Tavus Kuşu Saati

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Tavus Kuşu Saati
Sankt-Peterburg'daki Ermitaj Müzesi'nde sergilenen Tavus Kuşu Saati
HammaddeBakır, gümüş, yaldız, yapay elmas
Oluşturulma18. yüzyıl
Günümüzdeki konumuErmitaj Müzesi, Sankt-Peterburg

Tavus kuşu saati - (Rusça: Павлин (часы)) - 1770 yılında Londra'da usta mekanik James Cox ve alman kökenli usta Fridrikh Yuri tarafından oluşturuldu.

Tarihçesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grigori Potyomkin tarafından Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina (Rusça: Екатерина II Великая (Yekaterina II Velikaya) için sipariş edilen tavus kuşu saati, 1781'de St.Petersburg'a getirildi. 1794'te yetenekli Rus tamirci Ivan Petrovich Kulibin saati topladı ve hayata döndürdü. Ve 1797'de saat,Tavrichesky Sarayı'ndan Küçük Hermitage binasına taşındı.

Pavilion salonunda her Çarşamba saat 20:00'da usta tarafından mekanizma çalıştırılır ve harika bahçedeki büyülü kuşlar canlanarak ziyaretçileri şaşırtmaya devam ederler.

Mekanizmanın çalışması[değiştir | kaynağı değiştir]

Saat sadece yetenekli bir mekanizma ve o dönem için moda olan eğlenceli bir oyuncak değil, aynı zamanda özgün bir sanat eseridir.

Bir cam kafesin içinde tavus kuşu, horoz, baykuş ve sincaplar bulunuyor. Özel mekanizma çalıştırıldığında figürler hareket etmeye başlar.

Tavus kuşun dönme anı

Saat kadranı, bir meşe ağacının dibindeki büyük bir mantarın kapağına gizlenmiştir. Şapkanın yuvasında saat ve dakikaları gösteren Roma ve Arap rakamları görünür ve mantarın tepesinde oturan yusufçuk saniye görevini görür.

Bu eserde James Cox dört bağımsız mekanizma kullandı, üçü figürleri harekete geçirir ve dördüncüsü bir saattir.

Açılan makinenin çalışma prosedürünün derin bir anlamı vardır: önce baykuş uyanır - gecenin sembolü, kafes halkasında asılı çanlar ve baykuş başını ve bacağını hareket ettirmeye başlar, gözlerini döndürür. Baykuşun hareketleri ve çanların melodik çınlaması tüm sürece eşlik eder. Dahası, tavus kuşunun kendisi küçük başıyla zarif bir şekilde eğilir ve güneşin sembolü olan altın kuyruğunu yayar. Tavus kuşu dönüyor ve geceyi simgeleyen gümüş renkli kuyruğunun arkasını ortaya çıkarıyor.

Horoz ise canlanan son kişidir. Sesiyle yavaş bir şekilde ses tonunu değiştirerek kısar.

Hermitage Tavus kuşu saati, James Cox tarafından günümüze kadar ulaşan tek çalışma mekanizmasıdır.

Baykuş mekanizmanın çalışma anında gözlerini döndürüyor

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]