Tartışma:Marksist-Leninist Komünist Parti

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Tartışma:Marksist Leninist Komünist Parti sayfasından yönlendirildi)

bu konuda adı geçen mlkp arıca türkiyede bir terör örgütü olarak sınıflandırılır

şu terörist filan ifadelerini bir tarafa bırakalım... biraz diğer dillerdekilere bakın konuları nasıl ele alıyorlar, görelim. bir ansiklopedide bu tr ifadeler yakışıksız kaçıyor. metne gelince... metin bir propaganda metnidir; taraflıdır ve salt bu yüzden bu başlık altında bir ansiklopedi maddesi olarak sağlıklı değildir. zz

sayfada cok degisik ifadeler var.orneğin "İşte MLKP, kendiliğindenciliğin ya da tesadüfün ürünü değil, tamamen bu tarihsel dönemde sınıf mücadelesinin kaçınılmaz temel bir ihtiyacı olarak ortaya çıktı." sınıf mucadelesinin kacınılmaz temel ihtiyacları ne demek yani?1971 darbesi faşist darbe diyor.birileri bu maddeye ciddi olarak el atar inşallah.wikipedia'da bir orgut anlatılırken marxist kaynaklı argumanlar referans olarak kullanılabilir mi? mrantmesaj

Tarafsızlık[kaynağı değiştir]

Tarafsızlık sorunu maalesef ülkemizin en büyük sorunu bence. Hangi cephede olursa olsun insanlar derhal o taraftan yaznaya ve karşı tarafları karalamaya ya da görmezden gelmeye yöneliyorlar. Birincisi bu metinde taraflı bir yan vardır; örgütün kuruluşu, düşüncesi, eylemleri belki anlatılabilir ama propaganda niteliği taşımamak kaydıyla. Aksi takdirde bu site ansiklopedi olmaktan çıkar. İkincisi, ona karşı gelenler de eleştirecek yanları kendi tarafından yazmamalı. Tehdit, hakaret, küfür ya da görmezden gelmek hiç bir şeyin çözümü değildir. Sürekli uçlarda gezinen bir ülkeyiz ve bu da bize en çok zarar veren durumdur.

Deniz

MLKP Bildirisi gibi olmuş[kaynağı değiştir]

Çok bariz bir şekilde kendi tarihlerinin anlatıldığı bir metin copy paste edilmiş.

Kendisinin organik ideolojik hiç bir ilişkisinin olmadığı örgütlerle ilgili kısımlar tamamen çıkarılmalı. Kuruluşuna katılan örgütlerin tarihleri ve kendisiyle ilgili kısımlar tarafsız bir gözle yeniden değerlendirilmeli.

Ayrıca legal bağlantıları olan dergi, kurum ve kişilerle ilgili hiçbir bilgi girilmemiş.

Nerde atılım, esp vd.

İllegal kelimesi[kaynağı değiştir]

(illegal kelimesi VP:TBA gözönüne alınarak kaldırıldı)

İllegal tanımlaması hem MLKP'nin kendini tanımladığı biçim, hem de fiilen yasalar karşısındaki durumunu belirten durumdur. Ben yazdığımda bir taraflı bakış açısı göremedim. Bence parti-örgütün durumunu, konumunu belirttiği için maddede yer almalı.Tutan 14:36, 12 Haziran 2007 (UTC)

Selam, konuyla ilgili cok bilgili olmasam da hicbir partinin kendini illegal tanımlayacağını sanmıyorum. bu konuda kaynak veriseniz memnun olurum. Yasalar konusuna gelince, evet her ülkenin ve her kurulu sistemin yasaları vardır, ancak onları yorumlamak ve uygulamak vikipedinin konusu degildir. Dolayısıyla bir kurumun kurulusun illegal olduğunun veya olmadığının vikipedide yer almasının onu illegal olarak tanımlayan kanun koyucuyu bağlamadığı için vikipedinin bu noktada nötr bir tutum sergilemesi VP:TBA nedeniyle daha doğrudur. Bilmem aciklayıcı olabildim mi? Tesekkurler.--Erkan 15:03, 12 Haziran 2007 (UTC)

Konuyla ilgili kaynak isteğine doğrudan MLKP internet sitesinden :

MLKP, 3 Kasım 2002 ve son olarak da 28 Mart 2004 seçimlerine devrimci bir müdahale gerçekleştirir. Yasadışı ve gizli temelde örgütlenen MLKP, yasal ve açık çalışma ve mücadele olanaklarını dıştalamadan seçimleri, işçi ve emekçilerle buluşmanın ve sosyalizm seçeneğini işçi ve emekçilere taşımanın bir anı olarak değerlendirir. http://mlkp.info/oldindex.php?tab=7&PHPSESSID=528e436268c5aa0f538e7f4045d5cd4a

Marksizm, leninist bir örgüt yasalara karşı tutumunda esas olarak kendi belirlediği bir meşruiyet çzigisini dikkate alır. Legal yada illegal olarak örgütlenip çalışması kendi ülke-dünya-devrim değerlendirmeleri içinde karar verecekleri bir durumdur. Bugün şu halde Türkiye'de bir çok MLKP benzeri kendini illegal olarak tanımlayıp örgütlemiş parti-örgüt vardır. TKP-ML(değişik tüm versiyonları), DHKP-C, TKİP, TKP-Kıvılcım, TDP vb. Tutan 05:50, 13 Haziran 2007 (UTC)


Konuyla ilgili verdiğiniz linkten yani partinin internet sitesinden bir okuma yaptım ama partinin kendini illegal olarak tanimladigini goremedim. Fakat buna ragmen eylemlerini ve toplantılarını illegal ortamda veya illegal sekillerde yapildigini buldum ki bu da gayet mantiklidir cunku bahsedilen partiyi illegal yapan sey kendi tanımlamaları değil aksine eylem yaptıkları sistemdir. Vikipedi bu sistemin bir partcasi olmadigi icin de boyle bir tanimlamanin yeri degildir kanısını hala surdurmekteyim. Saygılarç--Erkan 06:40, 13 Haziran 2007 (UTC)

Sevgili arkadaşım, benim bir üst paragrafta açıklamaya çalıştığım gibi illegal-legal ayrımı bir devrimci açısından tukaka-kötü birşey değildir. Tamamen bir örgütlenme biçimidir. Mevcut verili ülke durumu, yasalar, dünya değerlendirmesi vb. bir çok başlıktaki değerlendirmenin bir sonucudur. Esas belirleyici olan meşruiyet çizgisidir. Ben maddede illegal ibaresinin yer almasını bu örgütü kötülemek yada övmek için değil örgütün-partinin dünya ve Türkiye'ye bakış açısını gösterdiği için istiyorum.

Ayrıca illegal kelimesine bu ve benzeri(ki benim de bakış açım budur)örgütlerin bakış açısını koyarsam belki tartışma daha nalamlı olacak: İllegalite, yasalarda yeri olmayan yasaların tanımlamadığı yada yasakladığı durum, hal.

bu durumu savunan yazı linkleri: http://www.kurtuluscephesi.com/kurtulus/kur6s_10.html http://www.tdkp.net/news.php?readmore=153 http://www.tkip.org/parti_yasami/05.html

Ve yine MLKP.info http://www.mlkp.info/oldindex.php?view=tu&PHPSESSID=fab261d058c14ce4c...

tüzük II.5. madde b paragrafı: b) MLKP, esas olarak tüm organlarının seçimle belirlenmesinden yana olmasına rağmen, faşizmin zorunlu kıldığı ağır illegalite koşullarında bu, kongre ve Merkez Komitesi'nin oluşumunda uygulanır. Diğer örgütler yukarıdan aşağıya doğru kurulur.

Yani MLKP'nin illegal olması tamamen örgütlü olduğu ülkeyi 'ağır faşizm' koşullarında tahlil etmesinden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de bir çok sol parti var. Bunların bir kısmı legal, bir kısmı illegal olarak örgütlenip çalışma yürütüyor. Bunun kökeninde yatanda Türkiye'yi siyasi olarak tahlil ediş farklarıdır. Yani çok kabaca faşizm varsa illegalite, yoksa legalite. Ama sonuç olarak hemen hepsi meşru alanda çalışma yapıyorlar.Tutan 07:30, 13 Haziran 2007 (UTC)


Haklısınız, sistemin elvermediği ortamlarda, ki bence bu sitem sizin bahsettiğiniz gibi Faşizan bir sistem olabilirken başka bir şekilde, Anarşist ya da Komunist bir sitem de olabilir, bir örgütlenme sistem kurallarına aykırı harekette bulunuyor ise bunun bir illegalite olduğu açıktır. Bu konuda sizinle hemfikirim. Bu noktada bir şeyi daha belirtmek istiyorum, kesinlikle bu maddeye veya herhangi bir sistem tarafından illegal bulunmuş bir örgütlenmenin tanıtımının yapıldığı maddeye illegal kelimesinin yazılmasını doğru bulmamam konusunun bu kelimenin küçültücü ya da en basit anlamda kötü bir şey olduğunu düşünmemden kaynaklanmadığır. Belki size biraz daha düşünme çerçevemi anlatamam gerekiyor: Vikipedi herhangi bir siyasal sistemin tarafı değildir, burada adı geçen maddelerin herbirine eşit uzaklıkta olmak durumundadır, bir örgüte illegal demesi bu nedenle doğru değildir. Ancak son durumda sizin anlattıklaırnız ve gösterdiğiniz linklerin ışığı altında maddenin bu durumu da içerek şekilde aşağıdaki gibi düzenlenmesini öneriyorum ne dersiniz?

"Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP), 10 Eylül 1994'te kurulan komünist bir örgüttür. Parti, içinde eylem yapmakta ve örgütlenmekte olduğu sistemlerin ağır baskıları ve yasaklamaları neticesinde kendisini illegal olarak tanımlamakta ve bu çerçevede eylemlerini yürütmektedir."

Ayrıca bu yaptığımız tartışmayı maddenin tartışma sayfasına eklemekteyim. Sanırım bundna sonra tartışmayı orada maddeyle ilgilenen herkesin bilgisinde yapmamız vikipedi işleyişi için daha doğru olacaktır. Teşekkürler,--Erkan 08:04, 13 Haziran 2007 (UTC)

Bence de bu hali öncesine göre uygun gözüküyor. Aslında madde hala çok eksikli. Yani adı geçen parti hakkında nasıl kurulduğu dışında hala net bilgiler yok. Amaçları ve araçları, yaptıkları işler. Ve bu konuda benim de elimde tarafsız bilgi mevcut değil. Tutan 08:51, 13 Haziran 2007 (UTC)

Maddeyi bu şekilde değiştirdim. Ancak elinizdeki bilginin taraflı olması önemli değil, önemli olan maddenin bu bilgi girilirken taraflı biimde yazılmamsıdır. Dolayısıyla maddeye girmek istediğiniz bilgiyi kendi kelimelerinizle ve olabildiği kadar tarafsız olarak yapabilirsiniz. Zaten taraflı bir yan goruldugunde birileri mudehalae edip yukarda yaptıgımız gibi bir ortak karar alabiliriz kanısındayım. Madde girisinde cekinmemekte ve cesur olmakta her zaman fayda vardır. Tesekkurler kolay gelsin,--Erkan 09:35, 13 Haziran 2007 (UTC)

Terörizm, siyasal, dinsel ve ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla savunmasız ve suçsuz sivillere; resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yolun kullanımıdır. Terör uygulayan organize gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist denir.

Bu Vikipedi'nin tanımıdır.Dolayısıyla bu tanıma uyan hangi örgüt olursa olsun teröristtir.Bu kadar açık.--Yürekli 15:05, 23 Haziran 2008 (UTC)

  • Birlik devrimi diye bir şeye inananların partisi.Oysa Marksizm'de "partiler hareketlerin birliği ile değil, daha çok mücadeleler ve ayrışmalar ile güç kazanır" denir. Terör örgütü denmesi yerine İllegal ya da Yasadışı denilmesi daha uygun.78.168.166.169 11:14, 26 Ağustos 2011 (UTC)

95 değil 94 yılında kurulmuş yasadışı bir partidir.88.237.29.0 21:26, 28 Kasım 2011 (UTC)

MLKP likidizm sonucu ortaya çıkmamıştır. Likidist örgütler, farklı örgütlerin birleşiminden doğarlar. MLKP örgütlerin değil hareketlerin (TDKİ-H, TKİ-H, TKP/ML-H) birleşiminden doğmuş Marksist-Leninist ve Komünist bir partidir. Örgüt ve hareket birbirinden farklı kavramlar. Bu bağlamda birlik devrimi yerinde bir eylemdir. MLKP'de TİKB'ye alternatif olarak Türkiye ve Kuzey kürdistan devrimlerin öncü müfreze kurmayıdır.78.186.12.181 12:41, 28 Nisan 2012 (UTC)

Evet, MLKP örgütlerin değil hareketlerin birliğinden doğmuştur. Örgütler sistemleşmiş yapılardır, programları tüzükleri vs. vardır. Hareketler ise henüz örgütleşmemiş ve partileşmemiş, program ve tüzüğü belirsiz geniş gruplara dayanır. Bu nedenle MLKP'nin likidatör bir örgüt olduğu görüşüne bende karşıyım. Ancak MLKP'yi oluşturan hareketler TDKP, THKP-C ve TKP/ML kökenli olduğundan, Demokratik Halk Devriminden vazgeçememiştir. Bu yönüylü MLKP'de Arnavutluk Emek Partisi hattından bir örgüt bile olsa küçük-burjuva geleneklerinden kopamamakta ML örgüt disiplinine aykırı tarz yapılanmış 'FESK' gibi "narodnik" alt örgütleri barındırmaktadır. Hiç bir marksist-leninist örgüt "Fakirlerin ve Ezilenlerin Silahlı Kuvvetleri" adıyla alt örgütlenmeyi bünyesinde barındırmaz. Marksizm Fakirler ve Ezilenlerin değil Modern sınai ordularının Devrimci Proletaryanın ideolojisidir. Bu bağlamda Türkiye ve Kuzey Kürdistan Proletaryasının öncü müfrezesi olabilecek tek örgüt TİKB ya da sonradan ayrılan TİKB/Bolşevik'tir.95.9.56.217 13:58, 13 Mayıs 2012 (UTC)

EK: MLKP, TDKP kökenli TDKİH, THKP-C kökenli TKİH ve TKP/ML kökenli TKP/ML Hareketi'inin birleşiminden doğmuş, fakat MLKP-K esnasında TKP/ML-Hareketi içinde ÇKP tezlerini savunan bir bölüm TKP/ML(YİÖ) adıyla ayrılıp KP-İÖ'ünü kurmuştur. Bu grup internette Halkın Birliği adıyla halen faaliyet sürdürmektedir. Maddeye eklense iyi olacak.95.9.56.217 14:01, 13 Mayıs 2012 (UTC)

http://www.halkinbirligi.net/news.php 95.9.56.217 14:04, 13 Mayıs 2012 (UTC)

Programında ari Kürtleri Türklerle beraber ulus saydığı için azınlık olarak görmediği için, mongol ırktan kimselerin sevmediği komünist partidir. Ama mongollar kürtleri asimile eden DHKP-C gibi örgütleri severler. Çünkü türkçüdür bu örgüt. Ayrıca sadece kürtleri değil, rum ermeni çingene vb. gibi diğer arilerinde devrimde rolü olduğuna inandığından nefret objesi haline gelmiştir bu parti. :)88.231.231.187 19:21, 24 Aralık 2012 (UTC)

suriye iç savaşında yer alması ve bunun yayınının engellenmesi[kaynağı değiştir]

MLKP ulusal ve uluslararası basında da yer aldığı üzere Suriye iç savaşında yer alan taraflardan birine fiili destek vermekte ve savaşta yer almaktadır. Bu durumu sayfaya dipnotları ile birlikte kaydetmeme rağmen bu ibarelerin çıkarıldığını görüyorum. Dipnot ile birlikte tarafsız bir şekilde eklenmiş bir bilgi neden çıkarılmakta? Bunun cevabını kim veriyor?

kim ekledi bu kolları kardeşim ?[kaynağı değiştir]

Ya Arkadaşım, kim ekledi bu örgüt kollarını he, Kim Ekledi ? Ömer Elden (mesaj) 10.01, 30 Ağustos 2023 (UTC)[yanıtla]

aaa ben eklemişim LMAO Ömer Elden (mesaj) 10.01, 30 Ağustos 2023 (UTC)[yanıtla]