Tartışma:MaNga

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Eurovision (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Eurovision maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Eurovision kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Evet!Yazılarda ı-i olmuş ç-c olmuş falan biri düzeltsin.Bir kısmını ben düzelttim ama yazı uzun olduğundan hepsini düzeltemedim. --mhakannn 19:58, 19 Aralık 2008 (UTC)

Çok kötü. Çok kötü arkadaşlar. İngilizce kaynakta bunun on misli bilgi var. Lütfen bu maddeye bir el atalım.

ben yazdim ki maddeyi icindekileri kim sildi?????? --Timiş Emre Aydın'ın dünyasına gir 09:50, 9 Ekim 2007 (UTC)

Madde Düzenlenecektir[kaynağı değiştir]

Arkadaşlar gördüğüm kadarıyla madde biraz daha geliştirilmeli.Özellikle grup üyeleri hakkındaki yazılar biraz daha geliştirilmeli.En kısa zamanda düzeltmeye çalışacağım.Umbrella 17:52, 30 Mayıs 2010 (UTC) manganın liste başarısı düzeltilmeli. manga mtv hırvatistanda 1.numaraya yükselmiştir.litvanyada eminem shakira gibi isimleri geride bırakıp 1.sıraya yerleşmiştir kaynak olarak manganın resmi facebook sayfasına bakabilirsiniz

Dursun Zaman[kaynağı değiştir]

Dursun Zaman şarkısı hakkındaki bilginin kaynağı nereden acaba?Kara Toprak şarkısını dinlediğim kadarıyla Dursun Zaman şarkısının melodisi üzerine söylenen bir şarkı.Kaynağı bulunabilinir mi?Umbrella 17:54, 30 Mayıs 2010 (UTC)

diskografi bölümü[kaynağı değiştir]

sevgili yazarlar manganın aslında kendi isminde 2004 yılında çıkmış ve "+" isimli ayrı albümleri yoktur. 2006 yılında çıkan albüm "+" (bildiğimiz artı) isminde olduğundan sanırım hep karıştırılıyor. hatta albüm resmine bakınca da rahatça görülebiliyor: http://images.gittigidiyor.com/2187/manga-double-album-Cd-Dvd__21877505_0.jpg

yani sadece iki albüm var. birisi "+ - 2006" ve diğeri de "şehr-i hüzün - 2009"

Kullanıcı:Bonellia 14:20, 1 Haziran 2010 (UTC)

Diskografi bölümü hakkında görüşünü dile getiren arkadaşım, o ayrı bir albüm olarak görülmektedir. maNga'nın ilk albümü 2004 yılında çıkmış ve adı maNga olan bir albümdür. İkinci albümü de maNga+'dır ve 2006 yılında çıkmıştır. üçüncü albümü de Şehr-i Hüzündür. http://www.mangafan.web.tr/forum/index.php albümleri sıralarken maNga+ deniyor.Resmi hayran sayfasıdır.Umbrella 17:46, 1 Haziran 2010 (UTC)

Diskografi bölümü dezenlendi şu an Eurovision albümünü sayarsak 4 albüm oluyor. maNga, maNga+, Şehr-i Hüzün ve We Could Be The Same. Albümün ismi "+" değil maNga+'dır. Mhakannn ileti

Video Klipler[kaynağı değiştir]

Video klipler arasında "Libido" şarkısının video klibi olduğu yazıyor. Bu video klip demo video kliptir ve TV'de yayınlanmamıştır. maNga'nın web sitesinde ve Myspace sayfasında bulunmuyor. Mhakannn ileti

  • Maddenin adı sürekli maNga şeklinde değiştirilmektedir. Manga olarak kullanılması en uygunudur. Korn için nasıl ki KoЯn ismini kullanmıyorsak bu madde de düz yazımı tercih etmeliyiz. Dolayısı ile maddenin adını sürekli değiştirmeyi artık bırakmalıyız.--Hedda Gabler 15:40, 4 Haziran 2010 (UTC)
  • KoЯn konusunda korn denilince akla direk olarak yani hangi yazılışı olursa olsun Korn grubu gelir.Ama bu durum maNga için geçerli değil.maNga dendiğinde ayrım sayfasında seçenekler var.maNga yazımıyla bu daha iyi olabilir diyorum. Umbrella 18:34, 4 Haziran 2010 (UTC)
    • Anlam ayrımı olması bunun için yeterli bir neden değildir. Konuşmada maNga demeyiz zaten her şekilde "manga" çıkar ve biz cümledeki anlamına göre grup mu yoksa başka bir şey mi kastediliyor anlarız. Bu yeterli bir neden değildir. Anlam ayrımı olması da olumsuz bir durum değildir.--Hedda Gabler 09:58, 5 Haziran 2010 (UTC)

Albümler ve maNga[kaynağı değiştir]

Bence "maNga" şeklinde yazılması daha doğru olur çünkü bütün resmi kaynaklarda böyle. Manga bildiğimiz üzere anime çiziminin diğer adıdır ve karıştırılmaması için "maNga" yazılmalıdır. Bu arada Hedda Gabler adlı kullanıcı albümler arasından We Could Be The Same (albüm)'ü silmiştir. Böyle bir albüm vardır. Bakınız:

Kara Toprak maNga'nın Dursun Zaman şarksının müziğiyle yaptığı demo bir şarkıdır. Dursun Zaman'ın sözleri Kara Toprak şarkısından gelmemektedir. Lütfen değiştirmeyelim. Mhakannn ►ileti

  • Öncelikle madde adını değiştirmeyiniz tartışma sonucunda ortak karara göre değiştirmek uygundur. arasından We Could Be The Same (albüm)'ünü sildiysem yanlışlıkla olmuştur kusura bakmayınız kasıtlı bir durum değil. Burası bir resmî fan sitesi değildir, burada yazım şeklinin düz olması daha mantıklıdır. Manga (grup) şeklinde yazılması kötü bir şey değildir birçok madde bu şekilde yazılmaktadır. --Hedda Gabler 10:01, 5 Haziran 2010 (UTC)

Cevap[kaynağı değiştir]

Ben hala "maNga" diye yazılmasını doğru buluyorum. KoЯn konusunda ise, normal klavyede "Я" harfi yok. Sonuçta bunun arama motorlarında aratılışı Korn diye. Arama motorlarında çıkması için "Korn" diye yazılmıştır. "maNga" yazılışında farklı bir olay var. Bütün resmi kaynaklarda "maNga" diye geçiyor. maNga web sitesi başta olmak üzere bütün ciddi sitelerde böyle yazıyor. Neredeyse tüm gazetelerde "maNga" yazıyor. Onu bırak Eurovision'un resmi sitesinde grubun ismi "Manga" değil "maNga" diye geçiyor. İngilizce Vikipedi'de "maNga" diye geçiyor. Örnek:

Mhakannn ►ileti

  • Ben de senin gibi düşünüyorum.Tamam her maddesi yazılışı gibi adlandırsak çok karışık olur fakat çizim olan manga,askeri birlik manga ve maNga arasındaki farkı sadece belirtme amacıyla değil,aynı zamanda bu yazım gazetelerde ve sitelerde hatta eurovision'un sitesinde de böyle geçiyor.Mesela Emre Aydın da "ea" geçiyor ama bu gazetelerde "ea" diye geçmiyor ve tam resmi kullanım değil her ne kadar fanlar "ea" dese de Emre Aydın bunu kabul etse de bu böyle geçmediğinden "ea" yazmıyoruz biz.Ama maNga her yerde böyle geçiyor.bence maNga diye yazmalıyız.SaygılarUmbrella 10:44, 6 Haziran 2010 (UTC)
  • Arakadşlar, Vikipedi kimsenin resmî web sitesi değildir, zaten parantez içinde resmi kullanımı verilmiştir. Herkesin ismini resmî şekilde yazarsak madde başlıklarında kaos çıkacaktır. Manga (grup) kalması en uygunudur. --Hedda Gabler 15:13, 7 Haziran 2010 (UTC)
  • Madem isime "Manga" dedik,bu değişim durmayabilir.Bugün yine maNga olarak değiştirilmiş.Çünkü maddeyi okuyan bir kişi,eğer grubu biliyorsa bunu düzeltir.Bugün yine değiştirilmiş bu.Ki Manga grubunun hayran sayısı fazla.Onlar maddeyi okuduklarında düzeltmek isteyecekelrdir.O zaman hergün bu madde üzerinde isim değişikliği mi yapacağız? Umbrella 10:41, 11 Haziran 2010 (UTC)


Tarzlar kısmına Teenage Rock yazılmış. Böyle bir Rock alttürü bilmiyorum ve bunu bir çeşit hakaret olarak kabul ettiğim için sildim.

Aldığı Ödüller[kaynağı değiştir]

maNga'nın aldığı ödüller kısmı değiştirilmeli yanyana yazılmış ve karışık bir tablo haline getirilse iyi olur örneğin:http://tr.wikipedia.org/wiki/Emre_Ayd%C4%B1n#Kazand.C4.B1.C4.9F.C4.B1_.C3.B6d.C3.BCller gibi .Merve Şen 19:07, 1 Ocak 2012 (UTC)

madde adı 2[kaynağı değiştir]

madde adının Manga (müzik grubu) olması gerekiyor. mümkün olduğunca stilize etmiyoruz standart kullanıyoruz. Manga diye ayrı bir madde de var ayrıca. -MHIRM. 17:10, 9 Ekim 2017 (UTC)

  • Kesinlikle katılıyorum. Bu tür biçimlendirme hatalıdır. Daha önce de (6 yıl önce) dediğim gibi Korn grubunun adını da o zaman KoЯn şeklinde yazalım. Fakat müzik grubu yerinde direkt Manga (grup) yazılması yeterlidir kanımca. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:34, 9 Ekim 2017 (UTC)
parantez içine (müzik grubu) diye yazılmış her maddede. bence de daha iyi. bizde band diye özel bir kelime yok ya müzik grubu diye belirtmek daha iyi gibi. bununla ilgili tartışma vardır belki. -MHIRM. 17:45, 9 Ekim 2017 (UTC)
burada da bir isim tartışması var. bu yönerge gereği karşı çıkılmış. bizde de bu yönerge olsa iyi olur. -MHIRM. 17:51, 9 Ekim 2017 (UTC)
  • Logo/sembollerdeki kullanımı maddelere yansıtmıyoruz, evet. Ama resmî sitede ya da medyada adı hangi şekilde geçiyorsa onu kullanıyoruz ki yukarıda bahsedilen yönerge de buna işaret ediyor (buna en popüler örnekler, eBay, iPhone ve türevleri). Bu grubun adı, sitesinde bu şekilde geçiyor, özelikle bu şekilde kullanmışlar. Bu bağlamda mevcut adın doğru olduğunu düşünüyorum.--RapsarEfendim? 22:44, 9 Ekim 2017 (UTC)
@Rapsar, müzik kanalları, gazeteler, müzik dergileri vs. medya ortamlarında maNga değil de Manga şeklindedir. Powertürk, Kral TV gibi kanallarda da bu şekilde geçmektedir. eBay örneğin de yanlış çünkü resmi yazılış şekli, logolarda kullanımı ebay biçimindedir. Bu mantıkla gidilirse Emre Aydın'ın madde ismini, şöyle yapmak gerekecektir. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 13:43, 10 Ekim 2017 (UTC)
Anlatamadım sanırım. Logo değil, kendilerinin hangi şekilde hangi adı benimsediğini esas alınmaktadır. Kendilerinin de bu şekilde kullanıyor grup adını, eBay ve iPhone gibi, LittleBigPlanet gibi. Emre Aydın konusunda ise o sadece logo, kendisi bu şekilde kullanmıyor bildiğim kadarıyla. Mesela Eurovision resmî sitesi de dikkat etmiş.--RapsarEfendim? 15:35, 10 Ekim 2017 (UTC)
standardizasyon taraftariyim, iphone-ebay gibi keskin kullanimlari yok. -MHIRM. 16:15, 13 Ekim 2017 (UTC)
Standardizasyon derken? Zaten standart bir durum söz konusu, bir yapı hangi adı kullanıyor o önemli :)--RapsarEfendim? 16:38, 13 Ekim 2017 (UTC)
ayni tartisma album isimlendirmelerinde falan da oldu. ARTPOP vs. Gaga her yerde ARTPOP kullanmisti ama en.wiki TRADEMARKS yonergesini uygulayip Artpop'a tasimisti. bir goz atmak lazim. muzik grubu isimlerinde standartlastirma yapilmayan ornege hic rastlamadim. yonergeyi detayli okuyalim bir. ---MHIRM. 16:43, 13 Ekim 2017 (UTC)
maNga kullanımını kendilerinden başka kullanan bir yer yok. Dolayısı ile iPhone benzeri kullanım söz konusu değil. Yukarıda da yazdım, müzik medyasında Manga kullanılmaktadır. Ama iPhone ilgili medyaların hepsinde iPhone şeklinde kullanılmaktadır. Sırf grup kendi adını öyle stilize etmiş diye bizim de yapmamız gerekmiyor, Türk medyası da yapmıyor. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 17:45, 13 Ekim 2017 (UTC)
Kullanan yok değil de özen gösteren yok diyelim, itina gösteren Eurovision sayfası yukarıda. Esas viz, buna özen gostermeyen medyaya uyup, grubun kullandığı adı değil de başka adı kullanmamalıyız, bebim düşüncem ve bizde olmayan yönerge bu yönde (bu yönergeyi izlemeleyiz demiyorum elbet, fikir vermesi açısından).--RapsarEfendim? 18:08, 13 Ekim 2017 (UTC)
Rapsar, grup kendi adını mAnGA yapsa, bir başka grup kendi adını "GrUp" şeklinde stilize etse biz onu mu yapacağız? Sen hiç basılı bir ansiklopedi de bu şekilde bir madde adı görebilir misin? Bir yazar çıkıp kitabının adını "KiTaP aDı" şeklinde yazsa, biz de öyle mi yapacağız? Eurovizyon olayına kazanın doğurduğuna inanıyorsun da öldüğüne niye inanmıyorsun misali olmuş. Türk müzik kanalları, ödül törenleri, medyası normal yazınca "özensiz", Eurovision sitesinin iki cümlelik özeti (büyük ihtimalle manga grubundan yazılıp siteye verilmiştir) örnek gösterilmiş. --Hedda Gabler (eski) (mesaj) 18:19, 13 Ekim 2017 (UTC)
Hangi adı tercih ediyorlarsa o, benim düşüncem, daha doğrusu mantıklı gelen. Basılı ansiklopedide bu tip maddeler zaten yoktur ki zaten biz basılı ansiklopedi de değiliz :) eBay örneği verildi yukarıda, şöyle bir aramada aynı yayın organında dahi tutarsızlıklar görülebiliyor. Buna dair örneklerimiz daha da var. Mevcut ad olan "atv" (kanal olan) ise hatalı mesela, logosu bu şekilde olsa da kendileri küçük harfle kullanmıyor. Toparlarsam, maalesef yönergemiz yok, dolayısıyla bakış açılarımızı dayandırabileceğimiz bir şey de yok. Benim mantığım, eBay ve benzeri maddelerde bu kullanılırken burada kullanılmamasını almıyor. Aradaki farkı yaratan nokta kaynaklarda yer alıp almaması ise bu grubun adı bu şekilde de kaynaklarda yer alıyor. Bu aşamada ben, logolara ve benzeri şeylere değil de o oluşumun kendini ne şekilde tanımladığına bakılması gerektiğini düşünüyorum (tekrar, mantığım bunu diyor ama yönergemiz yok).--RapsarEfendim? 22:03, 13 Ekim 2017 (UTC)
@Rapsar buraya bakabilirsin. "The exception is trademarks that begin with a one-letter lowercase prefix pronounced as a separate letter. These are often not capitalized if the second letter is capitalized, but should otherwise follow normal capitalization rules." -MHIRM. 07:25, 14 Ekim 2017 (UTC)
O İngilizce Vikipedi yönergesi, bunu demeye çalıştım zaten, bizde bununla ilgili bir yönerge yok :) Kaldı ki gösterdiğin alıntı, küçük harfle başlayanlara özgü bir kural. Bizi ilgilendiren kısım ise şu: "Follow standard English text formatting and capitalization practices, even if the trademark owner considers nonstandard formatting "official", as long as this is a style already in widespread use, rather than inventing a new one: (But see exception below under § Trademarks that begin with a lowercase letter.)". Burada, benim yukarıda savunduğum şeyin hem tersini hem aynısını diyor :) Benim savunduğum şey, bir yapının benimsediği adın kullanılması (logo değil, tekrar tekrar belirtiyorum, resmî sitede geçen ya da kendi söylemlerine dayanan kullanım), bu alıntıda ise "yaygın olarak kullanılması" şartı da aranmakta. Yani bu yönerge de tamamen yasaklamıyor.--RapsarEfendim? 07:53, 14 Ekim 2017 (UTC)
maNga logo/ticari markaları oluyor aslında. neyse bizde de olsun -MHIRM. 08:05, 14 Ekim 2017 (UTC)

madde adı 3[kaynağı değiştir]

  • Vikipedi:Biçem el kitabı/Ticari markalar yönergemiz gereğince "Manga (müzik grubu)" şeklinde adlandırmamız gerekiyor artık. "Türkçe yazım kuralları gereğince cümlelerin ve özel adların ilk harfi büyük yazılır. Bu yüzden küçük harfle başlayan ticari markalar Türkçe büyük harf kurallarına uymadığı için çeşitli sorunlara sebep olabilir." - mhirm. 17.03, 29 Nisan 2020 (UTC)[yanıtla]