The Aviation Herald

Vikipedi, özgür ansiklopedi

The Aviation Herald veya kısaca Avherald, havacılık dünyasında yaşanan olayların ve kazaların raporlarını yayınlayan internet sitesi. 2008 yılında Avusturyalı havacılık güvenlik uzmanı Simon Hradecky tarafından kurulmuştur. Mayıs 2018'de yayınlanan kullanıcı raporuna göre aylık ziyaretçi sayısı 3.5 milyonun üzerindedir. Avherald kimi zaman havacılık ile ilgili bir ana akım medya kuruluşu olarak da görülmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Avherald 12 Mayıs 2008 tarihinde Simon Hradecky'in bir projesi olarak hayata geçti. Hredaceky'nin havacılıkta güvenlikle ilgili olayları ve kazaları araştırması 1995'te başladı, bu nedenle internet sitesi 2008'de başlatılmasına rağmen, 19 Haziran 1999'den bu yana meydana gelmiş olaylar ve kazalar ile ilgili raporlar internet sitesinde bulunabilir. İnternet sitesi kullanıma açıldığı ilk ay 1000 okuyucu, sekizinci ayından itibaren ise 100.000 okuyucu sayısına ulaştı.

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

İnternet sitesinde, en az 19 koltuklu yolcu uçakları tarafından gerçekleştirilen ticari uçuşlar sırasında meydana gelen olayların ve kazaların raporları bulunur. Kendi ifadelerine göre, yayınlanan haberler kendi kaynaklarına ve araştırmalarına dayanmaktadır ve yalnızca en az bir resmi kaynaktan veya iki resmi olmayan, bağımsız kaynaktan gelen haberlerin varlığı halinde rapora yer verilmektedir.

Görsel olarak sade bir tarzda tasarlanan internetsitesinde, havacılıkla ilgili en son olay ve haberlerin başlıkları aşağıdaki kategorilerden birinde yer alır:

Çarpışma (C) "crash" – birden fazla kişinin ölümüne veya feci hasara neden olan bir kaza

Kaza (A) "accident" – yaralanma, ölüm veya büyük hasara neden olan bir olay

Vaka (I) "incident" – yaralanmaya, ölüme veya kapsamlı hasara neden olmayan bir olay

Haber (N) "news" – bir çarpışma, kaza veya olay dışındaki bir olay hakkında bir makale

Rapor (R) – sitenin orijinal olayı yayınlamadığı bir kaza veya olay inceleme raporu hakkında bir makale

Kullanıcılar, makaleleri kategoriye göre filtreleyebilirler. Makaleler, bir uçak kazasından yıllar sonra bile güncel tutulmaktadır. Örneğin, ilgili uçak kazası araştırmalarının nihai raporları genellikle orijinal makaleye dahil edilir. Buna göre web sitesi, makalelerin "Meydana Gelme" veya "Güncelleme" olarak sıralanmasını sağlar.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Aralık 2021.