Tinka Kurti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tinka Kurti
DoğumTinka Ded Kurti
17 Aralık 1932 (91 yaşında)
Saraybosna, Yugoslavya Krallığı (Bugünkü Bosna-Hersek)
MeslekAktris
Etkin yıllar1948–günümüz

Tinka Kurti (d. 17 Aralık 1932) Arnanutluk'un en çok tanınan aktrislerinden birisi. 60 yılı aşan sanat hayatı boyunca, 50'den fazla sinema filmi ve 150 kadar tiyatro oyununda rol alan sanatçı, Arnavutluk devleti tarafından Arnavutluk Halk Sanatçısı Ödülü ile taltif edilmiştir.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tinka Kurti, o zamanlar Yugoslavya toprakları içinde bulunan Bosna-Hersek'in Saraybosna kentinde, Arnavut bir baba ve Macar annenin dört çocuğunun en büyüğü olarak dünyaya geldi. Ailesi, Tina daha küçük bir çocukken Arnavutluk'un kuzeyinde bulunan İşkodra şehrine göç etti. Sanat hayatına genç yaşta bu şehirde başlayan Kurti, yaşamının büyük kısmını burada geçirdi.

Başkent Tiran'da sanat eğitimi almakta olduğu "Liceu Artistik"'ten (Sanat Okulu) 1947 yılında atıldı. Eğitimi yarım kalmasına rağmen, Kurti oyunculuk mesleğinden asla vazgeçmedi. İlk olarak Dasma Shkodrane (İşkodra Düğünü) adlı tiyatro eserindeki küçük bir rolle, henüz 16 yaşındayken sanat yaşamına başladı. 1949 yılında, İşkodra'daki Migjeni Tiyatrosu ekibine dahil oldu. Bu tiyatroda 120'den fazla oyunda rol aldı (Bu oyunlardan bazıları; "Gjaku i Arbrit", “Histori Irkutase”, “Toka Jonë”, “Fisheku në pajë” ve “Fejesa e Çehovit”).

Kurti tiyatro oyunculuğunun yanı sıra pek çok sinema filminde de rol aldı. 1958 yılında, Arnavutluk'un ilk uzun metrajlı sinema filmi olan Tana'da başrol oyuncusu olarak seçildi. Daha sonra rol aldığı onlarca sinema filmindeki göz dolduran performansıyla Arnavutluk'un en parlak sanatçılarından birisi olduğunu kanıtladı.

Tiran ve Dıraç'te iki sinema salonuna ve Lekbibaj isimli bir köydeki okula ismi verilerek, Kurti onurlandırılmıştır.

2003 yılında Esat Teliti 17 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. isimli Arnavut bir yönetmen, “Tinka”.[1] ismiyle, sanatçı ile ilgili bibliyografik bir belgesel hazırladı.

İlerlemiş yaşına rağmen oyunculuğa devam edcen sanatçı, verdiği bir demeçte "Yaşlanmaktan ya da ölmekten değil ama, bunamaktan ve akli melekelerimi yitirmekten korkuyorum. O gün geldiğinde, iki kez öleceğimi biliyorum ve bu yüzden de çalışmaya devam etmeliyim" [2]

Filmografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tinka Kurti: Shkela cdo bestytni per puthjen e pare te filmit shqiptar". 15 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2015. 
  2. ^ "The Two Albanian Families" (PDF). 27 Eylül 2007 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2015.