Toplama bilgisayar

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Özel olarak oluşturulmuş bilgisayar veya Toplama bilgisayar, hazır PC olarak da bilinen bilgisayar tedarikçisinden eksiksiz bir sistem olarak satın alınmak yerine, genellikle ticari kullanıma hazır bileşenler olmak üzere mevcut bileşenlerden oluşturulmuş bir bilgisayardır.

Toplama bilgisayarın montajı, hazır bilgisayar satın almaya kıyasla genellikle daha ucuz olarak kabul edilir, çünkü özel tesislerde bilgisayar inşa etmekle ilgili emeği içermez ve bunun yerine işçilik, kullanıcı tarafından kendi ev yapımı bilgisayarını monte ederken yapılır.

Bu nedenle, giderek daha fazla oyuncu kendi oyun bilgisayarlarını toplamayı tercih etmektedir. Donanımı ayrı olarak satın almak ve evde monte etmek sadece daha ucuz olmakla kalmaz, bu aynı zamanda kullanıcının bilgisayarı kendi ihtiyaçlarına göre özelleştirme olanağı sağlar.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Bilgisayarlar, 1820'lerde Viktorya dönemi öncüsü Charles Babbage'dan başlayarak uzun süredir birçok insan kendi özel bilgisayarını inşa etmektedir. 1900'lerin başında Konrad Zuse, elektromekanik röle teknolojisi yaygın olarak mevcutken kendi makinesini yaptı. 1965'te elektronik mühendisi James Sutherland, Westinghouse'daki işinden kalan fazla parçalardan bir bilgisayar toplamaya başladı.[1] Bilgisayar toplama hobisi, mikroişlemcilerin erken gelişimi ile başladı ve o zamandan beri birçok teknoloji meraklısı kendi bilgisayarlarını toplamıştır.

Standardizasyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Pratik olarak tüm PC'ler ve bazı dizüstü bilgisayarlar, kolayca değiştirilebilen standart parçalardan yapılmıştır. Belli bir amaç için üretilen dizüstü bilgisayar pazarında bile, kullanıcılar tarafından kolayca erişilebilir olmasa da, temel tasarımda önemli derecede bir standardizasyon mevcuttur. Anakartlar yalnızca Intel veya AMD işlemcilerle çalışacak şekilde özelleşmiş olsa da, GPU, RAM, bilgisayar kasaları gibi diğer tüm parçalar herhangi bir kuruluma uyacak şekilde standartlaştırılmıştır. Standart PC bileşenlerinin mevcudiyeti, küçük ölçekli özel PC montajının geliştirilmesine yol açmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 25 Ağustos 2017. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2021.