Ture Muhammed

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ture Muhammed veya Büyük Ture Muhammed (d. 1442 - ö. 1538) Afrikalı Siyahi Müslüman hükümdar. Songhay İmparatorluğunu 15. yüzyılda yönetmiş ve imparatorluğun altın çağını yaşatmıştır.

Hükümdarlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Devrinde Songhay İmparatorluğu

Songhay İmparatorluğu, Ture Muhammed tahta geçmeden önce "Gao İmparatorluğu" olarak bilinirdi. Ture Muhammed'in hanedanı başa geçince imparatorluğun adı "Songhay İmparatorluğu" oldu. Ture Muhammed, adalete çok önem vermiştir. Ticaretçilerin, pazarcıların ölçümlerde hassas olmalarını sürekli olarak istemiştir. Bunun için daha hassas ölçüm birimleri geliştirilmiştir. Tarım'ın gelişmesi için uzun su kanalları yaptırmıştır. Eğitimi de desteklemiştir ve halkın yaşam seviyesi yükselmiştir. Ekonomik alanda güçlenen imparatorluk, Timbuktu'yu da fethetti. Ture Muhammed, ülkeyi hem askeri, hem ekonomik alanda geliştirmişti ve altın çağını yaşatmıştı.

Ture Muhammed, İslam'ı bütün Afrika'da yaygınlaştırıyordu. Ülkesinin büyük çoğunluğu Siyahi Müslümanlardan oluşuyordu. Kuzeye doğru seferlerini arttırdı. Devrinde İspanyollar ve Portekizliler, Afrika kıyılarındaki keşiflerini arttırmıştı. Bu sebeple Songhay İmparatorluğu limanlarına sık sık uğruyorlardı. İmparatorluk, stratejik alanda da önem kazanmıştı. 1538 yılında Ture Muhammed öldü. Eski Aska şehrinde türbesi yapıldı. Ölümünden sonra imparatorluk Fas'a kadar genişledi. Ancak bu altın çağ kısa sürmüştü. Daha sonra imparatorluk asla Ture Muhammed devrindeki kadar güçlenemedi ve Avrupalıların sömürgesi haline geldi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1000 Büyük Adam kitabı, s.70