Tartışma:Paris Barış Konferansı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Uluslararası ilişkiler (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Uluslararası ilişkiler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Uluslararası ilişkiler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Ateşkes antlaşmalarından sonra barışın sürekliliğini sağlamak amacı ile yapılan Paris Barış Konferansı , 18 Ocak 1919 da başladı.Konferansa 32 devlet temsilcisi katıldı.
Konferans açıldığında görüşülen ilk konu,Milletler Cemiyeti'ne ilişkin esasların belirlenmesi oldu.Savaşta ele geçirilen toprakların nasıl yönetileceği ile ilgili görüşmelere başlandı.Gizli antlaşmalara dayanan toprak kazançlarını kabul etmeyen ABD başkanı Wilson'un getirdiği çözüm ,söz konusu yerlerin Milletler Cemiyeti'ne bağlı olarak yönetilmesiydi.Buna da manda sistemi adı verilir.Alınan yerler, bir süre için ya Milletler Cemiyeti'nin ya da bu cemiyetin tayin ettiği büyük bir devletin yönetimine verilecekti.Zaten bu konferansın amacı Osmanlı İmparatorluğu'nu parçalayarak büyük devletlerin sömürgesi haline getirmekti.
 Bu görüşmelerde Arap Yarımadası'nı, Filistin'i, Suriye'yi,Irak'ı manda sistemiyle yönetecek bir devletin tayin edilmesi ve Anadolu da ise bir Ermeni Devleti'nin kurulması kabul edildi.
 Ayrıca Yunanlıların İtilaf Devletleri'nin yanında savaşa katılması, savaş sırasında Ermenilerin Ruslara yardım etmesi,bu devletlerinde Osmanlı Devleti'ni paylaşanlar arasına girmesine sebep olmuştu.
 İngilizlerin desteğini de alan Yunan Başbakanı Venizelos ,konferansta bütün Ege Adaları'nı,Trakya'yı, Batı Anadolu'yu istedi.Venizelos'un bu isteğine İtalya ve Amerika itiraz etti.İtalyanlar,yaptığı gizli antlaşmalara dayanarak Yunanlılara Anadolu'dan yer verilmeyeceğini düşünüyorlardı.Fakat,İngiliz ve Fransız delegeleri Yunanlıları destekledi.Venizelos'un sahte belgelerle Avrupa kamuoyunu yanıltması ve zengin yunanlı tücarların propagandası ile ABD Başkanı Wilson'un da onayını aldı.İzmir ve çevresi ile Trakya'nın Yunanistan'a verilmesi kararlaştırıldı.İtalya'ya ise Batı Akdeniz bölgesi bırakıldı.Bunun üzerine İtalya ,konferansı terk etti...