Tartışma:Mitra

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: 95.1.5.134 tarafından 1 ay önce Mithra-Mithras-Mitra başlığına
Vikiproje Hindistan (Başlangıç-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Hindistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Hindistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

78.177.75.195 13:34, 30 Nisan 2011 (UTC)lütfen bu konu hakkında bilgilerinzi vermeye devam edin

Ruscada Barış anlamına gelen Мир(Mir) kelimesi de Mitra kaynaklımı acaba?

Mithra-Mithras-Mitra[kaynağı değiştir]

Mezo-iran coğrafyasında Mithra, Romalılar arasında Mithras ve hindular arasında Mitra olarak adlandırılmıştır.

Öncelikle makalenin hindistan maddeleri listesinde olması tam olarak doğru değil. Zira bildiğimiz kadarıyla mithranın ilk yazılı kaydı Mitanni ve Hititler arasında yapılan bir anlaşmada geçiyor ki M.Ö. 1400'lere tarihlenmiş. Bu tabletin orijinali londra müzesinde korunuyor. Ayrıca Mehr-Mihr kökünden geldiğini varsayarsak eski farça,partça,persçe dilinden türediğini de düşünebiliriz. Bu noktada Mithra'nın mezo-irani orijinli olduğunu öne sürebiliriz ki bu da makaleyi mezopotamya-iran maddeleri listesine eklememiz gerektiği anlamına gelebilir.

Ayrıca Mithra'nın farklı formları olduğundan, farklı Mithraizm'lerde mevcuttur. Bunlar hint, mezo-iran, roma ve hellenistik mithraizmler olarak sınıflandırılabilir. Zerzevan kalesindeki ve doliche'deki mithraeum'lar yani mithras tapınakları roma mithrası orijinlidir. Boğa kurban sahnesi olan taraktoni, mithranın bir asker yada lejyoner yada komutan gibi resmedildiği ikonografiler bu külte özgüdür. Mistik inanç, gizem kültü oluşu ve benzeri özellikler yalnızca Roma Mithraizminde görülür. Bu nedenle sayfanın en altındaki kısım kaldırılmalı.

Ayrıca genel anlamda bu madde de F. Cumont'un hipotezleri yazılmış. Şamaş, kybele kültü, ve benzeri bağlantıları olduğu tezinin yalnızca bir tez olduğunu unutmayalım. Elimizde yazılı kaynak olmadığı için yalnızca yorum yapabiliriz. Dil kesinlikten uzak olmalı.

Son olarak yaklaşık 3500 yıllık bir ilah olan Mithranın az önemli sınıfında olmasını doğru bulmuyorum.

-- Mithra 95.1.5.134 11.26, 15 Mart 2024 (UTC)Yanıtla