Tartışma:Oryantiring

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Spor (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Spor maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Spor kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Madde başlığı Türkçe değil, değiştirilmesini öneriyorum[kaynağı değiştir]

Orienteering İngilizce bir kelime. Gerek Türk Dil Kurumu (Türk Dil Kurumu), gerekse Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bünyesindeki asbaşkanlık (http://www.oryantiring.org/CMS/index.php), bu spor için "oryantiring" kelimesinin geçerli olduğunu kabul etmiş ve sporcular arasında da bu kullanım yaygınlaşmıştır. Konuyla ilgili tartışmaları hatırlıyorum, özellikle aynı Latince kökten gelen oryantal, oryantasyon, oryantalizm gibi kelimelerin Türkçeleşmesi esas alınmıştı.

TDK'nın da benimsediği bir diğer karşılık "yönbul", şimdilik pek yaygın kabul görmese de maddede bu kelimeye de yer vermekte yarar var. Filanca

Yönbul bence muhteşem bir isim olmuş! TDK'nın benzer duyarlılığı ve çabukluğu bilgisayar terimleri için de göstermesini dilerim... Aras 18:23, 20 Mayıs 2006 (UTC)

Aylardır "orienteering" başlığı altında bulunan maddeyi genişletip Türkçeleştirmemin hemen ardından birisi madde başlığını şu yorumla değiştirdi: 18:29, 20 Mayıs 2006 Cansız (Türkçe'de var olan bir kelimeyi, ingilizce karşılığına yönlendirmeyelim lütfen. Mümkünse tersini yapın) Öncelikle, bu doğru olsa dahi, içinde tam 32 kez "oryantiring" kelimesi geçen maddenin sadece başlığını değiştirerek ansiklopedicilik yapılmaz! Bu biraz emek işi; açıklamaları, maddeyi okumadan patt! diye değişiklik yapmak ucuz Türkçeciliktir. Ayrıca Cansız'ın oryantiring yaptığını da zannetmiyorum, yapsaydı bu değişikliği gerçekleştirmezdi. Neden mi? İddialara bakalım:

  • Oryantiring kelimesi İngilizcedir: Yanlış. dictionary.com
  • Oryantiring kelimesi Türkçe değildir: Yanlış. TDK Oryantiring asbaşkanlığı
  • Ben türkçe bir başlığı İngilizcesiyle değiştirdim: Yanlış. Maddenin ben değiştirmeden önceki başlığı İngilizce "orienteering" idi, bugün ben Türkçeleştirdim : [Eski madde] Hem bu yabancı kelime, Kasım 2005'ten Mayıs 2006'ya, ben madde üzerinde çalışıncaya kadar 7 ay başlıkta kalmış ve kimse tek kelime etmemiş! İronik şekilde, ben Türkçeleştirme çabasına giriştiğim gün Cansu uyanmış.
  • Türkçe olası karşılıklardan "yönbul", diğer olası karşılık "oryantiring"e tercih edilmelidir: Bu yanlış denmese dahi son derece tartışmalı. Yıllardır bu sporu yapıyorum, orienteering kelimesinin Türkçeleştirme çalışmalarına şahsen katıldım, tek bir sporcunun, klübün, kaynağın "yönbul" kelimesini kullandığını görmedim. Ayrıca hayatın bazı gerçeklerini kabullenmek gerekli: Diller birbirlerinden borç kelime alır ve onuları kendilerine, kendi okuyuşlarına, kendi söyleme tarzlarına mal ederler. Maddeyi okuyanların göreceği üzere, İngilizce "orienteering" kelimesi de İsveççe "orientering" kelimesinden gelmiştir. Türk sporcuları "oryantiring" derken, "yönbul" maddesi yazmak doğru değildir. Buna rağmen "yönbul" kelimesini de ilk kez bugün yine ben eklemiştim maddeye!
  • Son olarak, maddenin tümünü silip başka maddeye aktarmak Vikipedi politikalarına aykırıdır. [[1] Sayfanın ismini değiştirmek] Bunun yerine önce yönlendirme sayfasını silinecekler listesine alıp silmeniz, sonra da orjinal sayfanın başlığını değiştirmeniz gerekirdi.

Bu özenle yazılmış ve dilbilgisi konusuna dikkat edilmiş bir maddedir, lütfen dikkatle okuduktan sonra değişiklik yapınız. Filanca 20:23, 20 Mayıs 2006 (UTC)

--- Still about the name though you've had this discussion already more than a decade ago: Estonians have chosen a word "Orienteerumine", which is of course derived from "Orienteering". In Finland, though having a language very close to Estonian use home grown word "Suunnistus" (resembles the same as "directioning", but having actually no any other meaning except orienteering). However, it took decades before the current form was stabilized in Finland. The sport was started in Finland maybe around 1910s, and maybe till 1940s varying names were used, many of them being very peculiar. The current form in national orienteering federation's name was took place as late as 1959, so I guess that by then the name was stabilized.

JariOjala (mesaj) 07.14, 11 Ekim 2019 (UTC)Yanıtla