Tesem

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tesem
İki Tesem'i gösteren çizim
Diğer adlarṯzm
ÜlkeMısır
HimayeMısır
Sınıflandırma ve standartlar
Soyu tükenmiş
Köpek (Canis lupus familiaris)

Tesem (Eski Mısırca: ṯzm, ), "av köpeği" için Eski Mısır'da kullanılmış bir terimdir. Literatürde Tesem, Antik Mısır'ın erken dönemlerinden itibaren kıvrık kuyruklu, dik kulaklı, uzun bacaklı köpekleri belirtmiş, ancak aynı zamanda sarkık kulaklı Saluki cinsi köpekler için de kullanılmıştır.[1] Eski Mısır'daki birçok köpek türünden biri olan Tesem, özellikle görünüş olarak bir tazıyı andırmaktadır.

Tasvir[değiştir | kaynağı değiştir]

Eski Mısırlılar Tesem ismini, tazılara benzeyen erken dönem kıvırcık kuyruklu köpeklere vermişlerdir.[2] Bu köpekler anıtlarda,[2] ve duvar resimlerinde hafig yapıları ve dik kulaklarıyla gösterilmişlerdir.[3] Resimler köpekleri gri-sarı tüylü, uzun bacaklı ve çıkık alınlı tasvir etmiştir. Boyutları zamanın Parya köpeklerinden daha büyüktür. İskeletlerinin yapısı, modern terrierlere, modern tazılardan daha yakındı.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Brixhe, Jean. 1996 Lévriers, chasse chiens, travail ve compagnie dans l'Egypte ancienne . Liege Üniversitesi
  2. ^ a b Naville, Edouard (1914). The Cemeteries of Abydos. Part 1. 1909-1910. Londra: Egypt Exploration Fund. s. 40. 
  3. ^ The Origins and Development of African Livestock: Archaeology, Genetics, Linguistics and Ethnography (Blench, Roger; MacDonald, Kevin bas.). Routledge. 1999. s. 317. ISBN 978-1-84142-018-9. 4 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. 
  4. ^ Lydekker, R (1916). Wild Life of the World. III. Londra: Frederick Warne and Co. s. 19.