Tartışma:Malayca

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Son yorum: Gogolplex tarafından 3 yıl önce Malayca ve malayca başlığına
Vikiproje 10K (Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 ???  Bu madde için henüz bir değerlendirme yapılmamıştır.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Endonezya (Taslak-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Endonezya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Endonezya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Malezya (Taslak-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Malezya maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Malezya kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Filipinler (Taslak-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Filipinler maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Filipinler kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Singapur (Başlangıç-sınıf, Çok-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Singapur maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Singapur kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Çok  Bu madde Çok-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

TDK Güncel Sözlükte dil Malezyaca olarak geçmektedir. 212.253.10.66 16:17, 8 Şubat 2014 (UTC)

Benzer problem, Silezlerin dili icinde mevcut. Anlasilan yetkililerin tercihi bazen yayginlik (galat-i meshur) bazen de tam tersi olabiliyor. Yer isimlerinden hareketle dil ismini nitelemek türkçede tipik midir önce onu tespit etmeliyiz dilller icin -ça, -çe vb. ile nitelendirildigi mâlum. Ermenistanca, Arabistanca olmayacagi asikar. O zaman elbette Malezyalilar derken Malay etnik grubu kastediliyorsa, Malayca olmali, fakat aradaki Malez kismini anlamadim. Enteresan örnekler de mevcut: Azerice son dönemde (sondaki i sesi Iraniligi cagristirdigi icin olmali) Azerbaycanca diye takdim edilmeye baslandi. Bana biraz siyasi tercih gibi de geliyor. a.nailov 22:59, 11 Kasım 2014 (UTC)

"Malayların ülkesi" anlamına gelen Malays-ia Türkçeye Malezya olarak çevrildiği ve yerleştiği için böyle bir sorun yaşanıyor sanırım. Halka Malezler, dile de Malezce denildiğine dair kaynaklar mevcut olsa da kaynakların önemli bölümünde halka Malay, dile de Malayca denilmektedir. Azerice kelimesi son yüz yılda ortaya atılan bir addır. Eski Rus ansiklopedilerinde de İran kaynaklarında da halktan "Türk" olarak bahsedildiği görülebilir. Ruslar Türk adını kullanmayıp halkı Tatar olarak da nitelemiştir. -baycan bir ülke eki değildir ve halka Azeri demek de bu açıdan doğru değildir. Galat-ı meşhur Azeriler için uygun bir tanımdır. Ad yanlıştır ama yaygın olduğu için kullanılmaktadır. Buna dair daha önceden açılmış bir tartışma da vardır. --esc2003 (mesaj) 16:17, 12 Kasım 2014 (UTC)
Malaysia "Malaylarin diyari" ama Siles-ia "Silezlerin diyari" degil (!) ne tuhaf, halbuki Slav dillerinde bu insanlara Silezyali degil Silez deniyor. Defalarca ispatlandi. Malezyaca diye madde yapmanizi umuyorum su anda(!) Her neyse, Azerilere gelelim. Kuzey Bati Iran'da ölü dil, ismi de ne tesadüf ki Azerice, herhalde Orta Asya'dan gelen Cinliler, hadi biz Azeri diyelim kendimize demisler biz de bu sakaya Isa'dan Sonra 2014'de inanmisiz... Bugün bile hâlen Güney Dogu Avrupa sehir ve köylerinde da câmiye gidenlere Türk denir, Türk isminin çesitli manalari vardir, onlari irdelemeden olaylarin perde arkasi anlasilamaz. a.nailov 21:45, 12 Kasım 2014 (UTC)
Malaysia "Malaylarin diyari" ama Sakar-ia "Sakarlarin diyari", Kanar-ia "Kanarlarin diyari" degil (!) Azerbaycan Türkleri ve Azeri adlandırması hakkında bilginiz yoksa gereksiz muhabbetlere, espri yapma çabalarına hiç kalkışmayın. Azerbaycan ile Balkanların bir tutulamayacağı çok açık. "Makedonya Slavları" gibi yaklaşımları Azerbaycanlılardan da esirgemeyin. Literatüre Çağatayca olarak giren dil dahi Türkî, Türk dili olarak geçiyor ve tarihçiler, dilbilimciler Çağataycanın sadece zaman takibi açısından verilen bir ad olduğunu belirtiyorlar. Ortada ispatlanan bir şey yok. Kendiniz çalıp, kendiniz oynuyorsunuz. --esc2003 (mesaj) 21:54, 12 Kasım 2014 (UTC)
Sahihden Sakaria ve Kanaria diye ülkeler var miydi benim atlasim seninki kadar genis degil, kacirmisim kusuruma bakma nolur. Azerilere Azerbaycan Türkü o güzel bol farsçali lisanlarina da Azerbaycan türkçesi tâbiri ilmi olamaz. Neden bir tutulamazmis ha Firat'in batisi ha dogusu? Malumat ver de bileyim. Makedonya nihayetinde yer ismidir. Hazar gölü ile Azerbaycan da öyle, ama halklar nedir ona bakilmicak mi? Verdigin kiyasta bile hatan var: Bugun Azerîler Azerbaycan Türkü yapilmaya ugrasiliyor, Makedonya'nin Slavlari (aslinda Bulgarlar) ise Yugoslavya devrinde Makedon yapildilar dolayisiyla Azerbaycan Türkleri ile Makedonlar esirgenicek ve ilmi olmiyan yaklasimlarin siyasetlerin sonucudur. Bu sebeble turnusol vazifesi gördügü için DNA ilmi inkarcilari ifsa ediyor. Esirgedim gitti, çalip oynamiya devam edebilirsin.  :-) a.nailov 22:48, 12 Kasım 2014 (UTC)
Irkçılk, kafatasçılık kokan yorumlarınızla sizi baş başa bırakıyorum. Bol Farsçalıymış :) İngilizce de bol Latinceli değil mi? Silezya'yı ülke zannediyorsanız yazık. Hah işte onu doğru dedin Makedon, Azeri gibi uyduruk bir addır. Ama maalesef Bulgara Bulgaryalı gibi bir ad bulmak lazım tıpkı Trakyalı tanımı gibi. Çünkü Bulgar, Traklar gibi yok olup gitmiş bir halkın adı. --esc2003 (mesaj) 23:00, 12 Kasım 2014 (UTC)
Uyku saatin geldigi icin icinden geleni yazmissin, tesekkür ederim. Sahte nezaketin ifsa olmus oldu. Irkcilik bugunlerde irkcilarin kalkani olmus durumda, itibar etmiyorum. Azerice halen en leziz türk dillerinden biridir. anadolu türkcesine 1930'larda yapilan sistematik deformasyon azericede görünmez. begenilerime küfretme hakkina sahip degilsin biliyorsun degil mi irkciliktan sikayet eden sahis? Azeri kadim cok eskiden gelir, yanlis anladin veya isine öyle geliyor veya seni fitlemisler, Azerbaycan Türkü ile Makedon birbirlerine paralel örneklerdir ikisi sûnidirler. eger istersen sana kitap tavsiyesinde de bulunabilirim bu sayede biraz kendini bu konularda ilerletir ufkunu acarsin. Ben 2002'den beri yapiyorum bu arada. a.nailov 00:03, 13 Kasım 2014 (UTC)
İzle. --esc2003 (mesaj) 04:50, 13 Kasım 2014 (UTC)
Izledim, benim söyledigim ilmi verilere kendi turkcü fikirlerini katiyor bence, sorar misin ona: Azeriler ne zamandan beri Azeri olmaktan utanmaya baslamistir? Azeriler kucuk bir grupmus aslinda, ben yemedim, etnik sayimda Azerbaycan'da Azeri azinligi diye bir sey ne duyuldu ne görüldü. Buna ulus insa etmek denir aynen Türkiyede Müslimlerin Lozan'da bir imza ile Türk olmasi gibi... a.nailov 17:04, 13 Kasım 2014 (UTC)
Yok olup gittiğine inanılan bir halkın nüfus sayımlarında tespit edilmelerini nasıl bekleyebiliyorsunuz ki? İlle de nüfus sayımlarında görmek isterim diyorsanız Talışların bu halkla ilişkili olabileceği düşünülüyor, onlara bakabilirsiniz. --esc2003 (mesaj) 17:30, 13 Kasım 2014 (UTC)
Konusmaci yok olup gittiklerini söylemiyor adeta halen ülkede yasiyan Azeri isimli bir grup varmis gibi konusuyor, yani masal anlatiyor. Azeriler asirlardir kendilerini Azeri biliyorlar, anadillerini kaybetmis Irani halklar oldugu iddia olmaktan cikti DNA analizleri ile de ispatlandi. Neden ilmin bu faydali yüzü irkcilari hep rahatsiz etmistir. Yasasin Azeriler :-) a.nailov 18:56, 13 Kasım 2014 (UTC)
İlber Ortaylı nere... "Azeriler asirlardir kendilerini Azeri biliyorlar" kaynaklar nedense tersini söylüyor. Ezbere mi konuşuyorsun? Gerçekler acı verici olabiliyor tabii şu an olduğu gibi. Bir arada yaşayan halkların gen alışverişinde bulunması son derece normaldir ve dünyanın her yerinde de böyledir. Anayurtlarını terk edip başka halkların arasına karışan halklarda bu çok görülür. Balkanlardaki Slavlar da böyledir mesela. --esc2003 (mesaj) 19:16, 13 Kasım 2014 (UTC)

Malayca ve malayca[kaynağı değiştir]

İngilizce maddeden gördüğüm kadarıyla Malayca bir makro dil ve Endonezce ve Malayca olmak üzere 2 standart formu var. Bu madde Malezya'da konuşulan Malaycayı anlatıyor ama Vikiveri'de makro dil için kullanılan Malay language maddesine bağlı. İsimlendirme nasıl olmalı? Bu madde Malezyaca adına, yeni açacağım madde Malayca adına taşınabilir veya ikisi aynı ada sahip olup parantez ayrımı yapılabilir. Gogolplex (mesaj) 09.51, 28 Temmuz 2020 (UTC)Yanıtla