Uygulama programlama arayüzü anahtarı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bir uygulama programlama arayüzü anahtarı (API anahtarı) uygulama programlama arayüzü çağrılırken aktarılan ve içerisinde anahtarı ileten kullanıcıya ait bilgiler bulunduran (kimlik bilgisi, kullanan websitesi vb.) koddur. API anahtarları genellikle uygulama arayüzünün nasıl kullanıldığını takip etmek ve yanlış kullanımları azaltmak amacıyla kullanılır. API sağlayıcısı bu bilgilere dayanarak hizmet kullanımını kısıtlayabilir.[1]

Kullanımı[değiştir | kaynağı değiştir]

API anahtarı genellikle kimlik doğrulaması için benzersiz bir anahtar ve bir gizlilik göstergesi olarak kullanılır. Bu anahtara sahip olanlar onunla ilişkili olan API'lere erişim haklarına sahip olacaktır.[2]

API anahtarları her kullanıcıya eşsiz bir anahtar üretebilmek için genellikle evrensel benzersiz tanımlayıcı (UUID) sistemine dayalıdır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Durmuş, Yakup. "Api Key Nedir? Api key ve OAuth Nasıl Alınır? – Api Kütüphanesi". 4 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ocak 2020. 
  2. ^ "IBM Application Security on Cloud (Generating API Keys)". 23 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2018. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]