Tartışma:Monumentum Ancyranum

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Ankara (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Ankara maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Ankara kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
  • Öncelikle tapınak hakkında bilgim yok ama madde ismi "Agustus Tapınağı" ve bu maddedeki yazıda "Roma İmparatoru Agustus adına bir bağlılık nişanesi olmak üzere yaptırılmıştır." ifadesi var. Fakat Roma imparatorunun ismi Agustus değil Augustus'tur. Buradan çıkan sonuca göre tapınağın ismi "Augustus tapınağı" olabilir. Tapınağı bilen bir kişinin buna açıklık getirmesi iyi olur.--Arjety 20:29, 25 Ağustos 2007 (UTC)
Yaptığım araştırma sonucunda tapınağın ismininde Augustus tapınağı olduğunu öğrendim. --Arjety 22:05, 28 Ağustos 2007 (UTC)

Maddenin diğer bir madde ile birleştirilmesi[kaynağı değiştir]

Bu Mönümentum Ancyranum adlı maddenin incelediği konu Ankara'da bulunan "Augustus Tapınağı" duvarlarında bulunan bir metin, bir tarihsel belgedir ve içeriği üzerinde tarihsel araştırmalar yapılmış bir belgedir. Bu maddede bu belgenin bulunması ve içeriği hakkında bilgiler bulunmakta. Belgenin içinde bulunduğu bina hakkında bilgiler bu maddede ancak ikinci hatta üçüncü önemi haiz.

Diğer taraftan bir diğer madde Augustus Tapınağı, bir antik mimarı eserinin incelenmesi hakkındadır. Yani o diğer maddenin ana konusu Ankara'da bulunan antik Roma çağından kalma bir tapınak ve tapınak hakkında mimarı bilgiler. O maddede tapınağın çeşitli mimarı özellikleri ele alınmakta. Çeşitli diğer mimari özellikleri arasında önemli bir özelliği de bu tapınak duvarlarında bir tarihi metin kazılmış bulunması: imparator Augustus'un veraseti. Ama "Augustus Tapınağı" maddesinin ana konusu "Mönümentum Ancyranum"maddesinde izlenen, belgenin bulunması ve belgenin içeriği konusu değil; bir eski binanın mimarisi ana konu.

Bir tarihsel metin Mönümentum Ancyranum ile bir mimari yapının (Augustus Tapınağı ayrı ve değişik maddelerde incelenmesi gerektiğini savunmaktayım. Ben şahsen mimarı ile çok ilgili değilim; ama metinin nasıl ortaya çıkartıldığı ve nasıl incelendiği şahsen benim için çok ilgi çekici. Onun için şu anda olduğu gibi Augustus Tapınağı ile Mönümentum Ancyranum maddelerinin ayrı ayrı olması çok mantıkı ve çok gerekli. Bunların birleştirilip acayip bir "çorba(!)" madde çıkarılmasına şiddetle aleyhtarım.noyder 11:05, 23 Ağustos 2011 (UTC)

Madde Adının Değişmesi[kaynağı değiştir]

11-01-2015 – Monumentum Ancyranum → Augustus Tapınağı[kaynağı değiştir]

  • Eski ad:
Monumentum Ancyranum (Tartışma • BağlantılarTaşıGünlüklerGeçmiş)
  • Yeni ad:
Augustus Tapınağı
  • Gerekçe:
Google ve devlette böyle. Mevcut adı ile Türkçe metinlerde geçmiyor. -- Kafkasmurat- 21:30, 11 Ocak 2015 (UTC)
  • Karar:
İstek yapılmadı Yapılmadı Kitap kaynaklarındaki yaygın kullanım Monumentum Ancyranum adından yana görünüyor. Konu ilgili tartışma sayfasında netleştirilmeli. --Superyetkinileti 18:37, 12 Ocak 2015 (UTC)
  • Neredeyse hiçbir güncel kaynakta Monumentum Ancyranum denmiyor. Bunun çevirisi olan Ankara Anıtı bile geçmiyor. Her yerde, devletin resmi yazışmalarında, medyada, yapının bulunduğu Ankara'da, yol tabelalarında dahi "Augustus Tapınağı" denmiş. Madde adını bu şekliyle insanların anladığını sanmıyorum. Bilimsel bir kullanım olabilir, ancak kullanışlı değil. Köpek maddesinin Canis lupus familiaris olması gibi bir durum mevcut.--Kafkasmurat- 07:43, 15 Ocak 2015 (UTC)