Tofilau Eti Alesana

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tofilau Eti Alesana

Tofilau Eti Aualamalefalema Alesana (d. 4 Haziran 1924 - ö. 19 Mart 1999), Samoalı siyasetçi. Alesana, Büyük Okyanus'ta Polinezya ada öbeği içerisinde yer alan Samoa Bağımsız Devleti'nde iki farklı dönem başbakanlık makamında bulunmuştur.

Alesana, örnek bir kopra çiftliği yönetimi nedeniyle 1947'de şef (Va'aelua) unvanına layık görüldü. On yıl sonra Yasama Konseyi üyesi ve 1958'de Sağlık Bakanı oldu. 1958 ve 1960 yılları arasında Anayasa Komitesi üyesiydi ve daha sonra 1. Ocak 1962'de bağımsız Batı Samoa devleti ortaya çıktı.

1979'da Alesana, Va'ai Kolone ile birlikte Samoa'daki ilk siyasi parti olan İnsan Haklarını Koruma Partisi'ni (HRPP) kurdu. Kuruluş amacı, Başbakan Tupuola Taisi Tufuga Efi'nin devrilmesiydi. 1982 seçimlerinden kısa bir süre sonra bu hedefte başarılı olunsa da bu kısa sürdü. Kolone 13 Nisan 1982'de başbakan. olmuş ancak Eylül 1982'de istifa ederek, Efi'nin yeniden başbakanlık makamına gelmesini sağlamıştır.

HRPP'nin bütçeyi reddetmesi ve Efi'nin harekete geçememesi üzerine Alesana, 31 Aralık'ta Efi'nin halefi olarak atandı. İlk seçilen Başbakan Aralık 1982. 1984'ten beri aynı zamanda dışişleri bakanıydı. 30'unda Ancak Aralık 1985'te kendi partisi tarafından talep edilen güven oyu ile reddedildi ve yerine Kolone başbakan oldu. Seçimin kaldırılmasının nedeni, kabinedeki bazı HRPP üyelerinin dikkate alınmamasıydı.

8 Nisan 1988'de HRPP ile parlamentoda (Fono) çoğunluğu geri kazandı ve yeniden başbakan olarak Kolone'nin yerine geçti. Aynı zamanda yine dışişleri bakanıydı.

Alesana liderliğindeki HRPP daha sonra parlamento seçimlerinin hiçbirini kaybetmedi ve sonunda Fono'daki HRPP'nin çoğunluğunu üçte iki çoğunluğa çıkardı. Alesana, parlamentodaki mutlak çoğunluk aracılığıyla genel oy hakkı getirmeyi başardı ve böylece şefler için geleneksel münhasır oy kullanma hakkının (Matai) yerini aldı. Kendi gücünü pekiştirmek için 1991 yılında önceki görev süresi üç yıldan beş yıla çıkarılmıştır. Mayıs 1991'de Samoa'nın ilk kadın bakanı olan Fiame Naomi'yi atadı. Görev süresi boyunca, küçük Okyanusya ve Avustralya ve Yeni Zelanda eyaletleri arasında arabulucu olarak ün kazandı. Nisan 1996'da yeniden Başbakan seçildi.

Daha sonraki yıllarda hükûmet, HRPP bakanlarına ve HRPP destekçilerine hükûmet ihaleleri verirken yolsuzlukla suçlandı. Ancak, Alesana gücüne bağlı kaldı ve 23'te sadece Başbakanlık görevini devretti. Kasım 1998'de Başbakan Yardımcısı Sailele Tuila'epa Malielegaoi'ye . Alesana, ölümüne kadar kabinesinde portföyü olmayan bir bakandı.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]