Tosa (okul)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Dört Mevsimde Bambu, Tosa Mitsunobu

Tosa okulu (Japonca土佐派, romanizeTosa-ha), erken Muromachi döneminde kurulmuş bir Japon ressamlık okuludur. Tosa okulu, başta Kanō olmak üzere Çin'den etkilenen okulların aksine, konu ve eski Japon sanatından türetilen teknikler konusunda uzmanlaşmış resimler olan yamato-eye adanmıştır. Tosa okulu resimleri, Japon edebiyatı ve tarihinden pek çok anlatı konusu ile "çizimin kesin ve geleneksel olduğu, basit ana hatlarla çevrelenmiş düz opak renkli alanlar" ile karakterize edilir. Bununla birlikte, 17. yüzyılda hem Tosa hem de Kanō sanatçıları menzillerini genişletti ve bunlar ile diğer okullar arasındaki ayrım daha az belirgin hale geldi.

Tosa okulunun kökenleri, ilk olarak Tosa'nın profesyonel adını kullanan Tosa Yukihiro'ya kadar uzanırken daha sonradan okulu resmi olarak kuran Tosa Mitsunobu tarafından daha önceki kökenlere ilişkin doğrulanmamış iddialar öne sürülmüştür. Mitsunobu, imparatorluk sarayında resmi ressam olarak görev yaptı ve yamato-e tarzında boyanmış saraylı konularda uzmanlaştı.

Mitsunobu yönetimindeki Tosa okulu, 1569'a kadar üç kuşak boyunca konumunu korudu ve Mitsunori yönetimindeki 1634'te konumunu geri aldı. 17. yüzyıla kadar, Tosa okulu saray ve aristokratlar için resim yaptı, bu resim klasik Genji'nin Hikâyesi eserindeki sahneler gibi resim konularını tercih etti, ancak daha sonraki yıllarda okulun yelpazesi kuş ve çiçek resimlerini ve diğer Çin tarzı temalar ve stillerdeki resimlerini içerecek şekilde genişledi. Genel olarak, Tosa stili oldukça düz, dekoratif kompozisyonlar, ince çizgiler, detaylara büyük özen ve parlak renkler ile karakterize edilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]