Tek kullanımlık gemi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tek kullanımlık gemi Columbus, 1824'te Kanada'dan İngiltere'ye yelken açmak için suya indirildi.[1]
Baron of Renfrew , 1825'te Kanada'dan İngiltere'ye yelken açmak için suya indirilen bir büyük, tek kullanımlık gemi

Bir tek kullanmlık gemi, kereste gemi veya tahta gemi,[1] Kuzey Amerika'dan İngiltere'ye tek bir yolculuk yapmak amacıyla, büyük keresteleri bir araya getirerek/sabitleyerek, denize indirilen gemi. Daha sonra sökülür ve keresteleri İngiliz gemi yapımcılarına parça parça satılırdı. Tek kullanımlık gemi, İngiliz kereste ticaretinde nakliye kazancını olumsuz yönde etkileyen iki sorunu önledi: yüksek vergiler ve küçük kargolar.

Bir tek kullanımlık geminin yapısal keresteleri, meşe ve çam kerestesi yüklerine uygulanan yüksek İngiliz vergilerinden muaftı. 19. yüzyılda, bu vergiler sonunda kereste kargosunun değerinin %275'ine ulaştı. Dahası, İngiltere'den Kuzey Amerika'ya dönüş yolculuğu gereksizdi. Tipik olarak, dönüş yolculuğu kargo hacmi İngiltere'ye getirilen kerestelerin onda biri kadardı. Bu genellikle uygun damar trimini ve manevra kabiliyetini sağlamak için balast taşlarının kullanılmasını gerektiriyordu. Balast taşlarının önemli bir ticari değeri yoktu ve balast yükleme ve boşaltma masraflı ve zaman alıcıydı.

Şimdiye kadar yapılmış en büyük ahşap yelkenli gemilerden biri, Baron of Renfrew adlı tek kullanımlık bir gemiydi. Haziran 1825'te başlatılan 5294 tonluk kabaca inşa edilmiş Baron of Renfrew, bir fırtınada Londra'ya doğru çekilirken harap oldu.

Kereste yükleri üzerindeki İngiliz vergisi değiştirildiğinde, ekonomik avantaj azaldı ve tek kullanımlık gemi yapımı kısa süre sonra durdu

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Columbus Timber Ship (Timber Drogher) 1824-1825". 20 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2021. 
  • Wallace, Fredrick William: Wooden Ships and Iron Men. White Lion, London, 1973/1924.
  • Williams, David M.: Bulk Carriers and Timber Imports: The British North American Trade and the Shipping Boom of 1824-5. The Mariner's Mirror Vol. 54, London, 1968. pp. 373–382
  • Wood, Charles: Ballast. John Clark, Glasgow, 1836.