Tartışma:Tahran Üniversitesi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Yükseköğretim (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yükseköğretim maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yükseköğretim kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

"12 Eylül 1980’de üniversiteler susturuldu. Birçok üniversite hocası işten çıkarıldı öğrencilerin çoğu kovuldu. Böylece Tahran üniversitesi de diğer üniversiteler gibi kültürel devrim kapsamında islamileşttirilmek adına kapatılmıştı.

1982'ye kadar tüm üniversiteler kapalı kaldı. 1982’de birçok hoca işten çıkarılmış ve geri dönememişti bir çoğu yurtdışına kaçmıştı. Üniversite tekrar işe başladı ama artık insanlar ikiye bölünüyordu “Hizbullahi olan ve olmayan”. Artık hiçbir öğrenci onların onayını almadan üniversiteye öğrenci olarak giremiyordu. Ülke savaş altındaydı. Zor koşullar olsa da üniversite tekrar işe başladı."

Tahran üniversitesiyle 12 eylül askeri darbesinin alakasını çözemedim. Üniversite İran'da darbe Türkiye'de nasıl alakaları oluyor? Bu kısım Türkiye'de ki yüksek öğrenim alanıyla ilgili burayla ilgisi yok, bölümden çıkarılmaslı

Kenan evren ve arkadaşlarının darbe girişimi ve Tahran üniversitesinin bağlantısı var mı bilinmez ama aynı günde Iran islam cumhuriyetine bağlı milisler Rafsanjaninin emriyle Tahran üniversitesine girerek üniversitelerin birkaç seneliğine kapatılmasına sebebiyet vermişlerdir. Bu olay ve Iran-Irak savaşı ile öğrenci itirazları ve Üniversitelerin oligarşiye karşı direnci kırılmıştır. Olay 12 Eylül 1980 Darbe girişimi ile bağımsızdır.