İnternetteki En Gizemli Şarkı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(The Most Mysterious Song on the Internet sayfasından yönlendirildi)
""
şarkısı
Kaydedilmey. 1984
TarzNew wave, post-punk
Süre2:55 (radyo versiyonu)

"İnternetteki En Gizemli Şarkı", büyük olasılıkla 1980'lerde bestelenmiş bir şarkı kaydına verilen takma addır. Like the Wind, Blind the Wind, Check In, Check It Out veya Take It In, Take It Out olarak da bilinir. Şarkının sözleri, kökeni, yazarı, adı ve orijinal kayıt tarihi bilinmemektedir.

Şarkı, bilinmeyen bir tarihte (genel olarak 1983 veya 1984 sonlarında olacağı tahmin ediliyor) bir Norddeutscher Rundfunk (NDR) yayınından kaydedildi. 2019'dan beri bu şarkı, Reddit ve Discord gibi sitelerin birçok kullanıcısı şarkının kökenini aramak için ortak bir çaba içinde yer aldığı viral bir İnternet fenomeninin konusu oldu.[1]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternetteki En Gizemli Şarkı'yı içeren BASF 4|1 kasetindeki şarkıların listesi. Bunun yerine Blind the Wind altında etiketlendiği unutulmamalıdır.

Eylül 2019'da yayımlanan bir Rolling Stone makalesine göre, Darius S. adlı bir adam, şarkıyı Alman kamu radyosu NDR'de dinlediği bir radyo programından kaydetti.[1] Darius da diğer şarkılarla birlikte bu şarkıyı bir kaset üzerine kaydetti. Kaset kaydındaki şarkıların çoğu 1984 civarında piyasaya sürüldüğünden, şarkının 1984 yılında kaydedildiği tahmin edilmektedir. Bunu mümkün olan en erken yayın tarihi olarak destekleyen diğer kanıtlar, muhtemelen kullandığı Technics kaset çalarıydı.[1] Darius, şarkıların temiz kayıtlarını elde etmek için radyo sunucularının diyaloğunu kasıtlı olarak kaldırdı. Bu nedenle, kesin yayın tarihi ve başlık bilinmemektedir.[2]

1985 yılında Darius, kişisel koleksiyonundaki tanımlanamayan şarkılardan oluşan bir çalma listesi oluşturdu; sonunda 2004'te dijital ortama aktararak şarkıları .aiff ve .m4a dosyaları olarak kaydetti. Sonra Darius'un kız kardeşi Lydia H, Darius'a doğum günü hediyesi olarak oynatma listesinin farkındalığını artırmak için kullandığı bir web sitesi alanı verdi.[3]

18 Mart 2007'de Lydia, şarkıyı tespit etmek için aramayı internete taşıdı. "Anton Riedel" takma adı altında arama ilk olarak de.rec.musik.recherche adresinde başladı, ancak sonunda Andreas Eibach kullanıcısının isteği üzerine şarkı tanımlama araçları olan web sitelerine geçti.

Viral İnternet fenomeni[değiştir | kaynağı değiştir]

Tanımlanamayan şarkının gizemi, 2019'da Gabriel da Silva Vieira adlı Brezilyalı bir gencin İspanyol plak şirketi Dead Wax Records'tan Nicolas Zuniga tarafından bilgilendirildikten sonra şarkının kökenini aramaya başlamasıyla viral popülerlik kazandı. Gabriel, şarkının dolaşımdaki snippet'ini YouTube'a ve müzikle ilgili birçok Reddit topluluğuna yükledi ve sonunda "r/TheMysteriousSong"u kurdu.

9 Temmuz 2019'da Amerikalı YouTuber Justin Whang, şarkıyı ve aramanın o noktaya kadarki ilerlemesini tartışan "Tales from the Internet"in bir bölümünü yayınladı.[4] Videonun yayınlanmasıyla birlikte, daha fazla İnternet kullanıcısı şarkıyı tanımlama çabasına katkıda bulundu. Şimdiye kadar konu ile ilgili beş bölüm yayınlandı. Konuyla ilgili son video Mart 2021 itibarıyla 200.000'den fazla görüntülendi.

1 Mart 2021'de Venezuelalı YouTuber ve yazar DrossRotzank,[5] gizemin tartışıldığı "3 video que te van a dejar mucho en qué pensar" (üzerinde düşünecek çok şey bırakacak 3 video) başlıklı bir video yükledi. Video, Mart 2021 itibarıyla 2.000.000'den fazla görüntülendi.

Videonun yayınlanmasından sonra, Reddit kullanıcısı u/foreveranemptybliss, r/Germany sayfasında bir gönderi yaptı. Sonra u/johnnymetoo, silmeden önce Lydia'nın Usenet gönderilerinden birindeki bağlantıdan edindiği şarkının tam sürümünü yayınladı.[6] O zamandan beri, Musik Für Junge Leute'nin ev sahiplerinden Paul Baskerville, bir Alman hükûmeti ve performans hakları kuruluşu olan GEMA ve birçok kişiye sahip olan "80zforever" adlı bir YouTube kanalı gibi aramayla ilgili birçok bağlantı kuruldu.[1] Topluluğun resmî Discord sunucusu ayrıca çeşitli türlerde çeşitli belgelenmemiş ve/veya belirsiz medya buldu.[7][8] İnternet fenomeni hâline geldiği için, şarkının bir dizi cover versiyonu oluşturuldu,[3] Amerikalı grup Mephisto Walz'ın "Like The Wind" adlı bir cover'ı da dâhil olmak üzere ve 2020 albümlerinde All These Winding Roads[9] Avustralyalı Toehider'dan Mike Mills'in cover'ı da var. Baskerville, şarkının bir NDR sunucusu tarafından çalınan ve sonra atılan bir demo kaydı olduğundan şüpheleniyor.[10]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Browne 2019.
  2. ^ Reeve 2020.
  3. ^ a b "Most Mysterious Song: Wie die Suche nach dem rätselhaften Song begann". Spontis (Almanca). 12 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ağustos 2020. 
  4. ^ "The Most Mysterious Song on the Internet - Tales From the Internet". 9 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "DrossRotzank - YouTube". www.youtube.com. 29 Şubat 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mart 2021. 
  6. ^ "Here's the complete song. Downloaded it in 2007 from the link posted by Anton on the Usenet, and just found it on my harddisk. Hope it helps. (original filename)". 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "5 MORE Mysterious Songs That Were Eventually Identified". 11 Ekim 2020. 14 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "TheMysteriousSong". 18 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Mephisto Walz Official "Like The Wind"". 30 Aralık 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2020. 
  10. ^ "Hamburg Journal: Der geheimnisvolle Song aus dem NDR Archiv | ARD Mediathek". www.ardmediathek.de (Almanca). 15 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2020. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]