Tartışma:Siyah-beyaz

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Sinema (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Sinema maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Sinema kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

İkilemeler arada tire olmadan yazılır[kaynağı değiştir]

İki farklı yapıda "SİYAH/BEYAZ" örneği vardır:

İKİLEME OLMAYAN tireli SİYAH-BEYAZ : Beşiktaş JK maddesinde "renkleri" bölümünde yer alan "siyah-beyaz" örneği yalnızca "siyah" ve "beyaz" renklerini içerdiği için ikileme değildir ve doğal olarak aralarına tire koyularak yazılır.
İKİLEME OLAN tiresiz SİYAH BEYAZ : "siyah beyaz film", "siyah beyaz fotoğraf" örneklerindeki "siyah beyaz" kullanımı tipik bir ikileme örneğidir ve adı geçen "siyah" ve "beyaz" renkleriyle sınırlanmayıp üçüncü bir rengi ("gri) ve tonlarını da barındırır. Siyah Beyaz film maddesindeki adlandırma böyle bir ikilemedir. Fakat, araya tire konularak yazılan Siyah-beyaz maddesi de bir ikilemedir ve tiresiz yazılması gerekir. Tanımından ("Tanıma dahil olan eserler sadece siyah ve beyaz renklerini değil gri tonlarını da barındırır") da anlaşılacağı üzere adlandırmada yer alan siyah ve beyaz renkleriyle sınırlı değildir. Siyah-beyaz madesinin İngilizce karşılığı en:Black-and-white olup AND bağlacıyla kurulu bir ikileme ("Reduplication" < http://www.sas.upenn.edu/~haroldfs/echoword/) örneğidir. İngilizcede AND (ve) bağlacıyla kurulan ikilemeler, Türkçede "ve" bağlacı olmadan kurulurlar ve tiresiz yazılırlar. İkileme tartışması için Arama-kurtarma maddesinin tartışma sayfasına da bakılabilir. --Kmoksy 01:47, 14 Kasım 2011 (UTC)