Tartışma:Karahıtaylar

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Çin (Başlangıç-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Çin maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Çin kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz. İş birliğine katılarak da projeye katkıda bulunabilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Tarih (C-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Tarih maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Tarih kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Arkeoloji (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Arkeoloji maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Arkeoloji kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Moğolistan (Başlangıç-sınıf, En-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Moğolistan maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Moğolistan kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Başlangıç  Bu madde Başlangıç-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 En  Bu madde En-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Hitay'ların adı[kaynağı değiştir]

Dikkatimi çeken birşey: You Tube'da Uygurların özgürlüğü için savaşan Rabiya Kadir'in bir konuşmasını dinlerken Çin'e Hitay dediğini fark ettim. Sonra Vikipedi'de Uygurların ve Özbeklerin Çin'e Hitay dediğini okudum. Hitaylar bir kaç yüz yıl Çin'in kuzeyine hakim olup orada Liao Hanedanlığını kurduklarından kaynaklanıyor olabilirmi bu acaba. Aynı Tabgaçların da zamanında kuzey çinde hanedanlık kurmuş oldukları için Arapların günümüze kadar Çinlere hala Tabgaç adını verdikleri gibi. Bu benim şahsi tahminim, ama bu konu hakkında henüz hiçbir bilimsel açıklama görmedim. Belki birgün maddeye eklemenin bir yolunu buluruz. Çinlerden bahseden bir özbekçe sayfa. Selamlar --Erdall 05:58, 28 Şubat 2008 (UTC)

Selam. Evet aynen öyle. Rusça'da Çin'e Xitay denir. Fakat Qitay Han ulusundan değildir. Bu ülkenin adı da Qara Khitai olmalı. Yazlı tarihinde en zor konulardan biridir. Hem Çince hem de Farsça kaynakları mevcuttur fakat çok net açıklamalar yoktur. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg 06:05, 28 Şubat 2008 (UTC)
+ Bi de Cathay Pacifik Havayollarının Cathay kelimesi de bundan geliyor. Takabeg 06:31, 28 Şubat 2008 (UTC)

Karahıtaylar[kaynağı değiştir]

İngilizce vikiye göre hanlık olabilir ancak anladığım kadarıyla Türkçe'deki normal kullanım Karahıtaylılar. Teşekkür ederim.

Örnekler: Tarih Atlası (İnklap) ve Tarih Atlası (Mantis Verlag).

Anlayamıyorum[kaynağı değiştir]

Hala ben vikipedi gibi güzel bir sitede moğol popülasyonunu niye bu kadar ön planda tutuyorlar anlayamıyorum. Özellikle sitede büyük yanlışlıklar var. Bir tarafta tr.wikipedia da Türkleşmiş derken, diğerlerindede Moğol diyorlar. Ben yine bu yazıdada bir yanlışlık buldum. Baktığım bir kaynakta şu yazıyor Harezmşahlar (Harzemşahlar) On birinci yüzyıl sonlarında Harezm bölgesinde kurulan Türk devleti. Harezmşahların atası Anuştegin, bir Türk kölesiydi. Büyük Selçuklu emirlerinden Bilge Tegin, onu satın alarak, saraya getirmiş ve özel olarak yetiştirmiştir. Selçuklu sarayında taştdârlık vazifesinde bulunan Anuştegin, gösterdiği başarılar neticesinde, Harezm valiliğine getirildi. Ölümünden sonra oğlu Kutbeddin Muhammed, Harezmşah unvanı ile Sultan Sencer tarafından aynı vazifeye tayin edildi. Büyük Selçuklu Devleti'nin valisi sıfatıyla 30 yıl Harezm’i idare eden Kutbeddin, aynı zamanda Harezmşahlar Devletinin kurucusudur. Kutbeddin, saltanatı müddetince, mükemmel bir idareci olarak, âdilane hareketleri ile halkı kendisinden hoşnut etti. Her ne kadar, müstakil bir hükümdar olarak hüküm sürmedi ise de, oğullarının gelecekteki faaliyetleri için sağlam bir zemin hazırladı. Onun idaresi zamanında, Harezm ülkesinin, Selçuklulara tabi ülkelerle ticarî faaliyetleri yoğunlaştı. Harezm,... devamı... diye devam ediyordu. Kaynağıda http://www.msxlabs.org/forum/m/18283/karahitay/ isteyen bakabilir.


Hitay kelimesi ve kökeni[kaynağı değiştir]

Hitay kelimesi köken olarak çin dilinde çin devletinin adı dır. Slav dilinde konuşan tüm ülkelerde Çin Devleti Китай olarak adlandırılır. Tip olarak çinlilere çok benzeyen fakat daha esmer olan moğollara bu yüzden kara çinli yani qara hitay (kitay) denir.

(Kemal)

Kaynak ekleyerek görüş bildirirseniz bu daha faydalı olacaktır.--Muratero 20:24, 14 Ekim 2016 (UTC)