Tartışma:Teşkîlât-ı Mahsûsa

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ermenistan (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ermenistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ermenistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Teşkilat-ı mahsusa'nın muhtelif girişimleri

  • 13 kasım 1914'de Hindistan'daki Beluci askeri birliğine sızan ajanlar, gazeteyi dağıtıp, askerleri Hilafet'e itaate ikna ederler ve 1915 Ocak'ında ayaklanmaya hazır hale getirirler. Ne var ki, komplo'nun 21 Ocak'ta deşifre edilişinden sonra 200 kişi darağacına yollanır.
  • Yine Teşkilat-ı Mahsusa, Singapur'daki 5. Piyade Alayı'nı da İngiliz sömürge kuvvetlerine karşı isyana sevketmeye muvaffak olduysa da İngiliz Haber Alma Teşkilatının bu ayaklanmadan da haberdar olmasıyla iyan kanlı bir biçimde bastırılır.
  • Bularla beraber Hindistan'ın kuzeybatı tarafındaki sınırda konuşlandırılmış olan "Mücahidin" isimli teşkilat sılahlı bir birlik oluşturarak ayaklanır. Fakat 1915 de İngilizlerle çatışmaya girmesiyle birliğin büyük bir bölümü ölü olarak ele geçecektir.
  • Şubat 1915'de Lahordaki erkek öğrencilerin bir kısmı , "Mücahidin" e katılma kararı almışlardır. gayeleri Kabile geçmek ve oradaki Teşkilat-ı Mahsusaya katılmaktır. Ne var ki bu genç hintliler, yolda Ruslar tarafından yakalanarak İngilizlere teslim edilirler.
  • İngiliz belgelerine göre 1913-1916 yılları arasında türklerin girşimiyle Hinditan'da çıkan ayaklanmaların sayısı 78 kadardır.--2006--Proküst

Eski Metin Değiştirildi[kaynağı değiştir]

Eski metin yalan yanlış bilgilerle dolu bir polemik metni idi. Vikipedi standardının çok aşağısında olduğu için tümden değiştirdim; sadece birkaç cümleyi sakladım.

Dipnotların hepsi kafadan atma idi. "Misyonu Arap ayrımcılığı ve batı emperyalizmine karşı mücadele etmek idi.[1]" cümlesine Philip Stoddard kaynak gösteriliyor, Stoddard'da böyle bir şey yok. "İddialara göre, Talât Paşa hükûmetinden sonra yeni hükûmeti kuran Ahmet İzzet Paşa teşkilatın tüm belgelerini yoketme emri vermiş.[2]" tezi Taner Akçam'a atfediliyor. Akçam'da böyle bir iddia yok, belgelerin yurt dışına kaçmadan önce Talat ve Enver tarafından yakıldığı tüm kaynaklarda mevcuttur, Ahmet İzzet Paşa kabinesi bu iddialar yüzünden istifa etmiştir. "Stoddart'a göre, Teşkilat-ı Mahsusa, Ermenilerin sınır dışı edilmesinde herhangi bir rol oynamamıştır. [4]" üstelik Stoddard'da hayali sayfa numaraları da bildiriliyor. Oysa Stoddard konuya tek kelimeyle bile değinmemiş.--Zenci fil 18:22, 11 Eylül 2007 (UTC)