Vücut çorabı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Vücut çorabı, vücuta giyilen tek parça kadın çorabı türüdür. Kullanıcının gövdesini, bacaklarını ve bazen kollarını örter. Genellikle naylon çoraplar veya külotlu çoraplara benzer şeffaf bir kumaştan veya balık ağından, dantelden veya opak bir malzemeden alınır.[1]

Çoğu zaman vücut çorapları şeffaf kumaştan yapılır ve sütyen gibi iç çamaşırlarıyla veya iç çamaşırı olmadan giyilir.[2]

Tanım[değiştir | kaynağı değiştir]

Çoğu zaman vücut çorapları şeffaf kumaştan yapılır ve sutyen gibi iç çamaşırlarla veya bunlar olmadan giyilir. Vücut çorapları normalde, özellikle streç malzeme kullandıklarında yalnızca iki boyutta gelir. Vücut çorabı, verdiği düzgün hat için veya pantolondan veya etekten sıyrılamadığı için giyilebilir. İç çamaşırı olarak giyildiğinde genellikle diğer iç çamaşırlarla birlikte giyilmez. Ekstra koruma için külot veya ekstra destek için sutyen ile giyilebilir . Transparan vücut çorapları tek başına giyilemeyecek kadar açığa çıkıyor.

Tayt ve bluz yerine opak vücut çorapları giyilebilir. Bodystocking'ler ayrıca file, dantel ve saten olarak da gelir , ikincisi sadece bodystocking'in üst kısmından oluşabilir ve bir bluz görevi görmesi için bir takım elbise ceketinin altına giyilmesine izin verir. Bu tür vücut çorapları da şeffaftır, kullanıcının daha açık bir kıyafet giymesine ve çizgi yumuşatma için şeffaf kaplamaya sahip olmasına olanak tanır.

Vücut çorapları, tayt giymeye benzer bir teknikle boyundan geçirilir: vücut ve kol kısımları aşağı yuvarlanır ve ardından bacaklar çorap gibi buruşturulur; bir ayağını içeri sokar ve çorap kısmını yukarı çeker, sonra diğer bacakta aynısını yapar; belden, vücut çorabı gövde üzerinden göğse doğru çekilir ve sonra kollar yukarı kıvrılır ve bacaklarla aynı şekilde giyilir; ve giysi daha sonra gerektiği gibi ayarlanır ve herhangi bir kurdele ve tutturucu bağlanır.

Tasarımı ve dar ve tek parça görünümü nedeniyle, kullanıcının idrarını yapmak veya dışkılamak için vücut çorabı çıkarmak zorunda kalabilir, ancak ağsız vücut çorapları da mevcuttur. Bir bodystocking bir temel giysi ise, tüm giysilerin de çıkarılması gerekecektir.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Vücut çorabının ilk defa ortaya çıkışı veya yapılışı belirsizdir.

İlk çarpıcı kullanılışına örneklerden biri Byron'ın "Mazeppa"sından uyarlanan 1861 yılındaki Mazeppa oyununda Amerikalı aktris Adah Isaacs Menken'dir. Düşmanları tarafından yabani ata çıplak olarak bağlanmış Ukraynalı adamı oynamıştır. Menken, oynanan sahnede vücudunun görünmesini önlemek için ten renginde vücut çorabı giyerek göz yanılgısı yaratıp tartışmalara yol açmıştır.[3][4]

Vücut çorabı 1901 yılında The Birth of the Pearl adlı tableau vivant stilindeki kısa filmde de kullanılmıştır.[5] İsimsiz uzun saçlı genç bir mankenin ten rengi vücut çorabıyla önü dönük poz vermesi[6] ve kadın vücudunu kışkırtıcı şekilde sergilemesiydi.[7]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bodystockings: Sexy Lingerie for Many Occasions". 19 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2014. 
  2. ^ "February 26, 1989, New York Times article". Nytimes.com. 26 Şubat 1989. 5 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2012. 
  3. ^ Brooks, Daphne A. “Lady Menken’s Secret: Adah Isaacs Menken, Actress Biographies and the Race for Sensation.” Legacy, Volume 15. Number 1. (1998): pages 68-77.
  4. ^ "History of Bodystockings". Funky Bodystockings. 30 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Mart 2013. 
  5. ^ Produced by Frederick S. Armitage for the American Mutoscope and Biograph Company
  6. ^ "Sex in Cinema: Pre-1920s". 23 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021. 
  7. ^ "American Women". 30 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Haziran 2021.