Tartışma:Ziya Songülen

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Futbol (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Futbol maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Futbol kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

http://koskorcuk.wordpress.com/2011/01/12/fenerbahce-kurucusu-ziya-nurizade-songulen%E2%80%99in-hayatindan-kesitler/

Soy Ağacı:Kaya Alp-Süleyman Şah Kaya Alpoğlu -Ertuğrul Bey- Osman I.-Orhan I.-Murad I.-Bayezid I.-Mehmed I.-Murad II.-Mehmed II.-Bayezid II.-Selim I.-Süleyman I.-Selim II.-Murad III.-Mehmed III.-Ahmed I.-İbrahim I.- Mehmed IV.-Ahmed III.-Abdülhamid I.-Mahmud II.-Saliha Sultan- Ayşe Sıddıka Hanımsultan-Azize Hanım-Nurizade Ziya Songülen.

Osmanlı Hanedanı’ndan iki şehzade Fenerbahçe Spor Kulübün onursal başkanlığını yapmış: Beşinci Murad’ın torunu Şehzade Osman Fuat Efendi ve son halife Abdülmecid Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk Efendi.[kaynağı değiştir]

Ziya Songülen Fenerbahçeden neden ayrıldı?[kaynağı değiştir]

Bazı kaynaklar Türk futbolunun ilerlemesi için Fenerbahçe'den ayrılıp Union Club idaresini kurduğunu yazarken, diğerleri parası diğer yöneticilerden çok olduğu için onlarla arasında sorun olduğu için ayrıldığını ve Union Club futbol takımını kurduğunu yazar. Union Club bir idare mi?(kulüpler birliği gibi) yoksa kulüp mü? İnternetde net bir bilgi yok? Ziya beyin Fenerbahçeye döndükden sonra vazife verilmediği de yazılıyor. Net bir şey bilen varsa bilgi vere bilir mi? Futboltarihcisi (mesaj) 13.56, 26 Mart 2020 (UTC)[yanıtla]

Ziya Bey, Union Club Kurumunu Oluşturmak İçin Fenerbahçe'den Ayrılmıştır[kaynağı değiştir]

1906 yazına doğru artık tam anlamıyla bir futbol takımı kurmak için Saint-Joseph Koleji Edebiyat Muallimi Enver Yetiker'e ve Sadi Bey'e danışan Ziya Bey, daha sonra Cadi-Keuy FC takımında forma giyinen ilk Türk futbolculardan, Saint-Joseph talebesi Hasan Basri'ye de aynı konuyu açmıştır. 1906 dolaylarında Cadi-Keuy FC'de forma giyinen ve Fenerbahçe tarihinin ilk teknik direktörü olan Dalaklı Hüseyin'i de bu gruba dahil eden Ziya Bey ve Enver Bey; 1906 dolaylarında 6-7 kişiyle (Saint-Joseph'ten birkaç talebeyle de) idmanlar yapmak suretiyle Fenerbahçe'yi oluşturmuştu. 1907'de ancak 11 kişiye tamamlanan ve maçlara artık bu tarihten itibaren çıkmaya başlayan Fenerbahçe'nin başında 1908 sonuna kadar Ziya Bey'i görmekteyiz. HMS Barham isimli İngiliz Kraliyet gemisinin mürettebatıyla oynanan bir maç mevcut 1908 Aralık ayında. Bu maçın resmine Musavver Muhit isimli Osmanlı Mecmuasında rastladık ve Ziya Bey de bu fotoğrafta bulunuyor.

Esas konuya gelecek olursam; 2. Meşrutiyet ilan edildiği tarihten itibaren futbol oynamak (daha da özelinde cemiyet kurmak) serbest olduğundan ötürü; Ziya Bey, daha rahat bir manevra alanı buluyor ve o dönemde futbolu Osmanlı topraklarına getiren İngiliz Levanten çocuklarıyla ahbap olduğundan dolayı, bugünün futbol federasyonuna tekabül eden UNION CLUB isminde bir federe kurum oluşturuyor. Bu bir kurumdur. Futbol takımı değildir. Ligleri organize eden federe bir topluluktur. Bugünün TFF'sinin prototipidir.

Bu bilgi her yerde yazar. Hatta, ilk Fenerbahçe takım oyuncularından Saint-Joseph'li Nasuhi Esat Baydar da 1913 Haziran'ında yazdığı şu dizelerle Ziya Songülen'in neden Fenerbahçe'den ayrıldığını yazar. Öyle iddia edildiği gibi Fenerbahçe'yi maddi durumdan ötürü bıraktı vs. gibi beyanatlar; aslı olmayan, dayanaksız sözlerdir. Ziya Bey daha sonra UNION CLUB isimli kurumdan randıman alamayınca 1921 dolaylarında tekrardan Fenerbahçe'ye geri dönüyor ancak 1911'de Fenerbahçe'de bambaşka bir yapılanma sağlayan Elkatipzade Mustafa'nın ekibi, kulübün resmen sahibi oluyor ve Ziya Bey'e de aktif görev paylaşımı sağlamıyorlar kulüp içerisinde. İşte bu yüzden ki; bugün hala Nurizade Ziya Songülen ismi, Fenerbahçe'de anılmaz. Haklı bir davranış ve tutumdur bu. UNION CLUB'ın teşekkülü (oluşumu) için neredeyse Fenerbahçe yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştı ve kurulduktan 2 sene sonra tarihe karışma safhasına geçmişti.

Nasuhi Baydar, 1913 Haziran (İdman Dergisi)

"Biraz sonra Enver Bey Reis-i Fahri mevkiinden çekildi. Kulübün yed-i idaresi müteşebbis, faal olan Nurizade Ziya (Songülen) Bey'e tevdi edildi. Reis bulunduğu müddet zarfında kulübün gösterdiği faaliyet şayan-ı takdir bir dereceye yaklaştı.

Kulüp İstanbul'un en kuvvetli timlerinden oldu. Ziya Bey faaliyetinin yalnız reisi bulunduğu kulübe münhasır kalmasını ve yalnız Fenerbahçe'nin terakki edip diğerlerinin mahrum-u tekmil bulunmasını istemiyordu. Binaenaleyh futbolun daha büyük bir mikyasta ilerlemesi için birkaç Türk ve İngiliz arkadaşıyla teşrik-i mesai ederek Kadıköy'deki Union Kulüp'ün teşkiline sai etti ve meramında muvaffak oldu.

Union Kulüp inşa edildikten sonra Fenerbahçe her sene İstanbul kulüplerinin içtimasından hasıl olan lig heyetine dahil oldu. Fakat o sırada Hasan ve Hüseyin Beyler Kadıköy'e, Mösyö Armitage da Galatasaray'a dahil oldu.

Kulüp en fazla güvendiği azasını kaybedince mağlubiyet de bittabî baş gösterdi ve hemen hemen her müsabaka kaybedilmeye başlandı. Sene nihayetinde Fenerbahçe lige dahil bulunan kulüplerin sonuncusu idi..." Fenerbahce1994 (mesaj) 19.07, 21 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]

Bunlar cok kiymetli bilgiler, Ziya beyin anilmamasi demek ki Feneri G.saraylilar kurdu iddiasiyla bir ilgisi yokmus. KirmiziAdam (mesaj) 14.46, 15 Eylül 2020 (UTC)[yanıtla]