Tartışma:Satanizm

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Din (C-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Din maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Din kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Satanizm ile ilgili bu maddede önemli eksikler var[kaynağı değiştir]

Satanizm orta çağ avrupasında kiliseye karşı gelenlerin tabi tutulduğu bir terimdi. Papazlar klise buyruklarını ve baskıları yersiz ve saçma bulan, buna karşı aydınlanma itiliminde olan kişilere şeytani ve şetancı yapıştırması yapılarak klisenin gücü hakim kılınmaya çalışılıyordu ve başarılı da oluyorlardı. Günümüzde türkiye'de dini tarikatlar vs.. sıkışınca masonluk siyonizm, sebataycılık gibi tehditleri(!) ortaya sererek güçlerini peşitirdikleri ve kendi tarikatlarına ya da düşüncelerine, felsefi, dini ya da siyasi felsefelerine uymayanları, kendileri için tehdit oluşturanları mason, sebataycı ilan ettikleri gibi (kendi içinden çıkmış ve daha sonra ters düştükleri kişiler de sebataycı ilan edebiliyorlar. bkz. Oktar Babuna) ortaçağ avrupasında da klisenin dogmatik buyruklarına boyun eğmeyenlere de sanatist, cadı damgası vurularak engizisyon'un gereği yapılıyordu... Günümüz Türkiye'sinde de toplamda yaşanmış olan 2-3 vakaya rağmen dini kesim (tarikatlar, uç oluşumlar) satanizmi tehdit olarak ortaya sererek bundan güç ve savunma için hak elde edebiliyor ve propaganda aracı olarak kullanabiliyorlar...

Tarih boyunca dinler otoritelerini korumak için iftira olarak nitelendirebileceğimiz (vurun kahpeye hikayesindeki gibi) tehdit unsurları yaratıp bu yarattıkları tehditle mücade eder duruma gelerek varlıklarını sürdürmeyi hedeflemiş başarmışlardır. Bu sadece dinler/dogmalar için geçerli değildir. devletlerde önce tehdit yaratıp daha sonra onla mücadele ederek kahraman olmaya aday olmuşlardır. Örn: Amerika birleşik devletleri afkanistan'ın en küçük tarikat olan taliban a maddi yardım yaparak güçlenmesine ve tehdit haline gelmesine neden oldu. daha sonra dünya için tehdit olan(!) taliban ile savaşmak adına afkanistanı işgal ederek hem dünyayı kurtaran özgürlükçü ülke ünvanını pekiştirdi hem de afkanistanın yönetimine dahil oldu...

Dünya'da bir tane bile satanist/mason/sebataycı vs olmasa bile dini dogmatik otorite için satanizm tehdit olarak kalmaya devam edecektir. Tehdit yoksa gerekte yok demektir. Bu nedenle gerekli olabilmek ve dolayısıyla varlık sürdürebilmek için tehdit yaratılmalı varolanlar ise korunmalıdır...

Modern satanizm ile ilgili bölüm ise yerinde ve yeterlidir.

--Parmenides 03:45, 14 Kasım 2006 (UTC)

Kaynaksızlık...[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,

Maddede çok fazla yorum var, çok fazla atıf var; ama hiç kaynak gösterilmemiş. Ayrıca Satanizm'in önemli 21 düsturundan bazıları şunlardır.. diye başlayan kısmın ne kadar doğrulanabilir, ansiklopedik ve nesnel olduğu tartışmalı... kaynak da gösterilmemiş. Genel olarak kaynaksız şablonu koyacağım, eğer atıf ve yorumlara kaynak getirilmezse çıkarılacaklar (buna 21 düstur dahil). Unutmayalım: özgün olmayan, doğrulanabilir ve kaynaklı olmak Vikipedi'nin temel ilkelerinden. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - Noumenon mesajkatkılar 19:21, 15 Ocak 2007 (UTC)

Kendi eklediğim kısımlar için İngilizce Vikipedi Satanizm maddesini ve Türkçe Vikipedi Yezidilik maddesini gösterdim. Filanca 19:51, 15 Ocak 2007 (UTC)

Birkaç Kaynak...[kaynağı değiştir]

Kitaplar: Erdem Katırcıoğlu - Bir Satanistin Anıları (Kitapçılarda bulmak zordur; internet siparişi öneririm.) Antan Szandor LaVey - Satanic Bible (Türkçe çevirisi yok, internet üzerinde ücretli satılıyor. Fakat isteyen herhangi bir P2P programıyla bulabilir Kazaa, Ares vb. bir programdan....)(daha fazla bilgi istiyoruz biz kardeşim!!!)

Websiteleri http://www.churchofsatan.com (İngilizce) http://www.satanism101.com (İngilizce)

Bu şüphesiz ki bir din[kaynağı değiştir]

Kullanıcı Abuk78'in değişikliğini biraz da istemeyerek geri aldım, hemen açıklama da yapamadım, bu eksikliği tamamlamak istiyorum: Kendisi giriş cümlesini "şeytanı kutsal bir varlık olarak yücelten ve ona tapmayı emreden veya şeytanın temsil ettiği değerlere tapmayı öğütleyen inanç sistemi" diye değiştirmişti. Eski cümlenin birkaç açıdan daha iyi olduğunu düşünüyorum: 1.Satanizm bir şeyi VEYA bir başka şeyi değil, bütüncül bir şeyi savunuyor. 2.Diğer dinler gibi müminlerine bir "öğüt"ten fazlasını veriyor, öğüt kelimesi hafif kaçıyor. 3.Bu bir "inanç sistemi" elbette ama dilimizde bunun için daha uzman, daha doğrudan bir kelime var: Din. Onun da ilk cümlede geçmesi gerekli bence. 4.Yeni cümleyi eskisine oranla daha uzun ve karmaşık buldum. Basit ve hedefe yönelik olan cümleler tercih edilmeli. Saygılar, Filanca 19:59, 23 Haziran 2007 (UTC)

Merhabalar. "Öğüt" ve "inanç sistemi" sözcükleri amaca tam olarak hizmet etmiyor olabilir, haklısınız. Ancak bütünü ele aldığınızda Satanizm'in tüm kolları şeytana tapmayı emretmiyor. Satanizm "şeytani kabul edilen değerleri" yüceltir ve aslına bakarsanız satanistlerin bir kısmı, tanrıya da, şeytana da inanmazlar. Bu yönüyle bakıldığında hazcılıkla ve nihilizmle benzerlikler gösteren felsefi bir akım olarak da kabul edilebilir. Tanım cümlesini bu eksikliği gidermesi için değiştirmiştim. Saygılar. --Abuk SABUK 21:03, 23 Haziran 2007 (UTC)


Selamlar, 'din' kelimesi ile 'inanç sistemi' aynı anlamları taşımazlar. Dinlerde bahsi geçen kurallar emirler, ibadetler, vs gibi zorunlu olan kurallar mevcuttur. ve tüm dinler dogmatiktir. inanç sisteminde ise dogmatizm'e sahipdir ne de zorunlu değiştirilemeyen kurallara. o yüzden aynı anlamı taşımazlar. Saygılar.--Kullanıcı:Octavius 04 Ocak 2007

Birkaç kaynak ve bilgi daha...[kaynağı değiştir]

Merhabalar. Wikipedia'da henüz çok yeni olduğum için yanlış bir şey yapmadan, madde ile ilgili eklemelerimi sizlerle öncelikle burada paylaşmak istedim. Çünkü daha nasıl referans verilir, nasıl ekleme yapılır, bunları çözmeye çalışıyorum. Yapmak istediğim eklemelere gelecek olursak:

Satanizm kök olarak, Türkçe'de şeytan anlamına gelen Fransızca Satan kelimesinden türetilmiştir. Satanizm'in tarihi ilk çağlara; Paganizm'e, Şamanizm'e ve Witchcraft'a (cadılık) kadar dayanır. Fakat Modern Satanizm'in şekillenmeye başlamasına milat olarak Aleister Crowley'nin "The Book of Law" kitabını almak yanlış olmaz. Crowley'nin kitabındaki öğretileri temel edinmiş "Şeytan Kilisesi" de Anton Szndor Lavey tarafından 1966'da kurulmuştur. Satanizm'de tapınılan varlık "Baphomet", "Lucifer" ya da "Satan" olarak isimlendirilen; boynuzlu, keçi sakallı, vücudunun yarısı kadın yarısı erkek, keçi ayaklı ve kuyruklu bir yaratık olarak betimlenen şeytandır. Lavey'in Şeytani Kitâb-ı Mukaddes'indeki (Satanic Bible) dokuz ilke şunlardır:

  • Satanizm istediğini yapma özgürlüğünü verir.
  • Satanizm ruhsal boş umutlar, hayaller yerine hayatı ve var oluşu sunar.
  • Satanizm kendini aldatmak yerine lekesiz, tertemiz akıl sunar.


KATILIYORUM: Buradaki herkese katılıyorum gerçekten çok fazla yorum var düzeltilirse çok iyi olur..

  Bilginize.
  • Satanizm boş yere harcanan sevgi yerine hak edenler ile sevgini paylaşma imkânı sunar.
  • Satanizm vurana öbür yanağını dönmektense intikamını alacak gücü sunar.
  • Satanizm uğraşman gereken gerçek sorumluluklar verir.
  • İnsan diğer bütün hayvanlardan ayırt edebilen yeteneği sayesinde daha vahşi olabilir.
  • Günah diye bir şey yoktur.
  • Şeytan kilisenin en iyi dostudur.

Satanizm'in sembolleri arasında Pentagram (beş köşeli yıldız), buhurdanlık ve büyü amaçlı yakılan çeşitli tütsüler, kurukafa ve insan kemikleri, mumyalanmış hayvanlar, siyah mum, gümüş kadehler, anthem (büyücü hançeri), siyah renk, ters haç ve ters hilâl sayılabilir.

Satanik Takvim:

  • 7 Ocak: Kan kutlaması.
  • 17 Ocak: Oral, vajinal seks kutlaması.
  • 25 Ocak: Seks orjileri, kadın ve çocukların kurban edilmesi.
  • 2 Şubat: Hayvan ve insan kurban edilmesi.
  • 1 Mart: Hayvan ve insan kanı içme.
  • 24 Mart: 16 yaşındaki kızların Lucifer ile düğünü.
  • 30 Nisan: Lucifer'ın doğum günü, bunun şerefine 1-15 yaşındaki kızların kurban edilmesi.
  • 21 Haziran: Bestialite ve Sodomi.
  • 1 Temmuz: Lucifer'a bakire sunumu.
  • 3 Ağustos: İnsan ve hayvan kurban etme.
  • 30 Ekim: Tüm kutsal sıvıların içilmesi.
  • 21 Aralık: Hayvan ve insan kurban etme.
  • 24 Aralık: Şeytan'ın gecesi.


Yukarıdaki bilgilere kaynak olarak da aşağıdaki kitaplar ve internet siteleri incelenebilir:

Daha detaylı bilgiler ve çeşitli kaynaklar buldukça ekleme yaparım. Bu bilgiler ve kaynakların doğruluğu ve geçerliliğinde hemfikirsek lütfen eklemem konusunda haber verin ya da üşenmem derseniz uygun formata koyup siz de ekleyebilirsiniz maddeye. Teşekkürler, herkese kolay gelsin. --Hokage 23:14, 27 Eylül 2007 (UTC)


--- Comment : Böyle bir cahillikle buraya yazı yazmanız kadar iğrenç bir şey olamaz , Satan / Lucifer ile Baphomet aynı şeyler değildir , Satan ' ın yarısı kadın yarısı erkek değildir veya keçi sakalı yoktur ... Satanizm'de herşey serbest değildir , Satanizm kesinlikle kan/can fedakarlıkları beklemez , Acınacak haldesiniz .

Basitçe : "THERE IS NO GOD BUT MYSELF" "KNOWING THIS, WHO DARES WORSHIP THE FALSE GODS OF THE KORAN AND BIBLE?" -SATAN FROM THE QU'RET AL-YEZID

www.joyofsatan.org ' u ziyaret edin ..

78.185.134.240 13:33, 13 Eylül 2012 (UTC)

21 Düstur Saçmalığı[kaynağı değiştir]

Bir kez sildim ve 21 düstur diye bir şeyin olmadığını yazdım ama tekrar tekrar yerine koymakta ısrar edenler var. Laveyan satanizmde 21 düstur filân yoktur. Bu yüzden gene siliyorum ve yetkilileri bu yanlış bilginin Vikipedi'ye sürekli yeniden sokulma çabasını kontrol altına almaya çağırıyorum. --Zcs 06:48, 4 Şubat 2008 (UTC)

katılıyorum.88.230.168.122 00:37, 17 Şubat 2012 (UTC)

ruhani satanizm ile enkiyanizm bazen kari$tiriliyor. ruhani satanizm hicbir tapiciligi kabul etmez, sadece ki$isel geli$ime onem verir. bu ince cizgiyi umarim arkada$larimiz anlarlar. saygilar.

dış bağlantılar değiştirilip duruluyor[kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar

   * Laveyan Satanizm (İngilizce)
   * Church of Satan (ingilizce)
   * Satan in Turkey, Ruhani Satanism (Türkçe)

Sonuncu link, sanırsam bir hack hadisesinden sonra www.sataninturkey.net oldu, fakat eski adresi (sataninturkey.org) çalanlar, adresin ününden yararlanmak için, daima dış bağlantılar linkini değiştirip, kendilerine yönlendiriyorlar.

Kitlenebilir mi?

Kaynaksız , kanıtsız ve yönlendirici[kaynağı değiştir]

Çoğumuzun dediğine katılıyorum hiçbir kaynak ve kanıt yok ve bazıları fark etmesede bir yönlendiriciliği var belki ilk yazan böyle yazmamış olabilir ama bazı kişiler kafalarına göre değiştirebiliyorlar malesef ki bunun için önlerinde ne bir engel ne de bir kural yok yani ben gidip değiştirden satistlik şöle güzel falan desem hiç bir engelle karşılaşmam (Site tarafından)

Dış bağlantılardaki siteler tamamen maksatlı övgü, propaganda ve reklam amaçlıydı. Geri getiren olursa şikayet ederim. Böri 09:06, 19 Aralık 2009 (UTC)

Ama Commons kaldırma. Takabeg ileti 09:10, 19 Aralık 2009 (UTC)

Kedi ve kız kesmek, sapıklık, metal müzik kompleksi.[kaynağı değiştir]

Bende Aleviliğe Mum söndü eklemek, Sünniliğe pedofili ekleyeyim, Her ne kadar inancım olmasada Satanizme site yöneticilerinden bilginin kullanılması ve kirliliğine, önüne gelene karşı eşit duruş bekliyorum.(85.108.80.196 12:14, 7 Mart 2011 (UTC))

maddedeki hangi ifadelerden söz ettiğinizi detaylandırırsanız maddeyle ilgilenenler açısından daha yararlı olur. --ki bl 14:48, 7 Mart 2011 (UTC)