Tartışma:Mustafa (film)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türk sineması (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türk sineması maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türk sineması kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

[kaynağı değiştir]

  • Merhabalar,
  • Öncelikle bu olay cidden skandal mı? Yani kastım şu: bu maddeye girebilecek kadar ansiklopedik bir bilgi mi? İnsanlar bundan çok bahsetti, sayısız ulursal çaptaki dergide, televizyon kanalı programlarında, gazetelerde kendi başına haber edildi, kayda değer şahıslarca tartışıldı vs. mi? Yok değilse öncelikle bu bilgi bu maddede yer almalı mı almamalı mı onu tartışmamız gerekir.
  • Ama en önemli husus şu: Vikipedi gazete haberleri koleksiyonu değildir. Gazetelerde görülen her haber Vikipedi'ye eklenemez. Aynı zamanda gazeteler bilimsel kaynaklar değillerdir, hata oranları çok yüksektir ve güvenilebilirlikleri, doğrulanabilirlikleri ve tarafsızlıkları tartışmalı olabilir bu sebeple kaynak olarak kullanılırken ya birden çok farklı gazetelerin haberleri bulunmalıdır ya da gazeteler dışı bilimsel kaynaklara yer verilmelidir - gazeteler ideal kaynaklar değillerdir. Bir gazetenin tek bir haberini kaynak göstererek bir kuruma belirli bir lafı atfedemezsiniz. Bunun sadece Vikipedi politikaları açısından yanlış olmasını bırakın, yasal ve etik olarak da yanlış. Son olarak: bir kaynaktan bir bilgiyi aktarırken ikinci mi birinci mi kaynak olduğuna, ifadelerdeki netliklere ve muğlaklıklara çok dikkat edin; bir iddia, dedikodu veya kaynaksız alıntıyı net bir olgu veya resmî bir demeçmiş gibi sunmayın. Haberde şöyle deniyor: İddiaya göre sponsorluktan vazgeçmesinin nedeni ise şöyle: Turkcell yönetimi "bizim her kesimden müşterimiz var, bu filme sponsor olursak bir kesimi karşımıza alabiliriz" dedi. Haberin kendisi bile bunu bir "iddiaya göre" diye verirken biz kesin ve kendimizden çok emin bir şekilde: Turkcell bu ani karar değişikliğinin sebebini "her kesimden müşterilerinin olması ve eğer filme sponsor olurlarsa Türkiye'de müşterilerinin bir kısmını kaybetme kaygısı duymaları" olarak ifade etmiştir diyoruz. Üstelik kaynak olarak da elimizde bir Turkcell beyanatı falan yok; o gazete haberi var o gazete haberinde ise iddia deniyor biz ise iddia falan demiyoruz kesin bir şekilde demiş, demeç vermiş gibi sunuyoruz. Lüfen. Bir kuruma bir lafı atfetmek Vikipedi:İftira'ya kadar götürür. Sayısız olumsuz sonuç doğurabilir. Gazetelerden mümkün olduğunda az yararlanmamız gerektiğini hatırlatmak isterim, kullanırken de azami oranda dikkatli olmamız lazım.
  • Eğer bahsettiğim hususlarda iyileştirme ve ek kanıt sunulamazsa ilgili kısmı tamamen çıkaracağım. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 02:15, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Uyarınız çok yerinde olmuş, vikipedi adına teşekkür ederim. Maddeye "iddia ifadesi" eklendi, açıklama ifadesi düzeltildi ve alıntı yapıldı, kaynak sayısı ve iddia kökeni net olarak eklendi.
  • Vikipedi'de iddialara yer vardır, iddianın önemi de öznel olarak önemsiz bulunabilir, bu öznel durum çeşitli kaynağı belli iddiaların Vikipedi'de olamayacağı anlamına gelmez diye düşünüyorum.
  • Turkcell tarafından yapılmış resmi bir açıklama varsa eklenmelidir, yoksa da olana kadar bu şekilde beklemek mantıklıdır.
  • Vikipedi'de gazetelerden alıntı yapılabilir, ancak dediğiniz gibi her haber ansiklopedik öneme sahip değildir.
  • Eğer vikipedi'de Mustafa (film) adlı bir madde olacaksa bu iddia film açısından ansiklopedik öneme sahiptir diye düşünüyorum.
  • Maddenin şu halinde problem varsa sizin ve diğer kullanıcıların da katkılarıyla eksiklikler giderilmeli, düzeltmeler yapılmalıdır.--Dr.tolga 12:55, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Evet. Skandal olsun olmasın, iddiaya dayalı gereksiz bölüm kaldırılmalıdır. Vikipedide sadece ve sadece sabitleşmiş ve kanıtlanmış bilgiler verilmelidir. Dedikosu haberleri verilmelidir. Karalama kampanyası olarak algılanabilecek yazılar da yer almamalıdır. Zaten bir film için önemli olan içeriktir, sponsor değildir. Kısaca Vikipedi Yellow journalismin yapılacak bir yer değildir.Takabeg ileti 12:59, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Bir sinema maddesinde lk başta eklenecek konular zaten bunlar değildir. Konusu ve gidişatı, yapımı, gösterime girimi, oyuncular, afişi vb. konularda bilgiler verilir. Bu sayfayı gelipte okumaya çalışan bir kişi bu konuları görmek ister. Şuanda madde içerisinde hiçbirşey yok desem yerinde. Madde geliştikçe, hakkındaki bilgiler çoğaldıkça film hakkında tartışmalar, görüşler yorumdan uzak bir şekilde birincil, ikincil referanslara göre girilir. --Muratsahinileti 13:56, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Skandalın cidden skandal olduğunu düşünmüyorum... kayda değer gibi gözükmüyor. Tabii yanılıyor da olabilirim. Bu arada cidden de bir karalama kampanyası, yalan habermiş, Turkcell bugün yazılı açıklama yapmış: [1]... Ve düşünün biz günlerce Turkcell'in ağzından yalan bir alıntı aktardık. İşte bu sebeple tekrarlıyorum lütfen hepimiz gazeteleri kaynak olarak kullanırken iki kere değil 4-5 kere düşünelim... Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 15:40, 29 Ekim 2008 (UTC)
  • Evet Turkcell'in yazılı açıklamasını şimdi okudum. Ortada skandallık bir durum yokmuş, sonradan netleşti durum. Biz durum netleşene kadar (yaklaşık yarım günlük bir süre dahilinde) bir iddia yayınlamış olduk, ve olay netleşene kadar bu belirsiz iddianın gündeme etkisinin vikipediye bir yansıması olduğunu düşünüyorum. Netleştikten sonra silinmeye değer bulunmasına katılıyorum.--Dr.tolga 18:50, 29 Ekim 2008 (UTC)