Tartışma:Maya uygarlığı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seçkin madde Maya uygarlığı, bir seçkin maddedir. Madde (veya onun eski bir sürümü) Vikipedi topluğunun ürettiği en iyi maddelerden biri olduğuna karar verilmiştir. Buna rağmen, bu maddeyi güncelleyebilir veya geliştirebilirseniz, lütfen çekinmeyin.
Anasayfa ödül Bu madde 9. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 34. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 42. Hafta 2016 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
2 Ağustos 2008 Seçkin madde adayı Başarılı

mayalar ve mu kitasi[kaynağı değiştir]

mu kitasi sadece bir efsane olduguna göre ve dünya tahirinde hic olmamis bir yer oldugunu göre, lütfen mayalarin mu kitasindan geldiginle iliskin oldugu bölümü cikartin. mayalar mu kitasindan degiller. KureCewlik81 08:35, 2 Temmuz 2007 (UTC

maya uygarlığı ve mısır uygarlığı en eski uygarlıktır bilinen ve bunların kafatası biçimleri birbirine çok benzer ve bu iki medeniyetin yazıtlarında benzerlik varsa mu kıtasından gelmiş olabileceklerini güçlendirir bence en çok üzerine durulması gereken medeniyet bunlardır geleceğe bu medeniyetler sayesinde ışık tutabiliriz

kusura bakma, ama misir ve maya uygarlarin arasinda binlerce yil vardir. mayalar en erken M.Ö 600 ortaya cikmislar. misirlilarsa MÖ 3000 var olmuslar. mademki ikisi mu kitasindalar, o zaman mayalar niye 2400 sene arala kendilerini göstermisler? yazitlarinda hangi benzerlik var? --KureCewlik81 17:02, 27 Ocak 2008 (UTC)

bu açıdan haklı olama payınız var fakat kendi ulusumuzdada bu fark vardır anadoluda m.ö. türklerin yaşadığı daha geçen ay tespit edilmiş ve oğuzlarla aralarında yüz yıllar farkı vardır. ama sonuçta kökenlerimiz aynıdır bu nedenle nerden geldiklerinden çok bizim üstünde durmamız gereken konu bu insanların nasıl böyle bir yapıya kavuştukları ve şu an bilimin çözemediği olayları nasıl bildikleridir örnek: hiyerogliflerinde ufo resimleri vardır. (16.05.2008 umut uçar)

Eyer mayaların Mu kıtasından geldiğini düşünürsek pekde mantıksız değil 2400 yıllık kendilerini göstermemeleri. Bir kıtanın yok oluşu düşünülürse, birde üstüne şu piramitleri üstün matematik ve astronomi bilgilerini koyarsak , bir yok oluş hikayesi çok oturaklı oluyor. Bir kıta yok olurken üstün bilgi ve teknolojiye sahip bir ırk göç ediyor, ve yavaş yavaş yok olmaya başlıyor... Bence bunu düşünürsek hem Mu kıtası hem üstün bilgileri bir şekil alır. Yok olmaya başlayan ırkların zaman içinde bazen izlerinin görünmemesi şu anda 21.yy da bile gördüğümüz bir şey. Bunun için Mu kıtası ve ve ortak göç bana (belkide fantastik olduğu için) daha ilginç inanılacak bir şey gibi geliyor.

Bırakın benzerlikleri, komplo teorilerini, Mu kıtasının varlığı bilim tarafından kesin bir dille reddedilmektedir. Dolayısıyla bu maddede Mu kıtasıyla ilgili bir bölümün olup olmamasının tartışılması bile anlamsız. Gördüğüm kadarıyla o bölüm çoktan kaldırılmış, isabetli bir karar olmuş. Mehring 12:22, 22 Ekim 2011 (UTC)

İspanyolca wikiden çevirerek geliştirmeye çalıştığım bu maddeyi biraz daha geliştirip, düzeltip bir süre sonra Seçkin Madde adayı göstermeyi düşünüyorum. Eksik, hatalı, kaynaksız veya fazla görülen bir kısım varsa, şimdiden belirtilmesi maddenin aday olmadan önce daha yetkin bir hale gelmesini sağlayacaktır. Metin veya resimler konusunda olumlu veya olumsuz eleştirileriniz için şimdiden teşekkürler.--Düşünenadam 19:50, 9 Temmuz 2008 (UTC)

Maddedeki bazı yerlere kaynak belirtilmemiş. Oralara şablon koydum.--88.232.95.13 17:57, 10 Temmuz 2008 (UTC)

Son değişikliğe yapılan[kaynağı değiştir]

  • Marjinalite adlı kullanıcının, yaptığı değişikliğin geri alınmasına "Mayalar [değiştir]bu başlık adı altında Mimari araçları kısmında ufak fakat çok gerekli bir detay eklemiştim fakat silinmiş. nedenini öğrenmek istiyorum. teşekkürler" —

mesajı üzerine yazıyorum: Mayaların metal aletleri okside olup da kaybolmuşsa, diğer uygarlıkların metal aletleri niye kaybolmadan gelmiş?--Düşünenadam 23:23, 30 Ekim 2008 (UTC)


Mayalar hakkında son yapılan çalışmalardan biri Yrd. Doç. Dr. İsmail DOĞAN'ın yaptığı çalışmadır. Maddeye eklenebilir. Bu imzasız yazı 78.191.43.211 (mesajkatkılar) tarafından eklenmiştir.

Ufak bir değişiklik[kaynağı değiştir]

Din bölümünde, ""hayır ve şerr Allah’tandır" ilkesine sahiptir." cümlesini ""hayır ve şerr İlah’tandır" ilkesine sahiptir." olarak değiştirdim. İslam hariç, dünyadaki gelmiş geçmiş dinlerin hiç birinde tanrı adı olarak Allah ismi telahfus edilmemiştir. Kuran hariç; gelmiş geçmiş kutsal kitapların veya kutsal metinlerin hiç birinde Allah kelimesi geçmez. Benzer bir kelime dahi geçmez. Allah kelimesi Arapçadır. Mayaların döneminde yeryüzünde Arapça adında bir dil olmadığına göre, Mayaların ne dilinde, ne dininde ve ne de kutsal metinlerinde Allah kelimesinin geçmesinin en ufak bir ihtimali bile yoktur. Gerçi benim yaptığım değişiklikteki İlah kelimesi de Arapçadır fakat en azından isim değil sıfat olduğu için daha mantıklıdır. "Tanrı" olarak değiştirecektim ama onun da başka sakıncasını gördüm. Fakat yine de belki Tanrı olarak değiştirilebilir. Saygılar, sevgiler. ilginize lütfen 21 12 2012 yi arştıralım çok merak ediyorum neler olacak aceba

Maddeyi Bölsek Mi?[kaynağı değiştir]

Madde çok uzun.Bence artık bölelim.--Ilgaz ERmesaj katkılarım 10:37, 16 Temmuz 2011 (UTC)

Madde bu haliyle gayet iyi. İngilizce Vikipedi'dekinden bile daha kaliteli bir madde yazılmış, katkısı bulunan herkesi tebrik ederim. Hem maddeyi ne olarak böleceğiz ki? Yani bölsek, ortaya çıkan ikinci madde bu maddeden neleri alacak? Bırakalım böyle kalsın. Galiba Türkçe Vikipedi'de bu kalitede maddelere ne yazık ki az rastladığımız için şaşırıyoruz. Mehring 12:19, 22 Ekim 2011 (UTC)