Togakure-ryū

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Togakure-ryū (戸隠流), orijinal dövüş tekniklerini Kain Dōshi adlı Çinli bir keşişten öğrenen Daisuke Nishina (仁科大助) (Daisuke Togakure (戸隠大助) olarak da bilinir) tarafından Oho döneminde (1161-1162) kurulduğu iddia edilen "Gizli Kapı Okulu" olarak bilinen tarihi bir ninjutsu geleneğidir.[1] Bununla birlikte, Togakure-ryū'nun tarihi ve erken soyunun buldunduğu zamanın eskiliği nedeniyle doğrulanması zor olabilir[2] ve iddia edilen tarihselliği Bugei Ryūha Daijiten yazarı Watatani Kiyoshi tarafından tartışılmıştır. Togakure'den sonra, Sōke (büyük usta) ünvanı Toda Shinryuken Masamitsu tarafından, stili dış dünyadan gizli tutan diğer uygulayıcılar aracılığıyla aktarıldığı kaydedilmiştir.

Toshitsugu Takamatsu bu okulun kaydedilen 33. Sōke'sidir. Bujinkan kaynaklarına göre, Çin ve Japonya'da dövüş sanatlarındaki becerisi ve ninjutsu eğitiminden edindiği bilgileri çeşitli Çinli soylulara aktarmasıyla tanınmıştır. Takamatsu, Sōke ünvanını kayıtlara geçen 34. Sōke olan Masaaki Hatsumi'ye devretti; stili büyük ölçüde kamuoyunun dikkatine sunan Hatsumi'ydi ve daha sonra batı dünyasında ninja ve ninjutsu sanatına geniş çaplı medya ve kamuoyu ilgisi gösterilmesine neden oldu. Hatsumi yakın zamanda okulu Takumi Tsutsui'ye devretti.

Togakure-ryū stili, uygulayıcıları tarafından bireysel kişisel eğitimi teşvik eden daha az kısıtlayıcı eğitim rejimlerine sahip olarak tanımlanmıştır. Eğitimin ana hedeflerinden biri shin shin shingan (Türkçe: tanrının gözleri veya tanrının zihni) geliştirmektir, böylece rakiplerini doğru bir şekilde tanımayı ve kendilerini savunmayı öğrenebilirler.

Bugei Ryūha Daijiten, Togakure-ryu'nun tarihinde süslemeler yapıldığını, okulun olduğundan daha eski görünmesi için yaşının değiştirildiğini iddia etmiştir. Bu, pek çok Japon soyunda nadir görülen bir durum değildir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Richmond, Simon; Dodd, Jan; Branscombe, Sophie; Goss, Robert; Snow, Jean (2011). The Rough Guide to Japan. Penguin Group. ISBN 9781405389266. 1 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2011. 
  2. ^ Kornicki, Peter Francis; McMullen, James (1996). Religion in Japan: arrows to heaven and earth. Cambridge University Press. s. 34. ISBN 9780521550284. 1 Temmuz 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2011.