Tartışma:Led Zeppelin

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lütfen VPBanner şablonu yerine Tartışma şablonunun |proje= parametresini kullanınız.
Vikiproje Biyografi (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Biyografi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Biyografi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

led zeppelin - orhan gencebay[kaynağı değiştir]

Bir iddia vardır,

Led Zeppelin şarkılarının altyapılarını Orhan Gencebay’dan almıştır.,

İlk duyan bir çok kişi nedense hadi oradan der, gereksiz bir küçümseme ile. Öyle bir önyargı vardır ki bu “hadi oradan” kelimesinde, insanın tepki veresi gelir. Çünkü önyargıların önüne geçilemediği için herşey gözardı edilir, istenmeyenler algılanmaz.

Yıllar önce Ozan Önen’in bir yazısında bahsi geçen bu durum uzun süre ilgimi çekmiştir. Gerçi gidip Led Zeppelin grubu üyelerine “doğru mu bu” diyecek kadar şanslı olmasak da bir nebze konuyu araştırmış olduğumuz da bir gerçek.

2006 yılında Orhan Gencebay Etiler’deki stüdyosunda bu durumdan Ozan Bey’e bahsetmiştir ve bu durum gerçekten de sadece bir iddia değildir. Ne Orhan Gencebay’ın böyle bir iddiaya ihtiyacı vardır, ne de durum üstünden geçilip gidilecek bir hadisedir.

Bu konuşmanın geçtiği anda Ozan Bey ile zamanın ODTÜ öğrenci temsilcileri konseyi başkanı ve aynı zamanda ODTÜ Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Orhaner’de vardır.

O ana kadar konuyu başka bir yerde açmadığını belirten Orhan Gencebay bir sene sonra bir televizyon programında da durumdan bahsetmiş.

Tabii bu dedikoduvari haber özellikle rock menşeili sitelerde (ki bir tanesi de bizde bulunmakta) dalga konusu olacak kadar bilinçsizce eleştirildiğinde Ozan Bey biraz araştırmalar yapmıştır. Ve bu araştırmalar da gerçekten doğru çıkmıştır.

Öncelikle Led Zeppelin Vanity Fair dergisine verdikleri bir röportajda yıllarca bir Türk müzik adamının ritm altyapılarını inceleyerek bu altyapıları kendi müziklerinde kullandıklarını belirtmiştir. Bu Türk’ün adının Orhan Gencebay olduğu da aynı röportajda yer alır. Derginin söz konusu nüshası da Orhan Gencebay’da bulunmaktadır. 88.228.104.25 03:54, 27 Haziran 2011


Bir kaç detay da benden olsun.

Led Zeppelin albümlerinde ünlü bir Türk müzik adamıyla bizzat çalışmıştır. Kim mi? Rahmetli Ahmet Ertegün. Amerika’da bir çok efsane müzisyeni keşfeden kişi olmasıyla bilinen Ahmet Ertegün’ü ünlü Ray Charles’ın hayatını konu eden Ray filmini izleyenler muhakkak bilir. Bu durumda Ahmet Ertegün’ün de yönlendirmelerinin içinde Orhan Gencebay’ın olması doğaldır.

Dahası Led Zeppelin son dönemlerde tekrar bir araya gelip turneye çıkmış ve bu devasa turnede yine Ahmet Ertegün imzası bulunmuştur. Zira turne Ahmet Ertegün anısına yapılmıştır.

Led Zeppelin’in son dönemlerindeki çalışmalarında doğu ezgileri gitgide daha ağırlık kazanmaktadır. Konuyla ilgili bir çok dergiye verdikleri röportajlarda çeşitli doğu ülkelerinden bir çok sanatçının yıllardır kendilerine esin kaynağı olduğunu bizzat belirtmişlerdir.

Led Zeppelin’in bir çok parçasında bir çoğunun aksak ritm dediği 7/8 lik ve benzeri ritmlerle karşılaşırız. Bir örnek vermek gerekirse bu grubun “The Ocean” parçasının girişi ritm yönünden yeterli olabilir.


88.228.104.25 04:07, 27 Haziran 2011 (UTC)oguzyigit(oguzsupertramp) [1]