Tartışma:Kolomb öncesi Amerika

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje 10K (B-sınıf, Bilinmeyen-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki 10K maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje 10K kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Bilinmeyen  Bu madde Bilinmeyen-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arkeoloji (B-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arkeoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arkeoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 B  Bu madde B-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Haritanın doğruluğu sorunu[kaynağı değiştir]

Haritaya itirazım var. "Kolomb öncesi dönemde Amerika halkları" haritasında en üstteki mor renk Eskimo (Arctic) bölgesini gösteriyor. Fakat burada anormal olan Atabask Na-Dene Kızılderililerinin toprakları da Eskimo olarak gösterilmiş yalnızca mor rengin altında ABD'nin kuzey pasifik kıyılarında daracık bir bölge Na-Dene (Northwest) olarak gösterilmiş. ABD'nin Meksika sınırına yakın ortagüney bölgesindeki Navaho ve Apaçiler Kolomb'dan sonra mı oraya gittiler? Eskimolar esas olarak arktik deniz kıyısı halkıdır. Atabaskların yaşadığı ormanlık alan onlar için "yaşanabilir" bir yer değildir. Neye dayanarak yapılmış bilmiyorum ama, biraz sallama gibi duruyor :-) --Kmoksy 22:44, 13 Eylül 2010 (UTC)

Maddeyle önceden ilgilendiğim için bahis konusu haritanın kaynaklarını inceledim ancak bir bilgiye ulaşamadım. Maddenin algılanması için faydalı olmasına rağmen bulunması zorunlu değil. Doğruluğu ve/veya yanlışlığı ortaya konulursa buna göre uygun şekilde hareket edilir. Kutup bölgesine yakın bölgede aynı dönemde yaşayan halklarla ilgili bilgi için Skræling maddesine bakılabilir.Ertly 15:05, 14 Eylül 2010 (UTC)
Eskimolar ve onlarla komşu olan Atabask Kızılderilileri hakkında dil ve tarih konusunda yarışabilirim. Harita gerçekten sallama gibi duruyor. Dediğim gibi Eskimolar "orman" halkı değil. Tek sorunlu olan harita bu değil. İnuit dillerinin haritası da sorunlu (bakınız İnyupikçe maddesi ). Haritayı yapanların elleri (ya da fırçaları ) biraz aşağıya doğru fazla açılmış :-) --Kmoksy 15:30, 14 Eylül 2010 (UTC)