm vikipedi hayatımda kaydolduğum tarihten beri olduğu gibi SAS, HS, KET ve SGT ağırlıklı katkılarımı bir ileriye taşıyıp vandallara karşı daha aktif bir savaş yürütüp sizlerin vakitlerini kimsenin çalmasına izin vermeyeceğime söz veriyorum.

hepinize iyi çalışmalar dilerim, sorularınız olursa sormaktan çekinmeyiniz :). sağlıklı günler.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 09.06, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

 Geri çekildi.
birkaç gündür evimin dışında olduğum için sessiz olarak adaylığımı takip etsem de bugün aklımda olan işlemi gerçekleştirerek adaylıktan çekildiğimi topluluğa bildirmek istiyorum.
özellikle justinianus, thecatcher ve dakmor tojira'nın yorumlarından sonra şu an hizmetli olmamın ne kendime, ne de topluluğa bir yararı olacağını düşünmüyorum, bu yüzden de adaylığımdan çekiliyorum.
gün geçtikçe üniversite sınavına daha çok yaklaşıp üzerine kaygı ve stres binen bir öğrenci olarak zamanımdan vikipedi'ye ayırıp kendime kötülük ediyor, bir de bu stresle tartışmalara katılıp karşımdakilerin vaktini alıyorum. ben eskiden ne bu kadar alıngan, ne de bu kadar terstim. yaşadığım ülke itibarıyla geleceğimin elimde olmadan heba olmasının kaygısından, hiç beğenmediğim bu virüs ortamından, 5 aydır her türlü ortamın açık olmasına rağmen okullarımızın kapalı tutulup uzaktan eğitim yapmanın cidden mantıklı ve adil bir çözüm olduğunu düşünen otoriteden, değiştirme hakkımın olmadığı şeylerin benim geleceğimi karartmasından bıktım; belki de bu yüzden buraya sadece katkı sağlarken şimdi tartışmalarda zarar veren taraf olmaya başladım. yukarıda ismini verdiğim üç değerli kişi ve diğerlerinin görüşleri sayesinde de şu an için ansiklopediye katkıdan çok zarar vereceğimin bir tık farkına vardım. bunu da asla istemem.
sabri76'ya söz vererek gerçekleştirdiğim bot başvurumun sonuçlanmasından sonra belki haftalar, belki yıllar olabilecek belirsiz süreliğine derslerime odaklanmak, kafamı toparlamak için vikipedi'den ayrılıyorum. okuyup "büyük adam" olduktan sonra dönmeyi iple çekiyorum :') bu zamansız başvurunun belki de benim açımdan yaşanması gerekiyordu, benim için bir deneyim oldu. vikipedi telegram grubuna da bugünden itibaren bir süreliğine (belki de süresiz olarak) tekrar girmeyeceğim, bu benim için en iyisi olacaktır. arada sırada belki test hesabımdan buralara uğrarım. kırdıklarım olduysa affola. bu kardeşiniz hepinizi çok seviyor ve iyi vikiler diliyor :)--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 07.33, 12 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Bürokrat notu: Şu adaylıkta olduğu gibi kararından emin olmak için 24 saat süre vereceğim. Bu sürenin sonunda eminsen başvuru sonlandırılır.
Vito Genovese 07.49, 12 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
24 saat vermene gerek yok. teşekkür ederim.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 07.59, 12 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Lütfen olumlu/olumsuz oyları gerekçelendirelim. Vikipedi çoğunluk demokrasisi değildir.
Oy vermeden ve/veya yorumda bulunmadan önce
Vikipedi:Hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler
sayfasına göz atmanız yararlı olabilir.


Olumlu Olumlu[kaynağı değiştir]

  1. Birkaç gündür benim aklımdaydı aslında evrifaessa'yı aday göstermek. Kendisi erken davranıp başvurmuş. Ben destekliyorum. Gerek vandalizme karşı mücadelesi, gerek Devriyelik başvurularında ve SASlardaki aktifliğiyle hizmetlilik yetkilerini hak ettiğini düşünüyorum. Kazanacağı üç yetkiyle yaptıkları paralellik gösteriyor zaten. Vandalizm mücadelesi- koruma hakkı, SAS adaylığındaki aktiflik-Silme işlemi ve silme işlemini geri almak, kendisinin de söylediği gibi en çok engelleme talebi oluşturan kullanıcılardan- Engellemek ve engel kaldırabilmek yetkisi. Özetle evrifaessa'nın adaylığını destekliyor ve topluluk için hayırlı olmasını diliyorum. Ayrıca başka mecralarda yaptıklarının buradaki adaylığı etkilemesi gibi bir şeyin yanlış olduğunu düşünüyorum. Ek olarak Vikipedi hakkındaki tartışmaların başka mecralarda yapılmasını da yanlış buluyorum. Bunu da söyleyeyim. --Henrymorgan92 (mesaj) 07.23, 9 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  2. Olumsuz oyları tatmin edici bulmadım. İlk oyda üç temel olumsuz oy gerekçesi gördüm. İlki diğer kullanıcıya bir sorumluluğa seçilmesi için yardım ettiği yönünde. Bu gerekçenin mantığını çok anlayamadım. Başka bir platformda "adaylık gerekçesinde şunları yaz" dese bir nebze anlarım. Kullanıcı sadece diğer kullanıcıyı bilgilendirmiş. Aynı mantıkla biz diğer kullanıcılar olarak beyaz liste olmayan kullanıcılara uyarı mesajı attığımızda kullanıcıların beyaz liste olmasına yardım ediyoruz. İkinci gerekçe ise kullanıcının sürekli başka yetkilere sahip kullanıcıları darlamasıyla (!) ilgili. Bu durumun kullanıcının fevri kararlar vereceğine işaret ettiğini düşünmüyorum. Aksine kullanıcının gelişmelerle ilgili olduğunu gösteriyor. Böyle bir iddia varsa daha somut değişiklikler örnek gösterilmeli. Mesela fevri bir kararla politika ihlali yapması gelecekte de fevri davranışlarda bulunacağına örnek olarak gösterilebilir. Son ve en önemli olumsuz oy gerekçesi ise kullanıcının şapka adamı olmayı istemesi. Bu iddia için kanıt olarak Vikipedi değişikliklerinin gösterilmesi gerekli. Bunu kanıtlayan Vikipedi değişiklikleri gösterilirse fikrim değişebilir. Bence Telegram yazıları referans olarak kullanılmamalı. Hatta telegram yazıları oy avcılığı tespiti hariç hiçbir yerde referans olarak kullanılmamalı. İkinci oy gerekçesine gelirsek kullanıcının genç olduğu için hata yapma riskinin yüksek olduğu belirtilmiş. Bunun için de örnek değişiklik gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örnek değişiklikler olmadan benim için temeli olmayan bir oy. Benim olumlu oy gerekçem ise kullanıcının hızlı silinmesi için işaretlediği sayfaların, SAS görüşlerinin, engelleme taleplerinin ve koruma taleplerinin çoğunlukla politikalarla uyumlu olması. Ⓛⓐⓩ mesaj 16.29, 9 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  3. Kullanıcımızın vikipediye sağladığı katkıları oldukça büyük. Aktif bir kullanıcı da aynı zamanda. Üstelik politikalara da fazlasıyla hâkim. Bir hizmetlinin sahip olması gereken tecrübelerin tamamına sahip olduğunu düşündüğümden ötürü olumsuz yorumlara biraz şaşırmıyor değilim.  Baran Ahmet  Talk? 20.36, 9 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  4. Son 1 senede aldığı sorumlulukları yerine getiren bir kullanıcı. HS işlemlerinin 2500 civarı olduğunu tahmin edebiliriz, KET'te 400 civarı, SGT'de 160 civarı ve SKT'de 40 civarı işlem yaptığını görüyoruz yani HS, KET, SGT ve SKT taleplerinde oldukça aktif. Kuklalar konusunda deneyimi ortada ve vandalları da hızlıca tanıyor. Son olarak SAS ve Köy Çeşmesi'nde de her zaman görüşünü belirtmekte. Yaş meselesini böylece kapattığını ve hizmetli olursa daha önceki sorumlulukları gibi bunu da gayet iyi şekilde yürüteceğini düşünüyorum. Telegram'dan pardon MIRC'tan selamlar ve başarılar diliyorum.--CanQui es-tu? 17.04, 11 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  5. Yukarıda da belirtildiği gibi, Vikipedi'ye çok yararlı bir kullanıcıdır ve hizmetli olmaya uygundur. Başarılar.--Bilmiş Profesör evet? 21.58, 11 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Olumsuz Olumsuz[kaynağı değiştir]

  1. Bir ara Euvonia'nın teksiyen seçildiğini gördüm. Doğal olarak oylamasına baktım. Nanahuatl ona bana bir teminat ver demiş. Daha sonra onun başvurusunda Nanatuhal'a cevaben eklediği kodun süzgeçte olduğunu fark ettim. Bunu da gizli süzgece daha önceden ekleyenin Evrifaessa olduğunu gördüm. Daha sonra kendisi ilgili kodu paylaştığı için aday kullanıcıya hatırlatmada bulunmuş. Ben orada bir kullanıcın seçilmesi için gizliden destek verildiğini düşünüyorum. Bu süzgeçleri sadece hizmetliler ve teknisyenler görebiliyor. Bazen Telegram'da kullanıcılar ben birkaç sene sonra umarım hizmetli, denetçi, gözetmen, kahya olacağım diye şakalar yapıyordu, bunların içinde de aday kullanıcı vardı. Evrifaessa'nın son zamanlarda şapka adamı olmaya çalıştığını düşünüyorum. Özellikle son zamanlarda, biz denetçilere, denetçi davaları konusunda (...) artık şu davayı kapatmanın sırası gelmedi mi, şu vandalı neden engellemiyorsunuz, bu sayfayı neden korumaya almıyorsunuz demeleri beni endişelendiriyor. Hizmetliler 7/24 burada bulunamamaktadır. Davalarda diğer bazı vikiler gibi teknik iz var yok desek birkaç gün içinde davaları kapatırız. Ama bazı davalar aylar, haftalar sürebilir. (...) Telegramda bir yerde umarım topluluk adminbot başvurumu kabul eder ben de hizmetli olursam botumla beraber umarım en aktif hizmetli olacağım gibi bir şeyler demişti. Aday kullanıcı gördüğüm kadarıyla Meta'da bazen kahya ve bazı küresel grupların işlem yaptığı sayfalarda istekte bulunan kullanıcılara emin misiniz, bilgileriniz doğru mu, şu işlemi yaptınız mı filan diye de soru sormaktadır. Zaten topluluk bu istekleri sağlıklı şekilde sonuçlandırmaya çalışacak kullanıcıları seçmiştir. Ben özellikle 1 senelik bir üyelik zamanı içinde farklı vikilerdeki katkılarından ve (...) iletişim yollarından attığı mesajlarda ilk amacının belirli ek yetkilere sahip olmaya çalıştığını düşünüyorum. Şimdilik hizmetlilik için erken olduğunu düşünüyorum. --Uncitoyenmesaj 11.05, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    @Uncitoyen, denetçi olarak bunları araştırmak elbette görevinin bir parçası. ama açıklama yapmama izin vereceğini düşünüyorum.
    euvonia'ya gerek botu konusunda, gerek de başka teknik konularda çok kez yardım ettim; etmeye de devam edeceğim. paylaştığım kod komplike, karışık, asla paylaşılmaması gereken bir kod değildi. kaldı ki o kodu yazmamı öneren de euvonia'ydı. kod sadece değişiklik özetinde "FETULLAH" ya da "FETHULLAH" geçiyorsa engele fonksiyonunu yerine getiren, basit bir kod. telegram üzerinden bana ulaşıp "sürekli cumhurbaşkanı ve ilgili maddelerde vandallık yapan biri var, ona karşı bir süzgeç geliştirebilirsin" dedi, ben de bunun üzerine örnek kodu kendisine atıp "bu iyi mi?" diye sordum. aramızda geçen bu konuşma da teknisyenlik başvurusundan 1 hafta önce, belki de onun aklında teknisyenlik bile yokken (?) geçti.
    gelelim en ufak bir mantık bulamadığım şapka adamlığı meselesine. bana telegram üzerinden gerek vikipedi grubunda, gerek de sayısını hatırlayamayacağım kez "hizmetli ol", "neden denetçi olmuyorsun?" gibi bazen absürt bulduğum sorular ve mesajlar geliyordu, yine son zamanlarda da geldi. en son victor trevor tarafından ana grupta "neden gözetmen olmuyorsun" diyince yaşımın tutmadığını, tutsa da denetçiliğin bana göre olmayacağını açık bir şekilde grubun ortasında söyledim. yine söylüyorum, denetçiliğe yaşım tutmuyor, tutsa da ömrüm boyunca asla denetçi olmayacağım. çünkü ne ilgi alanımda, ne de sen ve diğer denetçiler gibi her şeyden şüphelenecek bir yapım yok, uğraşamam yani denetçilikle falan.
    "Özellikle son zamanlarda, biz denetçilere, denetçi davaları konusunda vikiden (...) artık şu davayı kapatmanın sırası gelmedi mi, şu vandalı neden engellemiyorsunuz, bu sayfayı neden korumaya almıyorsunuz demeleri beni endişelendiriyor." demişsin. (...) yoksa ne seninle ne de başka bir denetçiyle telegram üzerinden "şu kuklayı neden hâlâ bulamadınız" muhabbeti yapmaya niyetim yok. elimde kesin kanıtlar olunca gidip zaten denetçi isteği açıyorum. ayrıca elimde olmayan yetkilerle ne vandal engelleyebileceğimi, ne de sayfa koruyabileceğimi sen de biliyorsun. haftada sayısız kez farklı farklı hizmetlilere gerek viki üzerinden, gerek başka kanallardan yazarak acil olan durumlarda sayfa koruma ya da engel işlemlerini gerçekleştirmeleri için ricada bulunuyorum. bunu da belki telegram grubuna girdiğimden beri yapıyorum, elimde olmayan yektileri kullanmayıp kullanabilenlere ulaşmaya gayret gösterdiğim için sana hesap veriyorum şu an farkında mısın bilmiyorum.
    "umarım topluluk adminbot başvurumu kabul eder ben de hizmetli olursam botumla beraber umarım en aktif hizmetli olacağım gibi bir şeyler demişti" demişsin, teklife karşı çıktığını görünce (...) sana ulaşıp bu konu hakkında sohbet etmiştim seninle yanlış hatırlamıyorsam. (...). vikipedi grubunda da buna benzer bir ifade kullandığımı sanmıyorum. (...)
    (...) toprakm'ye kullanması için bot yazdım, bilgisayarına python kurmasına kadar yardım ettim ve kullandırdım.
    "aday kullanıcı... ...emin misiniz, bilgileriniz doğru mu, şu işlemi yaptınız mı filan diye de soru sormaktadır" demişsin, meta'da yaptığım işler türkçe vikipedi'yi alakadar etmez, yaptığım tek şey de 2FA test grubuna dahil olmak isteyen kullanıcılara "kullanma kılavuzunu okudunuz mu" diye sormaktı. bunu gerek kâhyalar, gerekse de diğer kullanıcılar hemen hemen her başvuruda yapıyor zaten. bence daha iyi takip et meta'yı bundan sonra :)
    her neyse. yorumun için teşekkür ediyorum, ama elinde kanıtlar olmadan birine en ufak tabiriyle desteksiz iddialarda bulunmak benim asla hoş görmeyeceğim, saldırı olarak algılayacağım bir şeydir. bilgin olsun.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 11.36, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    Teknisyenlik başvurusunda belki de dediğin gibidir. Meta, Wikimedia Vakfı'nın bir projesidir ve buradaki birçok başvuruda kardeş projelerdeki davranışlara yorum yapmak geçerli kabul edilmiştir. Genellikle kahyalar ve ilgili kullanıcılar ilgili sayfalarda yorum yapıyor. Ama sen daha ilk aşamanda bu tür yorumlara başlıyorsun. Yasak mı yasak değil. Ama bu tür durumlar bazen ters tepebiliyor. Karşı çıktığın mesajda zaten gibi şeyler dedim. Zaten başvurunda bunu belirtmişsin ben ve botum vandallara karşı otomatik savaşacağım diye. Ücretli katkılar politikasında ben bir teklif yazınca, (...). Ben vikilerdeki katkılarından, Telegram gruplarında vb. yerlerde kullandığın cümlelerden böyle bir amacının olduğunu farz ediyorum. Yapboz gibi düşün, parçaları birleştirince asıl tablo ortaya çıkıyor. Ben sen bunları yazdıktan sonra birkaç aya başvuru gelir diye tahmin ettim ve doğru çıktı. Destemora davasında birçok kez denetçileri pinglemişsin. Son 10 yılda farklı projelerde, özellikle Türkçe vikilerde, daha üyeliğinin 1 senesi dolmadan birçok önemli yetkiler alman görülebilecek pek bir durum değil. Bu yüzden endişelerim var. --Uncitoyenmesaj 12.07, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    "ben şimdiye kadar şu kadar politika yazdım, hep topluluk arkamda oldu" ne demek? asla, ASLA! böyle bir şey demedim. ama evet, ücretli katkı politikasında benim teklifim açıkken üzerine adeta kendininkini yazarak 5.000 bayt çıkardığın teklifini sunuş şeklini kabul etmedim, hâlâ da etmiyorum. destemora davasında dava devam ederken sürekli SAS adaylığı açan, troll olduğu konusunda bariz bulgular olan bir kullanıcıyı denetlemekte ağır davrandığınız için seslenme ihtiyacı hissettim, seslendim de. kaldı ki ben denetçiliğe değil, hizmetliliğe başvuruyorum. denetçilerin denetleme konusundaki ağırdan alışlarını tartışmanın yeri bence burası değil.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.14, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    Her şakanın altında bir gerçek de vardır. Ben diyorum ki vikideki davranışlarında, Telegramda yazdığın mesajlarda genel tabloda bende öyle bir amacının olduğu uyanıyor. Hizmetlibot teklifini sen getiriyorsun, hizmetli olursam botumla beraber vandallara filan göz açtırmayacağım diyorsun başvuru gerekçende. Buradaki amacın bile benim gözümde kendine yönelik bir teklif olarak gözüküyor. Sadece sen değil belki buna benzer esprileri yapanlara karşı çıkarım. (...) Hizmetli başvurusu politikası bile hizmetlilerden soğukkanlı olması gerekmektedir diyor. Vikideki bazı olaylarda bazen gerektiğinden sabırsız davranıyorsun. Bot başvurunda da Nanahuatl, neredeyse sana karşı sabırsız demiş. Bizde insanız hepimiz hatalar yapacağız elbet ama bazı olaylarda çok defa ısrar ettiğini düşünüyorum. Katkıların Vikipedi için değerlidir. Ama genel olarak şimdilik hizmetlilik için erken diyorum. --Uncitoyenmesaj 12.30, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    "her şakanın altında bir gerçek de vardır" ne alaka? ben hiçbir yerde ne örtülü, ne de direkt şekilde kâhya olmak istiyorum, denetçi olmak istiyorum, gözetmen olmak istiyorum falan demedim. ek olarak, hizmetli olursam vandallarla uğraşmayacağım mı diyeyim? genel yapım itibarıyla aceleciyim, olaylar hakkında hızlı aksiyon almayı, gerektiği durumlarda çabuk müdahale etmeyi severim. vandalın teki maddeleri baştan aşağı bozarken hizmetlilerden birine ulaşmamalı mıyım? telegram grubunu hızlı aksiyon alabilmek, iletişimi hızlandırmak amacıyla açmadıysanız ne için açtınız? bu arada yukarıdaki ithamların için senden hâlâ özür bekliyorum. aceleci olduğumu, soğukkanlılığımı falan eleştirebilirsin ama kimse dayanak olmadan 'kendin hatırladığın' kadarıyla "gibi" gibi kelimelerle benim asla hiçbir ortamda söylemediğim cümleleri söylemişim gibi gösteremez, dediklerimi farklı bir tarafa çekemez.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.40, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    Sen birkaç defa ana grupta Türkçe Vikipedi'ye adminbot getireceğim vandalları anında bitireceğine yönelik fikirlerini beyan etmiştin. Tekliften anladığım kadarıyla bunu sadece hizmetli olanlar kullanabilecek. Milletin sana hizmetli ol sözlerini de gördük. Sen de şimdilik erken zamanı gelince bir ara olurum diyordun. Bunları birleştirince benim söylediğim ortaya çıkıyor. Ben orada özel mesajlara girmiyorum diye de belirttim. Yürürlükteki hizmetlibot teklifi ve hizmetli adaylığın da bu fikrime uyuyor. --Uncitoyenmesaj 14.01, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    hizmetli botlarını türkçe vikipedi'ye getirip vandalları anında bitireceğime yönelik fikirlerimi burada da beyan edeyim o zaman uncitoyen. telegram grubunda adminbotlar hakkında dediklerimin hâlâ arkasındayım ve adminbot sisteminin bizde çok güzel çalışacağını düşünüyorum :) o zaman hizmetliliğim için "erken" demiştim, hâlâ erken olduğunu düşünsem zaten bugün bu başvuruyu yayımlamazdım. benim hizmetli olup olmamam adminbotların bizde mükemmel çalışacağı görüşümü değiştirmiyor. ben adminbot yazmazsam toprak, khutuck gibi kullanıcılar yazar; güzel güzel çalışır botlar. iyi çalışmalar :)--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 14.07, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    "Toprak, Khutuck gibi kullanıcılar yazar" ne demek? --Victor Trevor (mesaj) 14.51, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    bot yazar? hani biz bot yazıyoruz ya, kod yazıyoruz hani bu botlar çalışsın diye. ne anladın çok merak ediyorum :D "gibi kullanıcılar" derken de teknik işlerle ilgilenen bot operatörlerini kast ettim. khutuck'un botu var ya hani..--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 14.53, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  2. Genç ve yetenekli kullanıcı arkadaşımızın biraz pişmesine zaman tanımak adına geçersiz oy vermek zorundayım. Bunu birkaç gerekçe ile açıklamak istiyorum, kendisinin müsaadesiyle. Yaşının yetmediğine dair cümleleri, henüz genç bir kardeşimiz olduğunu ortaya koyuyor. Ben, aklın yaşta değil başta olduğunu kabul etsem de önkoşul olarak, yine de gençliğin verdiği bir heyecan duygusu ile hata yapma riskinin şimdilik yüksek olasılık olduğunu düşünüyorum. Hizmetliliği hak edecek bir kullanıcı olduğunu düşünsem de, bunun zamanının şimdi olduğunu düşünmüyorum. Vikipediye verdiği katkılar takdire şayan. Botları ile, teknik altyapısı ile imrenerek baktığım, her zaman kendisine danıştığım bir kullanıcı. Bugün değilse de bu şevk ve arzu ile ilerde bir gün hizmetli olacağına olan inancımı ifade ederek oy gerekçemi açıklamak istiyorum. Burada yazılı olan olumsuz hiçbir cümle şevkini kırmasın. Uncitoyen'den de ricam, kendisi (uncitoyen) gerekçesini sunmuş, anlaşılması gerekenler anlaşılmıştır, tartışmanın uzamasına fırsat vermemesi. Biraz daha sakin, ılımlı, yapıcı davranalım. Bazen söylemek istediklerimiz söyleyeceklerimizi ifade eden en doğru cümleler olsa bile karşımızdakine o cümleleri iletmenin en doğru yolu olmayabilir. Yanlış anlayabilir, yanlış anlaşılabiliriz. Bunu hiçbirimiz istemeyiz.-thecatcherintheryeileti💬 15.15, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    Laz'ın sorusu üzerine, tartışmanın başından beri gelişen süreci referans olarak göstermek istiyorum.-thecatcherintheryeileti💬 21.02, 9 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  3. Evrifaessa son dönemlerde kazandığımız en kıymetli kullanıcılarımızdan birisi. Kendisi gibi; genç, dinamik kullanıcıların varlığı özellikle eski toprak olarak tanımlayabileceğim, yıllardır burada olan kullanıcılar için angarya görülebilecek olan sürüm kontrolü, SAS tartışmaları gibi rutin Vikipedi işlerine yapacağı destek bakımından oldukça önem arz ediyor. Zira genç bir kullanıcı olarak bizlerden çok daha fazla sayıda iş yapabilme ihtimali oluyor. Nitekim katkılarına baktığımızda da bunu görmek mümkün.
    Fakat bunun yanında, Vikipedi'de kullanıcıyı geliştiren en önemli şeyin hiç kuşkusuz zaman olduğunu düşünüyorum. Zaman, bizim burada gelişmemizi sağlayan en önemli kriter. Kimi zaman aktif, kimi zaman da deaktif biri olarak Vikipedi'de 13 yılı geride bıraktım. İlk dönemlerimi hatırladığımda, burada oldukça acemice hatalar yaptığımı görüyorum. Bunlar elbette şu anda geride kalan hoş anılar olarak aklımda kalsa da, objektif bir gözle bakmaya çalıştığımda belki de yararımdan çok zararımın dokunduğu dönemlerdir. Telif hakkı ihlali içeren değişiklikler yapmak, kaynak ve lisans/telif sorunlu dosyalar yüklemek... hatalarımdan yalnızca birkaçı. Üstüne üstlük çocukça bir hevesle hizmetli olmayı düşünmek, 1000 değişiklik barajını aşmak için bir noktayı silip tekrar eklemek gibi "değişiklik kasma" temalı değişiklikler... Bunlarla ilgili çok fazla uyarı aldım ve bir şekilde bugünlere geldim. Şimdi hata yapmıyor muyum? Yapıyorum elbette. Hâlâ daha zaman zaman değerli kullanıcılarımızdan buna dair dönütler alıyorum. Demek istediğim şey, ne kadar değişiklik yapsak da, hata yapma ihtimalimiz her zaman var ve bunun önüne geçemeyiz. Ancak biraz hızını azaltabiliriz ve bunu sağlayacak olan şey de zaman.
    Evrifaessa çalışmalarını takdir ettiğim bir kullanıcı. Kendisiyle herhangi bir sorunum/uyuşmazlığım bulunmamakta. Ne Vikipedi içinde, ne de Telegram gibi Vikipedi dışında. Çalışmalarına aynen devam etmesini ve buraya katkılarını artırarak sürdürmesini temenni ediyorum. Fakat şu aşamada hizmetlilik başvurusuna olumlu oy maalesef veremiyorum. Çünkü buradaki tartışmalar, en başta kullanıcının muhatap olabileceği olası bir tartışmada sinirlerini kontrol etmekte zorlanabileceği intibaını uyandırıyor. Zira satır aralarında ufak tefek dahi olsa iğneleyici sözler, İÜYYKÜD, KSY ihlâli olarak algılanabilecek ifadeler bulunmakta. Mesela; "...destemora davasında dava devam ederken sürekli SAS adaylığı açan, troll olduğu konusunda bariz bulgular olan bir kullanıcıyı denetlemekte ağır davrandığınız için seslenme ihtiyacı hissettim, seslendim de...", "...yine söylüyorum, denetçiliğe yaşım tutmuyor, tutsa da ömrüm boyunca asla denetçi olmayacağım. çünkü ne ilgi alanımda, ne de sen ve diğer denetçiler gibi her şeyden şüphelenecek bir yapım yok, uğraşamam yani denetçilikle falan..." Şahsen bir hizmetliden, kendisi haklı, karşısındaki alenen haksız olsa dahi, kendisine yapılan haksız bir saldırı olsa dahi sükunetini koruması ve soğuk kanlılıkla, politikaların ön gördüğü yoldan şaşmayarak davranmasını beklerim. Fakat Evrifaessa, yaşından kaynaklı olduğunu düşündüğüm bir heyecanla, zaman zaman kontrolü kaybedebilecekmiş gibi bir intiba uyandırıyor.
    İki üst paragrafta Vikipedi'de geçen zamanın önemine (kendi kanaatimce) vurgu yapmaya çalıştım. Evrifaessa bir yıl gibi buradaki temel işleyişi kavrayabileceği yeterli sayılabilecek bir tecrübeye sahip olsa da, bunun hizmetlilik sorumluluğu için yeterli olup olmayacağından emin olamıyorum. Zira kullanıcı, kendisine buna ilişkin sormuş olduğum soruda da üyelik süresinin önemli olmadığını dile getirmiş durumda. Elbette sürenin çok ciddi bir önemi olmadığını ben de kabul ediyorum. Lâkin, kullanıcıların burada bir pişme sürelerinin olduğuna inanıyorum. Burayı göre göre, özellikle deneyimli ve hizmetli/bürokrat gibi sorumlulukları üstlenmiş kullanıcılarla burada vakit geçire geçire belirli bir seviyeye gelindiğini düşünüyorum. Evrifaessa da burada kesinlikle kayda değer bir gelişim gösterdi, bunu inkâr edemem. Ama bu yeterli midir diye soracak olursanız, ben şahsen yeterli olmadığını düşünüyorum. Bunun da sebebi, üyelik süresinin yanı sıra sormuş olduğum soruya verdiği cevapta yer alıyor. Bu cevaptan edindiğim intiba, kullanıcının zamandan ziyade yapılan değişikliklere önem verdiği yönünde. Haklılık payı olmakla birlikte, aktiflikten bağımsız olarak burada geçirilen zamanın da önemi olduğunu düşündüğüm için, bu aşamada Evrifaessa'nın hizmetliliğine olumlu bakmadığımı dile getirmek istiyorum.
    Son olarak dile getirmek istediğim sebebim ise, kullanıcının Vikipedi'deki bazı rutin işlemlerin ifası için hizmetlilere/bürokratlara/denetçilere yaptığı çağrılar. Elbette bir sayfa silinecekse, korumaya alınacaksa veyahut bir kullanıcının engellenmesi gerekiyorsa bunun için gereken yapılmalıdır. Fakat burada sorumluluk üstlenen kişilere "ne zaman engellenecek", "şu sayfayı korumaya alır mısınız", "görüş birliği oluştu artık silinebilir bence" gibi çağrılarda bulunmayı doğru bulmuyorum. Ufak bir parantez açıp şunu söylemek isterim ki, bahsettiğim hususlara ilişkin olarak yapılan ilk çağrıları (KET, SKT başvuruları ve SAS adaylığı gibi) değil, yapılan başvuruları sonuçlandırmak için ilgili kişilere yapılan ikincil çağrıları kastediyorum. Buna yukarıda Uncitoyen de değinmiş, ilgilenebilecek kişiler her daim burada bulunmuyorlar. Bu nedenle burada biraz daha sabırlı olmak, gerekenin yapılacağını bilmek ve beklemek gerektiği kanaatindeyim. Evrifaessa'nın buna ilişkin olarak, son soruma verdiği cevabında yer alan "...kendimde eksik gördüğüm bir şey olsaydı o da sanırım yaşım olurdu. hizmetlilerin tahmini yaş ortalamasını alırsak ben elbette bunun biraz altında kalıyorum. bu da sanırım benim için hayat tecrübesi, tahammül konularında biraz dezavantaj oluyor..." ve "...genel yapım itibarıyla aceleciyim, olaylar hakkında hızlı aksiyon almayı, gerektiği durumlarda çabuk müdahale etmeyi severim..." ifadeleri de bu konudaki çekincelerime dayanak oluşturuyor.
    Yukarıda izah etmeye çalıştığım gerekçelerle Evrifaessa'nın adaylığına şimdilik kaydıyla olumlu bakmadığımı bir kez daha açıkça ifade etmek istiyorum. İlk paragrafta da söylediğim üzere, çalışmalarını, emeğini gerçekten takdir ediyorum ve şu an içinde var olduğunu bildiğim bağlılığın, hevesin, tutkunun bir nebze dahi azalmadan devam etmesini, katkılarına bu şekilde devam etmesini temenni ediyorum. Bu başvurusu ile olmasa bile, ileride yapacağı bir diğer başvuruda çekincelerimi gidermiş bir şekilde gelirse büyük bir gurur ve mutlulukla olumlu oy verebilirim. Fakat şimdilik, açıklamaya çalıştığım gerekçeler nedeniyle olumlu oy maalesef veremiyorum. Hevesini hiç kaybetmemesi ve burada yazılan her şeyi dostane bir mesaj olarak telakki edip katkılarına devam etmesi temennilerimle. Esenlikler dilerim. --justinianus 12.56, 10 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  4. Justinianus'a katılarak. --Victor Trevor (mesaj) 12.31, 11 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  5. Aday kullanıcının özellikle Temmuz ayından beri davranışlarında değişiklikler olduğunu düşünüyorum, soğukkanlılığını yitirdiği kanısındayım - ki soğukkanlılık vurgusu vikipedi hizmetli başvurusu politikasında da bir çok yerde değinilmiş (bu husus değinilmemiş olsa dahi şahsen benim bir hizmetlide arayacağım en önemli özelliklerden birisi bu olurdu). Kullanıcılara karşı iğneleyici ve agresif tavırlar sergilediğini de yer yer gördüm maalesef (dilenirse örnek olarak aklımda olan birkaç değişikliği bulup buraya ekleyebilirim). Benim bir hizmetliden beklentim çok daha soğukkanlı olması ve olaylar karşısında daha sakin bir dil kullanması. Fakat maalesef aday kullanıcıda bunlar şu anlık eksik gözüküyor (burada beni üzen bir noktaya daha değinmek istiyorum, ben ilk bu platforma geldiğim zaman aday kullanıcı bu hususlarda çok daha farklı bir tavır içerisindeydi, kendisinin kullandığı dil daha yumuşak, tavrı daha nazikti; ayrıca daha yapıcı davranarak, diğer kullanıcılar arasında yaşanan sorunlar da dahil olmak üzere, kullanıcıları sükunete davet edip, güzel bir ortam yaratmaya çalışıyordu. Zaman içerisinde her nedense bu tavrı değişti, soğukkanlılığını kaybetti ve agresifleşti, kendisine ve kendisi ile alakası olmayan olaylara karşı yapılan yorumları dahi kişiselleştirmeye başladı.) Hatta daha dün bir kullanıcının sayfasına mesaj atma amacıyla girmiştim ki adayın bu kullanıcıya yaptığı bir eklemeden ötürü neredeyse "fırça" çektiğini gördüm. Üslubu; burada benim muhatap olduğum tüm hizmetlilerin üslubundan farklı - hatta ve hatta ben daha agresif tavırlar içerisinde olan bir hizmetli ile karşılaşmadım.
Bunun yanı sıra kendisi epey bir aceleci davranıyor (dilenirse bu konu hususunda da hatırımda olanları bulup örnek olarak verebilirim) - bunda tabiki de genç olmasının verdiği heyecan etkili olabilir, lakin kendisi bu konuda farklı yerlerde (konuşmalarda) farklı kullanıcılar tarafından uyarılmış olmasına rağmen (uyarılma derken, dostane nasihat anlamında demek istiyorum), bu davranışına devam etmekte. Bu vesileyle şunu tekrar tekrar belirtmekte fayda var; burada herkes gönüllü olarak katkı yapıyor ve herkes farklı hayatlara sahip (farklı yaşlarda, farklı işlere sahip, farklı dünya görüşleri var, vs.). Değilse beni düzeltsin ama belleğim beni yanıltmıyorsa aday kullanıcı bir öğrenci. Kendisinin bu yüzden daha çok vakti olup, burada daha fazla vakit geçirebiliyor olması, diğer kullanıcıların da böyle bir rahatlıkta olacağı anlamına gelmez. Yani; diğer kullanıcılara biraz daha az baskı yapıp sabretmesi, istekleri karşısında biraz beklemesinin uygun olacağını düşünüyorum (yine hatırladığım bir olayda aktör olan Chansey; bir kullanıcıdan talep ettiği istekte gayet relax davranmıştı, aynı şekilde Vito da bana bazı maddelerin geri getirilmesinde hususunda çok rahat davranıp, hiç beni acele ettirmemişti). (Chansey demişken, yukarıdaki agresiflik ve soğukkanlılık noktasına da bir değineyim. misal olarak kendisi bu platformda gördüğüm en sakin ve soğukkanlı kullanıcılardan - ki bir hizmetliden benim de beklentim zaten bu.)
Ayrıca misal olarak; bir kullanıcını tarafından uyarılması sonucu şu şekilde açıklama yaparak uzaklaşmasını doğru bulmuyorum, sonuç itibari ile 3 ay sonra şimdi hizmetli adayı oluyor. Böyle anlık radikal parlama ve fikir değişiklikleri yaşayan bir kullanıcının hizmetli olmasının an itibari ile uygun olmadığı düşüncesindeyim (kendisi bu olayı hatırlayacaktır, zaten daha sonra hemen yaptığının farkına vardı, ve bu tavırdan geri döndü ama yine de hiç bunu ve bu olay öncesinde yaşadığı tartışmayı yaşamaması gerekiyordu- bu da yine soğukkanlılığın eksikliğinden kaynaklanıyor olsa gerek). Ayrıca benzer şekilde şurada da 2 ay evvel yine yaşadığı bir tartışma sonrası aynı tavrı sergiledi - ki burada da yine, başlarda olduğu üsluptan farklı olarak, yazdığı kişiye çok agresif bir şekilde çıkış yapmıştı (dilenirse yine adları verebilirim, değişikliklerin de linkini bulup verebilirim ama kendisinin ne demek istediğimi anladığını düşünüyorum).
Başkalarının fikirlerinden etkilenmeyip öznel bir yorum yapmak için diğer kişilerin yorumlarını okumamıştım. Şimdi baktım ve görüldüğü üzere maalesef burada da olumsuz bir oya karşılık aday kullanıcı soğukkanlılığını korumakta sorun yaşamış. Bunun hizmetlilik için önemli bir faktör olduğunun tekrar altını çizmek isterim. Ayrıca görmekteyim ki zaten bazı kullanıcılar da benim fikrime benzer yorumlar yapmışlar. Bununla beraber Uncitoyen aday kullanıcının "ilk amacının belirli ek yetkilere sahip olma"k olduğunu yazmış. Bu yaptığı tespite, ben de maalesef bazı hususlardan yola çıkarak katılmaktayım (ve hatta belki de bu yüzden yukarıda da değindiğim gibi zaman içerisinde tavrı değişti).
Tüm bu hususları göz önüne aldığımda; adayın şu anda hizmetli olmasına sıcak bakmıyorum. Soğukkanlılığını kaybetmesi veya aceleci davranması sonucu bir sorun yaşanma ihtimalinden çekiniyorum.
İyi çalışmalar herkese.--Dakmor Tojira 03.21, 12 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

  1. Vikipedi’de herkesin enerjisinden faydalanmak gerektiğini düşünüyorum. Bu açıdan çabanızı takdir ediyorum. Lakin hizmetlilik konusu günlük iş yükü-yüksek performans-süreklilik gerektiren bir görev. Zaman zaman katkı vermeye çalışan bir Vikipedist olarak hizmetlilik başvurunuz konusunda görüş vermeyi daha tecrübeli arkadaşlara bırakıyor ve ‘tarafsız’ kanaat bildiriyorum. Başarılar diler, adaylığınızı tebrik ederim. Mehmet TORUN (mesaj) 11.47, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  2. Hevesli ve etkin bir kullanıcımız. Hizmetlilik görevini başarıyla yürüteceğine inancım tam. Vikipedi'miz için hayırlı olsun.--Kadıköylümesaj 10.40, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
    @Uncitoyen'in dikkat çektiği ve endişelendiği konular bence çok önemli. Bu nedenle olumlu oyumu tarafsız olarak değiştiriyorum.--Kadıköylümesaj 11.54, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Geçersiz Geçersiz[kaynağı değiştir]

Yorum Yorum[kaynağı değiştir]

Alttaki Victor Trevor - Evrifaessa yazışması 1. olumsuz görüşün altından taşınmıştır.
Vito Genovese 12.59, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
@Uncitoyen'e biraz sert çıkmadın mı? Bir konuda hakkında fikrini dile getirdi. "meta'da yaptığım işler türkçe vikipedi'yi alakadar etmez" "bunu gerek kâhyalar, gerekse de diğer kullanıcılar hemen hemen her başvuruda yapıyor zaten. bence daha iyi takip et meta'yı bundan sonra :)" "ama elinde kanıtlar olmadan birine en ufak tabiriyle "atıp tutmak" benim asla hoş görmeyeceğim, saldırı olarak algılayacağım bir şeydir." denmesine gerek var mıydı? --Victor Trevor (mesaj) 11.51, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
asla beklemediğim bir karşı görüştü. uncitoyen aklımın ucundan bile geçmeyecek olayları gerekçe göstererek karşı çıktı. şahsen desteksiz olduğunu düşündüğüm iddialara karşı kendimi savundum, ne demişim ki yahu :)--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 11.54, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
"en son victor trevor tarafından ana grupta "neden denetçi olmuyorsun" diyince yaşımın tutmadığını, tutsa da denetçiliğin bana göre olmayacağını açık bir şekilde grubun ortasında söyledim."e düzeltme yapayım: Telegram grubumuzun konuşma geçmişinde ilgili kullanıcıya denetçilik yetkinin sahip olması gerektiği hakkında yazımın devamında "sayfanda havalı durur" diyerek tamamen esprili ve ciddi olmadan söylediğim bir şeydi. Aday kullanıcının metni tam olarak yazmaması, beni böyle bir açıklama yapmak zorunda bıraktı. --Victor Trevor (mesaj) 12.02, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
bu gibi "espriler" belli ki uncitoyen dahil olmak üzere bazı kullanıcılar tarafından yanlış anlaşılıyor, hatta kendisi senin defalarca yaptığın "kâhya botu yapıp hakanist'i emekli edelim" esprini bile ciddiye alıp kâhya olmak istediğimi falan sanmış. tek kelimesini bile sarf etmediğim cümleler yüzünden zan altında kalıyorum.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.07, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
-Vikipedi'ye başladığım ve Telegram grubuna katıldığım dönemlerde gerçekleşmiş- 13 Temmuz'da Telegram grubumuzda, ORES minvalinde yapay zekânın Vikipedi'de kullanımı hakkında bir sohbet dönmüştü. Ben de bu yapay zekânın geliştirilip, Vikipedi kâhyaları arasında tek Türk kâhya olan "@HakanIST'i bot yapalım, emekli edelim" şeklinde tamamen ironik bir anlamda söylediğim bir şeydi. Söylediğim şeyler ile yazdığın şeyler arasında değişiklik oluyor ve lütfen buna dikkat et. Uncitoyen'in söylemek istediği şeyi farklı bir boyuta evrimleştiriyor, beni de konuya dâhil ediyor, yanıt verme yükümlülüğü altında bırakıyorsun. Ek olarak, Uncitoyen'in yanlış anladığını düşünmüyorum. Bence kendisinin söylemek istediği şey bambaşka. Uncitoyen'in "HakanIST'i bot yapalım, emek edelim" cümlemi, şakayla karışık bir şekilde "Evrifaessa denetçi olmak istiyor!" şeklinde anlamadığından eminim. --Victor Trevor (mesaj) 12.34, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
şimdi bunu demen üzerine vikipedi grubuna tekrar baktım ve söylediğimi yineliyorum. vikipedi grubunda sadece "hakanist" diye arattım ve 6 tane "hocam hakanist botu ne zaman yapıyoruz" 'esprisi'nden buldum. demek ki uncitoyen bunu benim kâhya olmak istemem şeklinde yorumlamış, onun dışında herhangi bir yerde benim ağzımdan "kâhya olmak istiyorum" gibi bir cümle çıkmadı. zamanında da chansey'e "balun chansey" şeklinde bir 'espri' yapmıştın, o da yanlış anlaşılmıştı herkes tarafından. yaptığın espriler başkaları tarafından yanlış anlaşılıyor. "uncitoyen'in söylemek istediği şey" neyse açık açık söyleyin. ben anladığım kısmına uzun uzun yanıt verdim, başkalarının yaptığı esprilerden falan dolayı zan altında kalmak istemiyorum.--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.40, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Demagoji yapmaya başladığını düşünüyorum, fakat iyi niyet varsayıyorum. Telegram grubumuzda yazılmış, dile getirilmeyecek şeyleri uygunsuz bir şekilde söylemeye devam ediyorsun. Türkçe Vikipedi'nin en tatlı hizmetlisi @Chansey hakkında malum ithafımı dile getirmeden önce Telegram grubumuzda, Pokemonlar hakkında sohbet döndüğünü neden söylemedin?, daha sonra sohbeti takip etmeyip, dolayısıyla konuya geç gelip ve Pokemon Chansey'in internetteki fotoğrafını yuvarlak şekilde görünce tamamen spontane bir şekilde yazdığım bir yazıydı. Yinelemek istiyorum, Chansey'e yanlış anlaşıldığım için kendisinden defalarca özür diledim. Konu gerçekten de dallanıp budaklandı, şakalara ilişkin sana "tanrıça" şeklinde ithafım yazılmamıştı, onu da yazayım şimdi. Ayrıca, Uncitoyen'in bahsettiğin şekilde yorumladığını düşünmüyorum. --Victor Trevor (mesaj) 12.52, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
bak, yaptığın şakaların hepsini ben anlıyorum. ama diyorum ki ben anlasam da başkaları bunu yanlış anlıyor, anlamış da. o gün yaptığın chansey esprisini misal kimse hoş karşılamadı, ben belki çok takmadım. yine yaptığın "kâhya botu" esprisini de çok takmadım, hatta şaka olduğunu bildiğim için bazen cevap bile vermedim. yine diyorum, ben bunların ikisinin de espri, şaka, mizah, adına ne dersen ondan olduğunu anlıyorum ve biliyorum. ama gerek şimdi uncitoyen, gerekse de chansey şakanda o gün grupta online olan neredeyse herkes bu şakaları anlamıyor. bunlar da şu an olduğu gibi bana zarar veriyor. tekrarlıyorum; senin yaptığın esprileri ben anlıyorum, ama bak gördüğün gibi başkaları anlamıyor. ve ben şu an belki de bu esprilerden dolayı burada zan altında kalıyorum. sonradan "Uncitoyen'in bahsettiğin şekilde yorumladığını düşünmüyorum." demişsin, senin esprilerin dışında "kâhya" ve "evrifaessa" kelimeleri hangi cümle içinde beraber geçtiler allah aşkına? senin esprini yanlış anlamadıysa neyi yanlış anladı? ben ve kâhyalık ne alaka?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 12.54, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
Uncitoyen, adaylığa ilişkin "Olumsuz" başlık adı altında 6-8 konuya değinmiştir. Diğer konuları okuyup "şakalaşma" ile bağdaştırabilir misin? Sürekli olarak bir yere takılmana sebebiyet verecek bir durum göremiyorum. Uncitoyen'in gerekçelerine göz atman gerektiğini düşünüyorum. Ek olarak @Uncitoyen'e sormak istiyorum: "HakanIST'i bot yapalım, emekli olsun" minvalindeki esprili sözlerimi, şakayla karışık bir şekilde "Evrifaessa denetçi olmak istiyor" şeklinde anladığı, Evrifaessa tarafından iddia edilmektedir; bu iddiaya ilişkin ne düşünüyorsun? --Victor Trevor (mesaj) 13.06, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
"bazen telegram'da kullanıcılar ben birkaç sene sonra umarım hizmetli, denetçi, gözetmen, kahya olacağım diye şakalar yapıyordu, bunların içinde de aday kullanıcı vardı." demiş uncitoyen. ben telegram'da bir şaka yapmadım. bu gibi şeyler hakkında şaka yapan tek kişi sendin. uncitoyen açık açık neyi nasıl anladığını yazmış. ben bu gibi 'şakaları' yapmadığıma göre, sen de 6-7 kez yaptığın bu kâhya şakasını yanlış anlamadığını düşündüğüne göre, kim yapıyor benim şakamı?--evrifaessa ❯❯❯ mesaj 13.10, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Sevgili arkadaşlar, buranın Telegram grubundaki konuşmaların tartışıldığı bir mecra hâline gelmesini ciddi anlamda hoş karşılamıyorum. Topluluğun üyeleri olarak biz burada "Evrifaessa'nın hizmetli olarak ansiklopediye katkı sağlaması uygun mu" sorusunun cevabına dair elimizeki bulgularla objektif değerlendirmeler yapmaya çalışıyoruz. Sevgili @Uncitoyen, görüşünüzden ve gerekçenizde bahsettiğiniz diğer hususlardan tamamen bağımsız olarak, genel erişime açık olmayan bir platformdaki özel bir mesajı bu şekilde, hele de karşı tarafın rızası olmadan paylaşmanızı uygunsuz buluyorum ve kaldırmanızı rica ediyorum. Görüşünüzden bağımsız olarak vurgusunu özellikle yapıyorum, çünkü kaderin bir cilvesi olacak, bu yıl başka bir hizmetlilik başvurusunda Telegram'a atıfta bulunması üzerine Evrifaessa'ya da uyarıda bulunmuştum. Temel uygunsuzluğun dışında, bu tarz Viki dışı platformlara atıflar net bir şekilde hizmetlilik başvurularında kaçınılması gereken gerekçeler arasında yer almakta. Topluluk üyeleri olarak bizler burada ifade edilenlerin gerçekten söylenip söylenmediğini doğrulayacak veya tüm konuşmayı inceleyerek bağlamında inceleyecek durumda değiliz. Şu anda Evrifaessa'nın "ben bu mesajı bulamadım, şu şartlar altında olmuştur herhâlde" demesiyle, "İki çok değerli kullanıcımızdan hangisini dinleyelim?" pozisyonunda kalmış durumdayız. Bunun da ansiklopedi yazımına herhangi bir faydası olamayacağını, topluluğun bu durumda bırakılmaması gerektiğini düşünmekteyim. Daha önce @Vito Genovese de Telegram'da yazılanların burayı bağlamadığına dair şurada açıklamalar yapmıştı. Kendisinden de durumu bu gözle incelemesini rica edeceğim. Benim görüşüm, Telegram'la ilgili tüm ifadelerin temizlenmesi gerektiği yönünde. --Seksen iki yüz kırk beş / GGT (mesaj) 13.27, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Seksen: Yalnızca biçimsel müdahalelerde bulundum şu ana kadar, bilinçli olarak. Her şeye ben tek başıma müdahil olma pozisyonunda kalınca sonra bu da yanlış bir algı doğuruyor, Demokles'in kınında ikamet ediyorum sanılıyor. O yüzden biraz da topluluk kendi kendine bu kontrolleri yapsın istiyorum açıkçası. Doğrudur yanlıştır, bundan bağımsız olarak uygun görmediğin noktaları dile getirdiğin için teşekkürler.
Vito Genovese 13.35, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Özel mesajlaşmaya dair tüm cümlelerin kaldırılması konusunda Seksen'e harfiyen katılıyorum. Telegram'daki herkese açık olan mesajlaşmalar hariç tüm cümleler SGT'ye tabi tutulmalıdır. Bu konuda aksiyon almak isteyen hizmetlilere acizane destek.-thecatcherintheryeileti💬 15.05, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]
  • Özel iletişimin açık şekilde paylaşılması özel hayatın gizliliğini ihlal suçu oluşturabilir. Kaldırılması iyi olacaktır. --Khutuckmsj 15.29, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

Sorular Sorular[kaynağı değiştir]

Evrifaessa, hizmetli olarak görev alarak Vikipedi'ye katkıda bulunmak istediğin için teşekkürler. Görüş bildirecek kullanıcılara kılavuzluk etmesi için aşağıdaki sorulara yanıt vermeni rica ediyoruz.

1. Hizmetlilik görevlerinden hangilerine daha yoğun, hangilerine ise daha sınırlı katkıda bulunabileceğini öngörüyorsun? Şu anda yaptığın katkılarla hizmetlilik görevleri arasında nasıl bir denge kurmayı düşünüyorsun?
C: teknik alanda ve vandallara karşı olan katkılarımı her gün bir ileriye taşıyarak hizmetlilerden yapmalarını istediğim eylemleri kendi başıma gerçekleştirebileceğim. hâlihazırda çoğunlukla hizmetlilerle aynı doğrultuda katkı yapan bir kullanıcı olarak sevdiğim alanda katkı yapmaya devam edebileceğimi düşünüyorum.
2. Bugüne kadar yaptığın katkılar arasında en çok hoşnut olduğun hangisi ve neden?
C: Pınar Gültekin cinayeti maddesinin yazımında katkıda bulunmak sanırım şu an aklıma gelebilecek en iyi örnek. sebebini bilmiyorum, ama bu gibi önemli (en azından benim için önemli) bir maddenin yazımında katkıda bulunduğum için gururlu hissediyorum. o gün her yerde Pınar Gültekin konuşulurken insanların okuduğu o maddeyi yazan kişiler arasında ben de vardım, bu da benim için gurur vericiydi.
3. Bugüne kadar başka kullanıcılarla etkileşiminde herhangi bir sorun yaşadın mı ve bununla ilgili bir özeleştirin var mı? Yaşadığın sorunlar seni nasıl etkiledi? Gelecekteki benzer durumlarda nasıl hareket edersin?
C: direkt olarak "X kullanıcısıyla büyük bir sorun yaşadım" diyemem, ama zaman zaman çeşitli kişilerle küçük küçük atışmalar yaşadım. dozumu aştığım, aşırı kaçırdığım tepkilerim de oldu, ama gelecekte bunların olmayacağından eminim.
4. Trollük ve süresiz engelleme konularında ne düşünüyorsun? Trollüğü nasıl belirlersin? Trollük veya politikalarda değinilmiş başka bir ağır ihlal durumunda süresiz engelleme verir misin, yoksa inisiyatif kullanarak süreli bir engeli mi tercih edersin?
C: trollük faaliyetlerine karşı aktif bir çalışma yürütürüm, yürütüyorum da. olayın boyutuna, verilen hasara göre süresiz de verebilirim. süresiz engel sınırsız engel değildir sonuçta.
Victor Trevor'ın soruları[kaynağı değiştir]
5. Yaptığın engelleme işleminin doğru ve kurallara tam olarak uygun olduğunu düşünmene rağmen ilgili engelleme işleminin geri alınıp, hizmetli yetkinin tehlikeye girmesi (tehlike: yetkiyi kaybetme ihtimalin) hakkında ne düşünüyorsun? Bu duruma ilişkin ne yaparsın?
C: engel işlemleri genelde engel veren hizmetli dışında başka bir hizmetli tarafından (en azından engel veren hizmetliye danışılmadan) geri alınmıyor. diğer hizmetliler toplanıp görüş birliğine ulaşırlarsa kaldırabiliyorlar. böyle bir durum yaşayacağımı hiç sanmıyorum, ama olur da diğer hizmetliler toplanıp böyle bir karar alırsa bana karara saygı duymak düşer.
Soru: Topluluk, hizmetli olmanı destekleseydi ve başvuru olumlu sonuçlansaydı, Vikipedi'ye -yine her hâlükârda- ara verecek miydin? Projeyle ilgilenecek vaktinin olmadığını iddia etmen ve kendini hazır hissedip hizmetlilik başvurusu yapman biraz tuhaf değil mi? Eğer şu anda hizmetli olsaydın, projeyle ilgilenecek miydin? Adaylıktan çekilme gerekçen kafamı karıştırdı, beni biraz aydınlatırsan sevinirim.
C:
Justinianus'un soruları[kaynağı değiştir]

Merhaba @Evrifaessa. Öncelikle sonuçtan bağımsız olarak adaylığınızda başarılar diliyorum. Benim de izninizle birkaç sorum olacak. Cevaplarsanız çok memnun kalırım. Saygılarımla. --justinianus 11.07, 8 Ekim 2020 (UTC)[yanıtla]

6. Vandallarla mücadelede genellikle keskin hamleler tercih edilebilmekle birlikte, bazen Vito gibi hizmetlilerimiz/bürokratlarımız biraz daha ılımlı bir yaklaşım sergileyip kullanıcıları kazanmaya çalışıyorlar. Sizin buradaki mücadele tarzınız nasıl olacaktır? "Geri kazanılabilecek" kullanıcılar olduğuna inanıyor musunuz? Burada nasıl bir kriter belirlenebilir?
C: elbette geri kazanılabilecek kullanıcılar olduğuna inanıyorum. wmf projelerinde vandal olarak başlayıp hizmetliliğe kadar uzanan çok örnek var.
7. Bir yıl önce üye olmuş bir kullanıcı olarak kimi kullanıcılarca görece yeni, tecrübe ve bilgi birikim hususlarında güven vermeyen bir kullanıcı olarak görülme ihtimaliniz olabilir. Siz bu süreçte yeterli tecrübeye ulaştığınızı düşünüyor musunuz? Neden?
C: yeterli tecrübeye ulaştığımı düşünüyorum. elbette ki hizmetli olursam bir alışma sürecim olacaktır, ancak önümüzde 1 yıldan bile kısa sürede hizmetli olan örnekler varken üyelik süresinin çok takılmaması gerektiği görüşündeyim.
8. Kullanıcılarla iletişimde hizmetli/bürokrat dahi olunsa zaman zaman kontrol kaybedilebilir ve normalde yapılmayacak şeyler yapılabilir/söylenmeyecek sözler söylenebilir. Böyle bir durumda nasıl bir yaklaşım sergilenmelidir? Kullanıcının buradaki yaşına, tecrübesine göre kullanıcılar arasında farklılık gözetilmeli midir? Neden?
C: hepimiz insanız, vikipedi üzerinde yaşadıklarımız kadar özel hayatımızda yaşadıklarımız da vikipedi üzerindeki iletişimimizi iyi/kötü etkileyebilir. bir hizmetli olarak bu durumda kalırsam köpeği yürüyüşe çıkarma zamanı derim ve sakinleşince durumu tekrar ele alırım. ya da başka bir hizmetliye de paslayabilirim.
9. Topluluğun bir parçası olarak, hizmetlilik/bürokratlık gibi sorumlulukları üstlenen kullanıcılarımızın, sahip oldukları yetkiler uyarınca karar vermek durumunda olduklari durumlarda verdikleri kararı gerekçelendirmede zayıf kaldıklarını düşünüyorum. Olay yalnızca uygulanan kuralın ne olduğunu açıklamak olmamalıdır, o kuralın o olaya neden uygulandığı da önemlidir. Yani soyut kuralın somut olaya uygulanabilmesini sağlayan vakıalar da açıklanmalıdır. Ben burada gördüğüm eksikliğe dayanarak şunu sormak istiyorum: Kararlarınızı gerekçelendirirken dikkat edeceğiniz şeyler nelerdir?
C: kararlarımı politikalara, sağduyularıma ve geçmiş örneklere dayandırırım. benden açıklama istendiği taktirde elbette aldığım sorumluluğun bilincinde olarak uygun bir açıklama yaparım.
10. Bazen topluluğun tecrübeli ve kıymetli kullanıcıları arasında sorunlar yaşanabiliyor ve bu durum şikayet sayfalarına taşınabiliyor. Bu süreçte gerilen sinirleri yatıştırmak ve sorunu çözümlemek hususunda yapacağınız şeyler ne olacaktır?
C: sorunları büyütmeden arabulucular yardımıyla orta yolu bulmanın en yararlısı olacağı kanaatindeyim. maddeler üzerindeki içerik anlaşmazlıkları durumunda gerekirse kullanıcılara geçmişte uygulanışına çok rastlamadığımız kısmi engel vermenin de bir çözüm olabileceğini düşünüyorum.
11. Yukarıdaki sorulardan birine aşırıya kaçan tepkilerinizin olduğunu ama ileride tekrardan olmayacağına emin olabileceğimiz şeklinde cevap vermişsiniz. Bundan nasıl emin olmalıyız? Kendinizde eksik gördüğünüz şey neydi? Bunu nasıl giderdiniz? Bir hizmetlinin/bürokratın sahip olması gereken iletişim dili sizce nasıl olmalıdır?
C: bir hizmetli elbette topluluğu derinden etkileme potansiyeline sahip olan kararlarında iki kez düşünüp uygun bir şekilde karar vermelidir. kendimde eksik gördüğüm bir şey olsaydı o da sanırım yaşım olurdu. hizmetlilerin tahmini yaş ortalamasını alırsak ben elbette bunun biraz altında kalıyorum. bu da sanırım benim için hayat tecrübesi, tahammül konularında biraz dezavantaj oluyor. biraz samimi bir özeleştiri yapmam gerekirse gün geçtikçe büyüyüp olgunlaşıyorum :)

Yukarıdaki bir başvurunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.