Tartışma:Yupik maskeleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sayfanın eksik yönleri[kaynağı değiştir]

Sayfayı 25 Kasım 2012‎ günü açtım ve bugün "şimdilik" bitiriyorum (48.035 bayt). Eksik yönleri var:

1. Nunivak Maskeleri bölümünü açtım zira bu konu hakkında bir iki kaynak var. Fakat, Marie Meade ile Ann Fienup-Riordan ikilisinin Agayuliyararput çalışmasında geçen Yukon Masks, Kuskokwim Masks ve Coastal Masks üzerine detaylı bilgiyi adı geçen kitaba ulaşamadığım için veremiyorum
2. İnyupik maskeleri (hem kıyıdaki North Slope İnyupiklerinin, hem Nunamiutların, hem de Malimiut ve Qauwerak İnyupiklerinin) üzerine detaylı bilgiye eriştikten sonra bunların maskeleriyle Yupiklerin maskeleri arasında benzeşen ve benzeşmeyen yönlerinin irdelenmesi gerekir. Şimdilik ben yapamıyorum, yeterince kaynağa sahip değilim (ya da karman çorman olan kaynaklarımdan bilgileri seçip çevirebilirsem ileride aktarabilirim).
3. Atabasklara etkisi, Yupiklerin kültürel etkisi Koyukonlar, Değinaklar gibi komşu Alaska Atabasklarından Kızılderililerde de görülür ve bunlardaki maske konusunu "biraz daha" irdelemek gerekir (en azından ben tam olarak ikna olmadım).
4. Traditional masks ile Contemporary masks arasındaki ayrılıkları benzerlikleri iyi ortaya koymak gerekir. Aslında bu sayfa benim "ilgi alanıma" pek girmez, zira ben Yupiklerin "bitki ve hayvan adları" ile ilgileniyorum. Yazacak kimse olmayınca mecburiyetten kaleme aldık. --Kmoksy (mesaj) 22:35, 26 Kasım 2012 (UTC)

Atabask maskeleri[kaynağı değiştir]

  • Koyukonların şarkılarının ayrıldığı 3 ana gruptan biri "maskeli dans şarkıları" (mask dance songs) olup, bunlar Eskimo (İnyupik) etkilidir.
  • Holikaçukça dil bilimi açısından Koyukoncaya yakın olsa da konuşanları sosyal açıdan Değinaklara çok benzer. Fakat, James Kari imzalı 1978 basımı "Holikachuk Noun Dictionary" (Preliminary) adlı tematik sözlükte "mask" kavramı yok. Bundan başka yeni sözlüğüm de yok zaten.
  • Değinakça konuşan Kızılderililerin maskelerine ulaştım bir iki kaynak var, resimlerine baktığımda Yupik maskeleri gibi çemberli olan da var çembersiz düz olanda. Değinaklar, Yupiklerle en uzun sınırı paylaşan Atabasklardır ve kültüründe Yupik etkisi bariz biçimde gözüküyor. Maskelerden tutun balık derisi parka kullanımına kadar pekçok konuda "Yupikized" olmuşlar. Özellikle de Eskimo köy odası yapılanmasının görüldüğü tek Atabask grubudur.

Bu üçü dışında (belki Yukarı Kuskokvimce ile Denağinaca konuşanlarda olabilir) diğer Alaska Atabasklarında maske olacağını açıkçası sanmıyorum. The Map of Indigeneous Peoples and Languages of Alaska haritasından Yupiklere komşu olanlar daha iyi görülebilir. Yalnız şunu da unutmamak lazım. Yupiklerle Atabask komşuları arasında geçmişte ticaret vardı ve bu ticaretin ürünleri Yupik coğrafyasından oldukça uzakta (örnek: Guçinler) Yupik ticari ürünlerine rastlanmıştır. Sanmıyorum fakat yine de ihtimaller gözardı edilemez. Değinak maskelerini Yupik maskeleri içinde alt başlık olarak yer vermek lazım, kendi başlığı açılacak kadar bilgi belgeye sahip değilim. Koyukon maskelerine ulaşamadım, gerçekten İnyupik etkili mi yoksa Yupik etkili mi bilemiyorum. Yupiklerin güney İnyupiklerini oldukça etkilediklerini biliyoruz. Hatta o güney İnyupiklerini Yupiklerin verdiği "Malimiut" adıyla anıyoruz. Koyukonlardaki etki "Yupik → Malimiut İnyupik → Koyukon" olarak mı yoksa "Nunamiut İnyupik → Koyukon" etkili mi bilemiyoruz (kaynaksızlıktan) --Kmoksy (mesaj) 14:02, 27 Kasım 2012 (UTC)