Tartışma:Müstasım (Abbâsî-Memlûk halifesi)

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Biyografi (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Mısır (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Mısır maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Mısır kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Furkan'ın ekleri[kaynağı değiştir]

Furkan şu ekleri yapmıştır:

II. Mustasım, Moğolların yakma-yıkma-yağmalama politikasından kaçıp Memlüklere sığınmıştır. Moğolların Memlükleri savaşlarda yenememesi Moğolların gücünü azaltmıştır. II. Mustasım ölünce halifelik Memlüklere geçer.

Bunların kaynağı bulunmamaktadır ve tarihsel bakımdan tümüyle hatalıdır.

Zekeriya Mustasım, 1340-1341 döneminde Memluk-Abbası halifesi olan I. Vasık İbrahim'in oğludur. 1377deki karışılık sırasında, o zaman halife olan I. Mütevekkil halifelikten atılıp yerine 15 gün için Zakarıya II. Mustasım halife oldu ama hemen I. Mutevekil'e halifelik geri verildi. 1383de ise Sultan Berkük I. Mütevekkil'i halifelikten indirip I. Vasık İbrahim'in diğer oğlu (ve II. Mustasım'ın kardeşi olan) II. Vasık'ı halife yaptı. II. Vasık 1386da ölünce yerine kardeşi II. Mutasım tekrar halife oldu. Bu demektir ki II. Mustasım "Moğollardan kaçıp Memluklülere sığınması" gerçek değildir. Hele "Moğolların Memlükleri savaşlarda yenememesi" cümlesi hiç gerçeğe uymamakta; çünkü II. Mustasım zamanında hiç Moğollarla savaş yapıldığı tarihe geçmemiştir.

II. Mustasım 1386-1389 arasında Mısır'da Memluklu Sultanı Berkük zamanında ve Berkük'ün sultanlıktan atıldığı zaman halifelik yapmıştır. Berkük'ün 1388da bir komplo ile tahtan indirilip Zeyneddin Hacı taht geçirildiği sırada halife II. Mustasım idi. Berkük ikinci defa Memluklu tahtını eline geçirince II. Mustasım'ı halifelikten indirmiş; yerine daha önce de halifelik yapan I. Mütevekkil'i getirmiştir. Mustasım'ın ne zaman öldüğüne dair elimizde kaynak yoktur. "Ölünce halifeliğin Memluklülere geçmesi" de hiç gerçekle alakalı değildir. Memluk-Abbası halifeleri 1518e kadar devam etmiştir.

Bu nedenlerle bu ekleri silmekteyim.noyder 01:09, 4 Ekim 2010 (UTC)