Tipu Sultan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Feth Ali Tipu Sultan
Feth Ali Tipu Sultan
Doğum1 Aralık 1751(1751-12-01)
Devanahalli, Hindistan
Ölüm4 Mayıs 1799 (47 yaşında)
Srirangapatna, Hindistan
DefinMausoleum of Tipu Sultan, Srirangapatna
Eş(ler)iHatice (Khadija) Zaman Begüm
Tam adı
Feth Ali Tipu Sultan
HanedanMeysûr Sultanlığı
BabasıHaydar Ali
AnnesiFatıma Fakhr-un-Nisa
DiniSünni İslam

Tipu Sultan (d. 1750, asıl adı Feth Ali), Maisur Krallığı hükümdarıdır. Günümüzde Bangalur (Bangalore) bölgesinde olan Devanahalli'de doğdu.[1] Meysur Kaplanı olarak da bilinen Tipu Sultan, Güney Hindistan merkezli Mysore Krallığı'nın hükümdarıydı. Roket topçuluğunun öncüsüydü. Babası Haydar Ali Han, günümüzde Hindistan'ın güneybatısının hududunda kurulan bir müslüman devleti olan Meysûr Sultanlığı'nın kurucusudur.

İlk yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Feth Ali Arapça, Farsça, Urduca dillerini öğrenerek iyi bir eğitim almıştır. Aslında asker olarak yetişse de şair ve alim olmayı başarmıştır. On beş yaşına geldiğinde babası Ali Haydar ile birlikte Meysûr sultanlığı ile İngilizlerin arasındaki savaşa 1776 yılında katıldı. 1782 senesinin Şubat ayında çıkan İkinci Meysûr Sultanlığı-İngilizler savaşında düşmanı mağlûp edip büyük ün kazanmıştır. Bu yılın sonunda babasının vefatıyla tahta geçmiştir.

Sultanlığı[değiştir | kaynağı değiştir]

Feth Ali Tîpû Sultan babası Haydar Ali gibi İngilizlere karşı Fransızlarla iş birliğini devam ettirme yolunu izleyip Osmanlı Devleti ile Afgan Hanlığı'yla anlaşma yoluna giden siyasi anlayışa sahipti. Osmanlılar'dan İngilizlere karşı isteklerde Tîpû Sultan padişahtan hilâfet beratı da istemiştir. İlk ve tek bir numune olan Hint sultanının Osmanlılardan berat istemesi, hilâfet makamının diğer ülkelerdeki etkisi açısından mühimdir. Tîpû Sultan'ın o zamanki Osmanlı Devleti'nin başındaki I. Abdülhamid'e gönderdiği mektup, ekonomik iş birliğinin yanında İngilizlerin yörede yaptığı zorla Hristiyanlaştırma faaliyetlerine ile tahribata karşı açtığı cihadı devam ettirmesi için yardım isteğinden bahsediyordu.[2]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "TÎPÛ SULTAN". TDV İslâm Ansiklopedisi. 18 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2022. 
  2. ^ "MEYSÛR". TDV İslâm Ansiklopedisi. 22 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2022.