Tenedoslu Kleostratus

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kleostratos (YunancaΚλεόστρατος; MÖ. 520; ölümü muhtemelen MÖ. 432), Antik Yunanistan'ın astronom'uydu. Antik Tenedos'un yerlisiydi.[1] Antik tarihçiler tarafından zodyak (Koç ve Yay) ile başlayan] burçlarını ve güneş takvimi tanıttığına inanılır. J. Webb'e göre Kleostratus, fikirlerini Babillilerden almıştır.[2]

Zodyak'ın yaratılışı veya tasarımı ile herhangi bir kişiye inanmak için çok az temel malzeme vardır. Bununla ilgili tarihsel araştırmalar, Tenedos'un Filozof Thales ile bağlantısı da dahil olmak üzere çeviri sorunları ve tesadüfleri göstermiştir.[3] Tarihsel yazılar ayrıca Kleostratus'tan Yunan başarılarının bir otorite geleneğini oluşturmanın bir aracı olarak bahseder.[4] Babil döngülerinin devamı, Yunanlar döngülerinin doğruluğunu geliştirdikleri için bilimsel ilerleme olarak kabul edilmez, yalnızca göreceli ortalama süreleri Babil'den öğrenilen günleri, ayları ve yılları birleştirme sanatında alıştırmalar yapar.[5] Diğer kültürlerde olduğu gibi, Yunanlar da Babillilerden bağımsız olarak benzer bir sistem kurmuş olabilir. Ancak çoğu, batıda bilinen ilk sistemi kimin kurduğu tartışmasına hiçbir zaman kesin bir cevap olamayacağı konusunda hemfikirdir.

Xenophanes - LROC - WAC, Kleostratus sağ üsttedir.

Yaşlı Pliny Doğa tarihi adlı eserinde zodyak (burçlar kuşağı) kuşağından bahsetti ve şu yorumu yaptı: "58. Olimpiyat'ın Miletoslu Anaksimandros’u, onun eğimini ilk anlayan ve böylece konuyla ilgili doğru bilgiye giden yolu açan ilk kişi olduğu söylenir. Daha sonra Kleostratus, önce Koç ve Yay burçlarını işaretleyerek içindeki işaretleri yaptı; Atlas küreyi bu zamandan çok önce oluşturmuştu."[6] Pliny de sağlam bir argümanın geçmiş bilgilere veya geçmiş düşünürlerin başarılarına dayanması gerektiği konusunda çağdaşlarına benzer bir şekilde yazıyordu.

Censorinus (De Die Natali, y. 18), Kleostratus'un octaeteris veya sekiz yıllık döngünün mucidi olduğunu düşünür. Kleostratus'un adı, Yunan sivil takvimlerini (doğada ay) güneş yılı ile uyumlu tutmak için sekiz yıllık bir ara döngü ile ilişkilidir; bu döngü Harpalus tarafından geliştirilmiş bir döngüdür.[7][8] Octaeteris 19 yıllık Meton döngüsü'den önce kullanılmış ve popüler olarak Knidoslu Eudoxus'a atfedilmiştir. Theophrastus (de Sign. Pluv., p. 239, ed. Basil. 1541) ondan Methymna'nın Matricétas’ı ve Atina'nın Phaeinus’u ile birlikte bir meteorolojik gözlemci olarak bahseder. Gaius Julius Hyginus (Poetica Astronomica, ii. 13) Kleostratus'un ilk olarak Auriga'da Haedi olarak adlandırılan iki yıldızı işaret ettiğini söyler.

Ay üzerindeki bir kratere onun adı verilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Pseudo Scylax, Periplus, §95". 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2022. 
  2. ^ E. J. Webb, Cleostratus Redivivus, The Journal of Hellenic Studies, Vol. 41, Part 1 (1921), pp. 70-85
  3. ^ Fotheringham J.K. “Cleostratus.” The Journal of Hellenic Studies, Vol. 39, (1919), pp. 164-184.
  4. ^ Fotheringham J.K. “Cleostratus (III)” The Journal of Hellenic Studies , Vol. 45, Part 1 (1925), pp. 78-83.
  5. ^ Webb E.J. “Cleostratus and His Work”.The Journal of Hellenic Studies , Vol. 48, Part 1 (1928), pp. 54-63
  6. ^ Pliny the Elder, The Natural History, Book II.8 24 Şubat 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. by John Bostock, M.D., F.R.S. H.T. Riley, Esq., B.A. London: Taylor and Francis, 1855. (accessed, Jan 19 2021)
  7. ^ Censorinus; Maude, William (tr.) (1900). De Die Natale. New York: Cambridge Encyclopedia Company. s. 21. 
  8. ^ Pfundstein, James M. "....: Aeschylus, Astronomy and The Agamemnon." Classical Journal 98, no. 4 (April 2003): 397-410.