Uzun pozlama

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Carson, California'da bir caddenin uzun pozlama fotoğrafı, 1986. Cadde boyunca uzanan yollar farlardan ve stop lambalarından, gökyüzündeki daireler ise polis helikopterinden.
Mavi saat vaktinde Rothenburg ob der Tauber, Almanya'nın merkez meydanı. Binalar net odağı korurken, uzun pozlamanın hareket eden araçları ve yayaları nasıl bulanıklaştırdığına dikkat ediniz.
Paranal Gözlemevi'nde karanlık, açık bir gecede çekilen bu 45 dakikalık pozda yıldızlar , Dünya'nın dönüşü nedeniyle güney gök kutbu (solda) etrafında dönüyormuş gibi görünürken iz bırakıyorlar.

Uzun pozlama, zamanlı pozlama veya yavaş deklanşör fotoğrafçılığı, hareketli öğeleri bulanıklaştırırken yahut gizlerken görüntülerin sabit öğelerini keskin bir şekilde yakalamak için uzun süreli bir perde hızı kullanan fotoğrafçılık türüdür. Uzun pozlamalı fotoğrafçılık, geleneksel fotoğrafçılığın yakalayamadığı bir unsuru yakalar: uzun bir süre.

Parlak olan ve hareket eden nesnelerin yolları açıkça görülebilir hale gelir, mesela; bulutlar geniş şeritler oluşturur, araç ışıkları parlak çizgiler çizer, yıldızlar gökyüzünde izler bırakır ve su dalgaları pürüzsüz görünür. Yalnızca parlak nesneler görünür izler bırakırken, koyu nesneler genellikle görünürlüğünü yitirir.