Vikipedi:Botlar/Başvurular/Tatanka Bot

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Aşağıdaki bot başvurusunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.

Bot başvurusu sonucunda kullanıcıya bot statüsü verilmesine karar verilmiştir.--Vito Genovese 21:36, 8 Temmuz 2012 (UTC)

  • Bot'un sahibi : Kullanıcı:Tatanka Iyotanka
  • Bot'un amacı : :Günlük konuşmalarımızda sıkça yaptığımız imla hatalarını ne yazık ki, yazı diline de aynen aktarıyoruz; <.. damgasını vuran>, <..bomba gibi düştü> vb. tarz ifadeler bir ansiklopedide olmamalıdır. Ayrıca, ayrı yazılması gereken <ya da> yerine hatalı bir şekilde <yada> yazıyoruz. Yalnızca <yada> hatasını arattım 700+ adet buldu. Bu ve benzer imla hatalarını düzeltmek için AWB kullanmayı denedim. Fakat yarı-bot olduğu için izin almam ve bir editörün onaylaması gerekiyormuş. O nedenle buraya başvurmam önerildi. Eğer başvurumu onaylarsanız ben de bu düzeltmelere devam edeceğim. Çok teşekkürler. --Tatanka Bot (mesaj) 10:15, 5 Temmuz 2012 (UTC)
  • Kullandığı betik : AWB
  • Bot statüsüyle çalıştığı vikiler :
  • Bot statüsüz çalıştığı vikiler :
  • Not :
  • Gün ve saat : 10:15, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Destek Destek[kaynağı değiştir]

  1. Operatör, zaten AWB ile olumlu değişikler yapıyordu. Bu sefer bot ile yapacak. Destekliyorum. -- Supermæn (mesaj) 17:45, 5 Temmuz 2012 (UTC)
  2. Ben de. --E4024 (mesaj) 17:53, 5 Temmuz 2012 (UTC)
  3. Katkılarına baktım, AWB botların düşebileceği hatalara düşmemiş. Örneğin, "yada -> ya da" değişiklikleri yapılırken kelimeler içinde geçen yada'lar değiştirilmemiş, bu güzeldi. Fakat aşağıdaki yorumlardan öğrendiğim kadarıyla kullanıcı bugüne kadar manuel kullanmış. Yani her değişikliği kontrol edip kaydetmiş. Botu otomatiğe alırsa bu tür hataları yapması kuvvetli ihtimaldir, onun için kullanıcının botu otomatiğe bağlarken deneyimli kullanıcılardan yardım alması ve emin olmadan otomatiğe bağlamaması gerektiğini tavsiye eder, sevgilerimi sunarım. --Berm@nyaİleti 19:20, 5 Temmuz 2012 (UTC)
  4. --вяí¢αи76ileti 15:49, 6 Temmuz 2012 (UTC)
  5. En çok benim hatalı "yada"larımı düzelttiği için benden de destek :) Sargon (mesaj) 08:58, 7 Temmuz 2012 (UTC)
  6. "Ve ya" da düzeltirsin artık :)—Betelgeuse-Seginus 12:14, 7 Temmuz 2012 (UTC)
  7. aklımdaki sorular konuşulmuş ve cevap bulmuş. şu ana kadarki hassas çalışmasını sürdürmesinde sakınca yok. bu tip süreçleri bürokrasi olarak değerlendirip canını sıkma tatanka. ilk adımlardaki bu özen, sonrasının daha kolay gelmesini sağlıyor. kolay gelsin. --kibele 13:30, 7 Temmuz 2012 (UTC)
  8. --Aycanileti 20:42, 7 Temmuz 2012 (UTC)
  9. İyidir, faydalıdır. --Sadrettinmesaj 06:54, 8 Temmuz 2012 (UTC)
  10. Yorumlara katılarak... Faydalı olacağına inanıyorum.--Math34 ileti 12:00, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Karşı Karşı[kaynağı değiştir]

Tarafsız Tarafsız[kaynağı değiştir]

Tartışma Tartışma[kaynağı değiştir]

  • Soru "Bomba gibi düştü", "damgasını vuran" tarzı ifadeleri nasıl, neyle değişeceksiniz? AWB kullandım geçmişte, bu tarz ifadeleri değiştirirken sıkıntı oluşabiliyor. Birkaç deneme değişikliği yaparak bizi aydınlatır mısınız? Yazım hatalarını düzeltmek kolay, onu geçiyorum. --Berm@nyaİleti 11:35, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Üstteki açıklamalarımı, editörlük başvurumdan [1] aynen kopyalamıştım, o nedenle de şaşırmakta haklısınız. Şöyle söyleyim: O türden cümleleri otomatik değiştirecek bir sihirli değneğim yok elbette. Ama o cümleleri metnin içine girip tek tek elle düzeltmişliğim var (lütfen bkz. Kullanıcı:Tatanka Iyotanka'nın katkıları). Diğer imla hataları için de hedefim -sizlerin de önerilerini dikkate alarak, bu tür sıkça yapılan hatalardan vikipedi'yi arındırmak. AWB yi seçmemin temel esprisi, bu hataları süper bir hızda bulması ve listelemesidir. Ama bu kesinlikle benim de bunları aynı hızda düzelteceğim anlamına gelmemelidir. Kullanıcı hesabımla AWB yi kullanırken de, maddelerde rastladığım diğer başka anlam bozukluklarını da düzelttim, vandalizm varsa sildim, kategori yoksa ekledim, vs vs. O nedenle AWB yi saniyede 582 değişiklik yapacak bir porsche-robot gibi değil de çok daha yavaş (belki dakikada bir düzeltme) çalışan ama imla hatalarını (ve diğer kullanıcıların önereceği diğer hataları) kolaylıkla ve seri şekilde bulan, emin adımlarla ilerleyen bir yardımcı program olarak değerlendiriyorum. Şayet kurallara aykırı bir hareketi olursa bugüne dek olduğu gibi bundan sonra da beni uyarabilirsiniz. Teşekkürlerimle. --Tatanka Bot (mesaj) 17:04, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Maddenin adı o, yapacak birşey olduğunu sanmıyorum :) Teşekkürler. --Tatanka Bot (mesaj) 17:04, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Bu gibi kullanımlar da bot tarafından müdahale görürse ne yapacağını soruyor sanırım burada Betelgeuse.
Vito Genovese 17:12, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Pardon, yanlış anlamışım herhalde. AWB yi manuel kullanacağım için ne yapması gerektiğine ben karar vereceğimden böyle bir değişikliğe izin vermeyeceğimi takdir edersiniz. AWB nin otomatik pilota bağlanıp bağlanamayacağını bilmiyorum, eğer endişe oysa. Hem böyle bir yeteneği varsa bile kullanmayı düşünmüyorum. Kısacası, ekranın başındayım :) Çok teşekkürler. --Tatanka Bot (mesaj) 17:18, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Ben de öyle anlamıștım Tatanka. Senin bot bana ciddi yardım etti; müteşekkirim. --E4024 (mesaj) 17:21, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Rica ederim :) her zaman yardıma hazırım. --Tatanka Bot (mesaj) 18:55, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Botu otomatiğe bağlamayı bilmiyor musunuz? Yanlış mı anladım, eğer bilmiyorsanız yardımcı olup gösterebilirim çok kolay :) --Berm@nyaİleti 18:16, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Dediğim gibi, -en azından- şimdilik AWB nin bu özelliğiyle ilgilenmiyorum. Şayet ileride böyle bir hevese kapılırsam ilk size danışacağım. Çok teşekkürler :) --Tatanka Bot (mesaj) 18:55, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Bu sayfadaki tartışmalara botun sahibi olan, orijinal kullanıcı hesabınla katılmanı rica edebilir miyim Tatanka? Tartışmalar sonrasında bot hesabının yapacağı test değişiklikleri analiz edileceği için, ikisinin ayrıştırılması yararlı olabilir.

Vito Genovese 19:09, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Tamam sorun değil. Yalnız bu kadar ağır bürokrasiden bunalmaya başladığımı da itiraf etmeliyim :) Bir kere adı her ne kadar bot olsa da, kullanacağımı söylediğim program (AWB) tam anlamıyla bir robot değil. İkincisi, sürekli ekran karşısında olacağımı ve yalnızca imla hatalarıyla ilgileneceğimi de söyledim (defalarca). Hala birtakım abusive -kötü kullanım- şüpheleri içindeyseniz yapabileceğim bir şey yok tabi. Ama karşılıklı bunca saattir konuşana kadar kimbilir kaç hatayı düzeltmiştim diye düşünmekten de kendimi alamıyorum. --Tatanka Iyotanka (mesaj) 19:23, 5 Temmuz 2012 (UTC)

Yok canım kötü kullanımdan endişe yok. Arkadaşlar Kullanıcı:Wall-e Bot olayından ibret aldı da, onun için temkinli yaklaşıyorlar :)) Wall-e Bot bir AWB botu idi ve yüzlerce hatalı değişiklik yaptı :) --Berm@nyaİleti 19:25, 5 Temmuz 2012 (UTC)
Kullanıcı:Wall-e Bot'n katkılarına şöyle bir göz gezdirdim. Aslında mekan -> mekân değişikliği de gündemimdeydi -bilumum şapka gerektiren diğer sözcükler gibi. Tekrar edeyim, Tatanka Bot'un otomatiğe bağlanma gibi bir niyeti yok. O nedenle içiniz rahat olsun lütfen :) --Tatanka Iyotanka (mesaj) 10:32, 6 Temmuz 2012 (UTC)
  • AWB, eğer bot hesabı ile kullanılırsa otomatiğe bağlanabiliyor. Bot hesabı olmadan sadece yarı otomatik çalışabiliyor.--Khutuckmsj 11:39, 7 Temmuz 2012 (UTC)
Bilmiyordum bunu, teşekkür ederim. Yukarıda bir arkadaş çok kolay olduğunu söyledi ama şimdilik otomatik kullanmak istemiyorum zaten. Belki ileride :) Sevgiler. --Tatanka Iyotanka (mesaj) 12:44, 7 Temmuz 2012 (UTC)
Kaptırmış gidiyordum :) Bir sorum olacak yalnız; düzeltme yapılan maddeye otomatik olarak şablon ekliyor bazen AWB, örneğin şu öksüz şablonunu eklemeyi pek bir seviyor :) iyi güzel eklesin de, save ederken captcha zorunluluğu getiriyor. Bot statüsü alınca bu durum düzelir mi? Bir de her değişiklik editör onayı gerektiriyor -ki, E4024 dile getirmiş üstte, bu durum da ortadan kalkacak mı bot olunca? (iki soru mu etti? evet iki etmiş, sorry) :) Teşekkürler. --Tatanka Iyotanka (mesaj) 19:53, 8 Temmuz 2012 (UTC)
Botlarda autoreview hakkı var; bu nedenle (son sürüm onaylıysa) otomatik olarak incelenecektir. Son sürüm onaylı değilse, yine bir editör incelemesi gerekir ama bu nadiren olur. Hiç onay görmemiş bir maddede ise hiçbir fark yaratmaz.
Aynı zamanda skipcaptcha hakkı da bulunuyor botlarda. Dolayısıyla olmayacaktır, evet.
Öksüz konusunda bir şey söyleyemiyorum. AWB'ye elim değmeyeli yıllar oldu zira. Bir ayar olması gerekir sanırım. Kullanıcı:Khutuck bu konuda yardımcı olabilir.
Vito Genovese 20:02, 8 Temmuz 2012 (UTC)
Tamamdır, teşekkürler. Şimdi ne olacak peki? Bekleme aşaması sürüyor mu? --Tatanka Iyotanka (mesaj) 21:18, 8 Temmuz 2012 (UTC)
İki küçük not: Düzenle şablonunda parametre adı yok. |date= kullanmıyor, doğrudan tarihi yazıyoruz. Örnek: {{düzenle|Temmuz 2012}}
Şu gibi değişikliklerde iç bağlantıyı kaldırması, sanırım enwiki yönergelerine göre tanımlanmış işlemler. Çok büyük sıkıntı görmüyorum tabii de. Bunların senin kontrolünün altında olduğunu bilmek iyi olur muhakkak :)
20'den fazla değişiklik yapınca kendi yoluna kendin taş koymuş oluyorsun işte bak gör :)
Vito Genovese 21:30, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Tatanka, bu bot Hizmetlilerin konusmalarını da imzalayabiliyor mu? :-) --E4024 (mesaj) 20:01, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Aman diyeyim, o iş fraudulence kapsamına girer ve cezası büyüktür :) --Tatanka Iyotanka (mesaj) 21:18, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Sonuç Sonuç[kaynağı değiştir]

Yeterli desteğe ulaşıldığına göre, 20 adet test değişikliği rica ediyorum.--Vito Genovese 15:56, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Tamamdır captain :) Teşekkürler. --Tatanka Iyotanka (mesaj) 16:26, 8 Temmuz 2012 (UTC)

Başvuru onaylanmıştır.--Vito Genovese 21:36, 8 Temmuz 2012 (UTC)



Yukarıdaki bot başvurusunun arşivlenmiş tartışmasıdır. Lütfen üzerinde değişiklik yapmayınız. Bu sayfaya herhangi bir ek değişiklik yapılmamalıdır.