Tartışma:Nadir Nadi

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Siyaset (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Siyaset maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Siyaset kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Biyografi (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Nadir Nadi ve Yahudi karşıtı yazıları üzerine[kaynağı değiştir]

Maddede "Nadir Nadi, Hitler'e ve Nazilere olan hayranlığıyla bilinir. Bu nedenle kimi çevreler tarafından Nadir Nazi olarak adlandırılmıştır. Nazilerin Yahudi politikasını destekler yazılar yazmış ve yazılarında Yahudilere karşı oldukça sert ve kaba bir üslup kullanmıştır'." diye bir bilgiye yer verilmiş. Bu cümleler Nadir Nadi'yi değil de Yunus Nadi'yi anlatıyor gibi geldi bana. Özellikle Yunus Nadi'nin Ahmet Emin Yalman ile arasında geçen tartışmalar ağır bir dilin göstergesidir bu konuda ancak aynı örneği Nadir Nadi için verebiliyor muyuz? Şahsen benim okuduğum herhangi bir yazısında aleni biçimde bir Yahudi karşıtlığı yoktu. Şayet elinde kaynak varsa bunu ekleyen kullanıcının, bu yazı veya yazıları burada da paylaşabilir mi mümkünse? Ben de görmüş olurum. Vitruvian (mesaj) 19:04, 11 Aralık 2013 (UTC)

Nadir Nadi'nin özellikle gençlik dönemlerinde farklı eğilimlerde olduğuna dair aksi bir şey söylenilemese de, onun Yahudi karşıtlığıyla alakalı bilgi verebilecek yazılarının varlığından haberdar değildim ve bundan dolayı yukarıdaki yazımı yazmıştım. Biraz araştırabildim bu konuyu. Nadir Nadi 20'li yaşlarda Viyana'ya gider ve oradan çeşitli gözlemler edinerek Türkiye'ye geri döner. 1938 yılında (30 yaşındadır) ise kaleme aldığı 9-15 Haziran 1938 tarihli "Hitler Viyana'sından Röportajlar" başlıklı yazılarında Viyana gezisi sırasında gözlemleri üzerinden Yahudiler hakkında da görüşlerini yer vermiş kendisi, yazı dizinin küçük bir kısmını bulup okuyabildim. Yazısından anladığım üzere Nadir Nadi muntazam burnunu örnek göstererek Yahudi olmadığına dair bir delili(!) bulmuş gözüküyor. Bu bize ırkçılıkla alakalı olarak tam manasıyla bir ipucu verecek değil, diğer önemli noktalara gelelim. Şöyle diyor Nadi: "senelerden beri zavallı Avusturyalıların Yahudilerden neler çektiğini iyi biliyordum. (...) Yahudilerin her yere girip çıkmalarına engel olmak öyle vahşet, cinayet denecek bir taşkınlık sayılmaz herhalde..." Yalnız Emine Uşaklıgil'in de söylediği gibi Nadir Nadi hayatının ilerleyen safhasında daha sol bir noktaya gelerek kendini "sosyalist eğilimli" bir insan olarak tanımlamıştır. Onun Cumhuriyet'i aydınlanmacı düşünceye yönelmiş ve böylelikle farklı bir pozisyona oturmasını da bilmiştir Nadi. Dolayısıyla maddedeki yanlış bulduğum ilk cümle olan "Nadir Nadi, Hitler'e ve Nazilere olan hayranlığıyla bilinir" demek doğru olmaz. Kişinin dönemsel görüşleri üzerinden yola çıkarsak, faşist Mussolini'yi sosyalist, Cumhuriyetçi Reagan'ı da Demokrat, liberal Ertuğrul Özkök'ü de sosyalist yaparız. Çünkü bu saydıklarım bir zamanlar örneklerden de anlaşılacağı üzere farklı görüşteydiler. Maddedeki ikinci cümle şöyle: "Bu nedenle kimi çevreler tarafından Nadir Nazi olarak adlandırılmıştır." Bu yakıştırma daha çok Yunus Nadi'ye yapılmıştır. Yaygın olarak Nadir Nazi türünden bir benzetmeden haberim yok. Maddede geçenleri düzeltmenin yolu onun siyasal değişiminden ve geçmişinden bahsedilerek aşılabilir. Tabii ki eski görüşlerine de yer verilir. Kendim bu madde ile zaman bulunca ilgilenebilirim. Şimdilik zamanım en fazla bu yazıyı yazmaya yetiyor. İyi çalışmalar. Vitruvian (mesaj) 17:13, 19 Aralık 2013 (UTC)